Now Reading
Pemeriksaan Ultrasound: Kegunaan, Prosedur dan Persediaan

Pemeriksaan Ultrasound: Kegunaan, Prosedur dan Persediaan

ultrasound

Ultrasound diagnostik, juga disebut sonografi atau sonografi perubatan diagnostik, adalah kaedah pengimejan yang menggunakan gelombang bunyi frekuensi tinggi untuk menghasilkan gambar struktur di dalam badan anda. Gambar tersebut dapat memberikan maklumat berharga untuk mendiagnosis dan merawat pelbagai penyakit dan keadaan.

Sebilangan besar pemeriksaan ultrasound dilakukan menggunakan alat ultrasound di luar badan anda, walaupun ada yang melibatkan meletakkan alat di dalam badan anda. Proses ini tidak melibatkan radiasi. Oleh itu, ia sangat selamat untuk kanak-kanak dan ibu mengandung.

Kegunaan Pemeriksaan Ultrasound

Pemeriksaan ini selalunya digunakan untuk mengikuti perkembangan bayi dalam kandungan. Tetapi, pemeriksaan Ultrasound juga digunakan jika anda mengalami kesakitan atau bengkak di bahagian organ-organ dalaman lain seperti jantung, hati dan buah pinggang. Ia juga membantu para doktor dalam proses ujian biopsi.

Ultrasound digunakan untuk pelbagai sebab, termasuk untuk:

 • Lihat rahim dan ovari semasa kehamilan dan pantau kesihatan bayi yang sedang berkembang
 • Mendiagnosis penyakit pundi hempedu
 • Nilai aliran darah
 • Bimbing jarum untuk rawatan biopsi atau tumor
 • Periksa ketulan payudara
 • Periksa kelenjar tiroid anda
 • Mengesan masalah kemaluan dan prostat
 • Menilai keradangan sendi (sinovitis)
 • Menilai penyakit tulang metabolik

Prosedur pemeriksaan Ultrasound

Sebelum sesuatu pemeriksaan Ultrasound, anda akan diminta untuk menukar baju kepada pakaian hospital. Selepas itu, anda akan berbaring di atas meja pemeriksaan dan bahagian badan anda yang akan diperiksa didedahkan oleh doktor ketika pemeriksaan dijalankan.

Sejenis gel akan diletakkan di atas transducer(alat scan). Gel tersebut berfungi untuk mengelakkan geseran di atas kulit selain membantu menghantar gelombang bunyi. Anda juga mungkin akan diminta untuk mengubah posisi ketika berbaring seperti mengiring ke kiri atau kanan semasa pemeriksaan dijalankan.

Bagaimana imej organ boleh dipaparkan di skrin? Transducer akan menghantar gelombang bunyi berfrekuensi tinggi ke badan anda. Apabila gelombang tersebut melanggar organ badan anda, ia akan dipantulkan semula ke dalam komputer untuk diproses menjadi sebuah imej. Bunyi yang dihasilkan adalah berfrekuensi sangat tinggi sehingga tidak mampu didengari oleh telinga manusia.

Persediaan sebelum pemeriksaan Ultrasound

Persediaan pemeriksaan Ultrasound adalah bergantung kepada bahagian atau organ yang akan diperiksa. Bagi pemeriksaan bahagian abdomen, anda dinasihatkan untuk berpuasa selama 8 hingga 12 jam. Hal ini kerana makanan yang tidak dihadam akan menghalang gelombang bunyi dihantar ke dalam badan sekaligus menyukarkan pakar mendapatkan imej yang jelas.

Pemeriksaan bahagian lain seperti hati, hempedu dan pankreas pula, anda dinasihatkan untuk makan makanan yang bebas lemak malam sebelum pemeriksaan dan perlu berpuasa sehingga pemeriksaan. Jangan risau kerana anda masih boleh minum air seperti biasa dan makan ubat seperti yang diarahkan.

Walaubagaimanapun, anda tetap perlu memaklumkan doktor anda jika anda ada mengambil sebarang jenis ubat atau suplemen sebelum pemeriksaan Ultrasound dijalankan.

Pakaian dan barang peribadi
Pakai pakaian longgar untuk temu janji ultrasound anda. Anda mungkin diminta mengeluarkan barang kemas semasa ultrasound anda, jadi ada baiknya anda meninggalkan barang berharga di rumah.

Sebelum ultrasound anda bermula, anda mungkin diminta melakukan perkara berikut:

 • Keluarkan barang kemas dari kawasan yang sedang diperiksa.
 • Tanggalkan sebahagian atau semua pakaian anda.
 • Tukar menjadi gaun.
 • Anda akan diminta berbaring di meja peperiksaan.

Semasa prosedur
Gel digunakan pada kulit anda di kawasan yang diperiksa. Ia membantu mengelakkan poket udara, yang dapat menyekat gelombang suara yang membuat gambar. Gel berasaskan air ini mudah dikeluarkan dari kulit dan, jika diperlukan, pakaian.

Seorang juruteknik terlatih (sonographer) menekan alat genggam kecil (transduser) ke kawasan yang sedang dikaji dan menggerakkannya seperti yang diperlukan untuk menangkap gambar. Transduser menghantar gelombang bunyi ke dalam badan anda, mengumpulkan gelombang yang melantun dan menghantarnya ke komputer, yang menghasilkan gambar.

Kadang kala, ultrasound dilakukan di dalam badan anda. Dalam kes ini, transduser dipasang pada probe yang dimasukkan ke dalam bukaan semula jadi di badan anda. Contohnya merangkumi:

Echocardiogram transesophageal. Transduser, yang dimasukkan ke dalam esofagus anda, memperoleh gambar jantung. Ia biasanya dilakukan semasa anda sedang penenang.


Ultrasound transrectal. Ujian ini menghasilkan imej prostat dengan meletakkan transduser khas ke dalam rektum.


Ultrasound transvaginal. Transduser khas dimasukkan ke dalam faraj dengan lembut untuk melihat rahim dan ovari dengan cepat.


Ultrasound biasanya tidak menyakitkan. Walau bagaimanapun, anda mungkin mengalami ketidakselesaan ringan kerana sonographer memandu transduser ke atas badan anda, terutamanya jika anda memerlukan pundi kencing penuh, atau memasukkannya ke dalam badan anda.

Ujian ultrasound biasa berlangsung dari 30 minit hingga satu jam.

Risiko

Ultrasound diagnostik adalah prosedur selamat yang menggunakan gelombang bunyi berkuasa rendah. Tidak ada risiko yang diketahui.

Ultrasound adalah alat yang berharga, tetapi mempunyai batasan. Suara tidak bergerak dengan baik melalui udara atau tulang, jadi ultrasound tidak berkesan untuk menggambarkan bahagian tubuh yang mempunyai gas di dalamnya atau tersembunyi oleh tulang, seperti paru-paru atau kepala. Untuk melihat kawasan ini, doktor anda mungkin memerintahkan ujian pencitraan lain, seperti imbasan CT atau MRI atau sinar-X.

SUMBER

https://www.webmd.com/a-to-z-guides/what-is-an-ultrasound#1

https://www.healthline.com/health/ultrasound

https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/ultrasound/about/pac-20395177

https://www.medicalnewstoday.com/articles/245491

error: Content is protected !!