Now Reading
Pembengkakan Siku (Olecranon bursitis) – Simptom, Punca dan Rawatan

Pembengkakan Siku (Olecranon bursitis) – Simptom, Punca dan Rawatan

pembengkakan siku

Sekiranya anda mempunyai pukulan yang teruk kepada salah satu siku atau menghabiskan banyak masa bersandar pada mereka, anda dapat melihat hujung sendi menjadi merah dan bengkak. Dalam kes bengkak yang serius, benjolan boleh terbentuk, tersembul keluar dari bahagian hujung siku seperti dalam kartun ‘Popeye’. Disebabkan itulah penyakit ‘olecranon bursitis’ kadangkala disebut sebagai “siku Popeye” atau pembengkakan siku  

‘Olecranon’ merujuk kepada tulang runcing di siku anda. ‘Bursitis’ pula sebaliknya merujuk kepada keradangan bahagian badan anda yang disebut “bursa”.   

Seterusnya, bursa adalah sejenis kantung yang penuh dengan cecair. Ia berlaku di seluruh badan anda dan bertindak sebagai kusyen antara bahagian badan seperti di bahagian otot dan tendon yang meluncur ke atas tulang dan berhampiran sendi besar seperti bahu, pinggul dan lutut anda.

Bursa pada siku anda, disebut sebagai ‘olecranon bursa’, mengurangkan geseran di antara kulit dan tulang runcing di siku anda. Anda boleh rasakan keadaan ini ketika anda membengkokkan siku. 

Simptom Pembengkakan Siku (Olecranon Bursitis)

Anda mungkin melihat beberapa gejala ini apabila anda mempunyai masalah siku bursitis:

 • Bengkak: Ini biasanya merupakan gejala pertama yang anda akan perhatikan. Kulit di bahagian belakang siku mungkin longgar, jadi anda mungkin tidak mengesan bengkak pada mulanya. Dalam sesetengah kes, bengkak membengkak dengan cepat dan anda mungkin dapat melihatnya dengan segera. Apabila bengkak menjadi semakin besar, ia boleh kelihatan seperti bola ‘golf’ di hujung siku anda.
 • Sakit: Ketika bursa meregang, ini dapat menimbulkan rasa sakit pada siku, terutama ketika anda membengkokkannya. Biasanya, tiada rasa sakit apabila siku diregangkan. Namun, sesetengah orang dengan  masalah siku bursitis tidak berasa sakit sama ada siku mereka membengkok atau tidak.
 • Kemerahan atau kehangatan: Jika anda melihat ini di kawasan sekitar siku anda, anda mungkin mempunyai bursa yang sudah dijangkiti.
 • Kelembutan: Satu lagi tanda masalah ini adalah rasa sensitif dalam dan sekitar siku.
 • Nanah: Perhatikan cecair kuning atau putih, tebal dan mendidih yang mengalir dari bursa yang dijangkiti.

Punca Pembengkakan Siku (Olecranon Bursitis)

Siku anda boleh mula membengkak kerana beberapa sebab seperti:

 • Kecederaan: Pukulan keras pada siku seperti memukul atau jatuh di atasnya boleh menyebabkan bursa membengkak.
 • Terlalu banyak tekanan: Menyandarkan siku anda terhadap permukaan yang keras dalam jangka masa yang lama boleh mengganggu bursa. Tukang paip, juruteknik penghawa dingin dan individu lain yang terpaksa bekerja menggunakan bahagian siku mereka lebih cenderung untuk mendapatkan masalah ini.
 • Syarat-syarat lain: Jika anda mempunyai keadaan lain seperti artritis reumatoid (penyakit di mana sistem imun anda menyerang sendi anda), gout (sejenis artritis) atau kegagalan buah pinggang di mana anda memerlukan dialisis (darah anda disaring melalui mesin), anda mempunyai peluang yang lebih tinggi untuk mendapatkan siku ‘Popeye’.             
 • Jangkitan: Jika bursa anda dijangkiti daripada luka, calar atau gigitan serangga, ini akan menyebabkan kantung untuk mengisi dengan cairan tambahan, membengkak dan menjadi merah.

Diagnosis Pembengkakan Siku (Olecranon Bursitis)

 • Bincangkan tentang gejala dan sejarah perubatan dengan doktor anda.
 • Doktor akan memeriksa lengan dan siku anda. Dalam sesetengah kes, dia mungkin mencadangkan sinar-X (X-ray) untuk melihat sama ada tulang patah atau sekeping pertumbuhan tulang (dipanggil spur tulang) menyebabkan siku anda membengkak. Tulang spur di hujung tulang siku boleh berulang kali menyebabkan anda mempunyai bursitis siku.
 • Selain itu, doktor juga boleh menyuruh anda melakukan ujian darah untuk melihat sama ada anda mempunyai jangkitan, tetapi ini biasanya tidak begitu membantu. 
 • Doktor boleh juga mengambil sampel cecair dari bursa anda. Ini akan dilakukan menggunakan jarum. Sampel bendalir ini kemudian dibawa ke makmal untuk ujian selanjutnya. Jika cecair itu adalah nanah, ini bermakna bahawa anda mempunyai jangkitan.

Rawatan Pembengkakan Siku (Olecranon Bursitis)

Rawatan yang dibuat adalah untuk mengurangkan rasa ketidakselesaan anda dan mengambil langkah-langkah untuk mencegah atau mengubati jangkitan.

Jika bursa siku anda tidak dijangkiti, ambil langkah-langkah berikut:

 • Lindungi siku anda. Ini boleh bermakna memakai pad siku atau bungkusnya untuk melindungi siku anda.
 • Elakkan aktiviti yang meletakkan tekanan langsung pada siku anda yang terjejas.
 • Ambil ubat sakit seperti ibuprofen atau ubat anti-radang lain untuk mengurangkan bengkak dan rasa sakit. Ikuti arahan doktor dan baca label ubat dengan teliti.
 • Jika anda mempunyai bursitis siku kerana jangkitan, anda mungkin perlu mengambil antibiotik yang ditetapkan oleh doktor. Ambil ubat seperti yang diarahkan untuk melawan jangkitan.   
 • Jika anda tidak melihat peningkatan kesakitan dan bengkak pada siku anda selepas mengambil langkah-langkah ini selama 3 hingga 4 minggu, beritahu doktor anda.

Doktor mungkin mencadangkan pengaliran cecair dari bursa anda dan menyuntik ubat untuk mengurangkan bengkak. Suntikan kortikosteroid, iaitu ubat yang biasanya digunakan untuk mengurangkan keradangan dan kemerahan boleh digunakan untuk mengurangkan kesakitan dan bengkak. 

Sekiranya bursitis siku anda tidak sembuh walaupun setelah menggunakan ubat dan melakukan rawatan, doktor mungkin mengesyorkan anda untuk melakukan pembedahan. Bergantung pada kes anda, keseluruhan bursa boleh dikeluarkan. Anda berkemungkinan besar akan bermalam di hospital untuk hal ini. Namun begitu, bursa biasanya akan kembali selepas beberapa bulan.

Kredit: Gambar diambil daripada sumber https://en.wikipedia.org/wiki/Olecranon_bursitis#/media/File:Bursitis_Elbow_WC.JPG

SUMBER

https://www.webmd.com/arthritis/olecranon-bursitis

https://www.healthline.com/health/sports-injuries/elbow-bursitis

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bursitis/symptoms-causes/syc-20353242

https://www.medicalnewstoday.com/articles/152120

error: Content is protected !!