Now Reading
Pelancongan Di Malaysia Yang Menjadi Tarikan Pelancong

Pelancongan Di Malaysia Yang Menjadi Tarikan Pelancong

pelancongan

Malaysia adalah sebuah negara yang kaya dengan alam semula jadi yang unik dan beriklim khatulistiwa. Malaysia juga terkenal sebagai destinasi pelancongan yang terkenal dalam kalangan para pelancong sama ada dari tempatan mahupun antarabangsa. Malaysia mempunyai 13 buah negeri dengan keunikan masing-masing, jadi para pelancong mempunyai banyak pilihan untuk dipilih sebagai destinasi pelancongan mereka di dalam Malaysia. Gambar-gambar garis pantai, pulau-pulau yang tenang, perairan lautan yang jernih, pasir putih, dan pusat-pusat peranginan sering kali muncul dalam suapan media sosial dan carian internet sehingga mengundang keghairahan orang ramai untuk datang ke Malaysia untuk merasai sendiri pengalaman bercuti.

Tempat-tempat untuk dilawati di Malaysia

1. Kuala Lumpur

Skyline in the city of Kuala Lumpur, Malaysia, with the famous Petronas Towers standing in the middle.

Kuala Lumpur adalah ibu kota bagi negara Malaysia, yang menawarkan gedung pencakar langit yang berkilauan, seni bina kolonial, penduduk tempatan yang menawan, dan pelbagai tarikan semula jadi. Ia dibahagikan kepada banyak daerah, pusat utamanya disebut Segitiga Emas yang merangkumi Bukit Bintang, KLCC dan Chinatown. KL dikenali secara meluas dengan pelbagai mercu tanda, termasuk Menara Berkembar Petronas iaitu pencakar langit berkembar tertinggi di dunia, pasar lambak Petaling Street, dan Batu Caves, yang berusia lebih dari 400 juta tahun.

Hotel di Kuala Lumpur memenuhi pelbagai jenis anggaran, gaya, dan kesukaan. Hotel yang ada menawarkan bilik-bilik yang luas dengan pemandangan kota yang mengagumkan, layanan sempurna, dan kemudahan berkualiti untuk pengalaman menginap yang sungguh menyenangkan. Dari hotel butik yang bergaya untuk backpacker sehinggalah hotel bertaraf lima bintang yang indah untuk pelancong yang kaya raya. Pilihan tempat penginapan ini terletak secara strategik di daerah KL yang terkenal di mana anda tidak jauh dari tempat tarikan, pusat membeli-belah, hiburan malam dan tempat makan yang mesti dikunjungi di bandar ini.

2. Batu Caves, Selangor

Batu Caves adalah sebuah tarikan pelancongan yang ikonik dan popular di Selangor. Tapak kuil dan kuil Hindu, Batu Caves menarik ribuan pemuja dan pelancong, terutama semasa festival Hindu tahunan, Thaipusam. Singkapan batu kapur yang terletak di utara Kuala Lumpur, Batu Caves mempunyai tiga gua utama yang menampilkan kuil dan kuil Hindu.

Tarikan utamanya adalah patung besar Dewa Hindu di pintu masuk dan 272 anak tangga yang curam untuk dipanjat menuju ke pemandangan latar langit pusat bandar yang menakjubkan. Terdapat juga haiwan seperti monyet bermain-main di sekitar gua, dan ini adalah tempat yang popular untuk aktiviti memanjat tebing. Lukisan dan pemandangan Dewa Hindu juga dapat dilihat di Gua Ramayana.

Gua Gelap Batu Caves terletak kira-kira 1km ke utara Kuala Lumpur dan pintu masuknya terletak di sebelah Gua Temple. Pengunjung mesti berjalan menaiki tangga panjang sebelum sampai ke pintu masuk di sebelah kiri tangga. Oleh kerana tempat letak kenderaan yang terhad, pengunjung dinasihatkan untuk menaiki pengangkutan awam atau sampai lebih awal, terutama pada hari cuti umum.

Jika pengunjung ingin menaiki bas, perlu menaiki Bas No. 11 dari Bangkok Bank berhampiran Central Marke manakala untuk menaiki kereta api, hanya naik KTM Komuter dan turun di Batu Caves lalu berjalan kaki ke pintu masuk utama.

3. George Town, Pulau Pinang 

George Town Pulau Pinang mungkin merupakan sebuah destinasi pelancongan paling popular di Malaysia kerana ia merupakan sebuah bandar dan ibu kota terbesar di Pulau Pinang. Georgetown adalah ibu kota Pulau Pinang yang berwarna-warni dan kaya dengan pelbagai budaya. Dahulunya, George Town merupakan pusat perdagangan Selat Melaka yang penting, bandar ini terkenal dengan bangunan kolonial Inggeris, rumah kedai Cina dan masjid.

Di luar bandar lama, Georgetown adalah bandar yang cantik dengan banyak tempat tarikan yang mesti anda lawati semasa anda berada di Pulau Pinang. Tiga perkara yang membuat bandar ini terkenal adalah street food, seni jalanan, dan laluan lorong berkualiti yang dipenuhi dengan seni bina warisan. Di George Town, anda boleh menghabiskan masa dengan meneroka Bandar Lama Warisan UNESCO bersama keluarga ataupun rakan-rakan anda.

4. Melaka

Melaka adalah salah satu destinasi pelancongan bersejarah di Malaysia kerana bangunan bersejarah di sekitar tempat ini dijadikan sebagai tempat pelancongan bandar mereka. Selain itu, wilayah ini juga merupakan tempat di mana penduduk tempatan dan bahkan orang Singapura akan pergi untuk bercuti pada waktu hujung minggu mereka bersama ahli keluarga dan rakan-rakan. 

Atas nama bangunan dan tempat bersejarah di Melaka, para pelancong akan menemui banyak muzium yang dibina untuk memelihara warisan ini, seperti Muzium Orang Asli, Muzium Warisan Baba Nyonya, Muzium Istana Kesultanan Melaka, dan banyak lagi. Tidak jauh dari tarikan budaya, pelancong juga dapat melengkapkan pengalaman percutian mereka dengan mengunjungi beberapa pusat membeli-belah yang menawarkan beberapa jenama terkenal antarabangsa dan tempatan, seperti Malacca Mall, Dataran Pahlawan Megamall, dan Mahkota Parade Shopping Mall.

5. Kota kinabalu

Kota Kinabalu adalah ibu kota Sabah di Malaysia Timur, periuk peleburan budaya dan pintu masuk pelancongan utama untuk menerokai wilayah utara Pulau Borneo atau lebih popular, ‘Land Under the Wind’. Disingkat oleh penduduk tempatan sebagai ‘KK’, bandar ini adalah yang ketujuh terbesar di Malaysia, dengan jumlah penduduk lebih dari 450 juta orang yang terdiri dari pelbagai kumpulan etnik termasuk suku asli yang berasal dari pesisir dan tanah tinggi. 

Kota kinabalu dikelilingi oleh pantai-pantai yang indah, pulau-pulau tropika dan pemandangan yang indah, KK dan kawasan-kawasannya adalah magnet pelancongan semula jadi. Banyak hotel mewah serta rumah penginapan mewah dan murah untuk keluarga dan para pelancong yang datang. Kota Kinabalu terletak di pantai barat tengah Sabah, iaitu negeri kedua terbesar di Malaysia.

Crocker Range Highlands membentuk tulang belakang pegunungan di belakang Kota Kinabalu yang membentang di sepanjang pantai barat dari Beaufort (selatan) hingga Kudat (utara), sementara di dekat laut adalah pulau-pulau Taman Laut Tunku Abdul Rahman yang merupakan tempat percutian resort yang popular.

See Also
penerbangan

6. Taiping

Taiping adalah sebuah bandar pesat membangun di utara Perak yang mempunyai banyak tempat tarikan untuk dinikmati. Dengan curahan hujan tahunan sekitar 4.000 mm, ia adalah bandar paling basah di Semenanjung Malaysia dengan koleksi flora dan pokok hujan yang subur. Sebilangan besar lokasi pertama hasil perlnombongan Malaysia dijumpai di Taiping, mencatat sebanyak 40 lokasi yang pertama untuk aktiviti perlombongan bijih timah secara terbuka di semenanjung, resort bukit pertama dibina, pelabuhan pertama dibina, taman tasik pertama dibina dan yang pertama festival kunang-kunang diadakan.

Antara tempat kegemaran pelancong yang mengunjungi bandar yang tenang ini adalah Taman Tasik Taiping. Ciri utama Taman Tasik Taiping adalah tasik buatannya yang tenang yang diubah dari bekas lombong bijih timah. Taman Tasik Taiping, yang merangkumi tasik, taman rekreasi dan taman Jepun, menawarkan tanaman hijau yang rimbun dan pelbagai jenis bunga, burung dan serangga yang menakjubkan untuk dijumpai. Taman Tasik Taiping adalah perhentian yang ideal jika anda berada di Zoo Taiping atau Bukit Larut.

Masa terbaik untuk melawat Malaysia

Masa terbaik untuk melawat Malaysia adalah antara bulan Mac dan September. Selepas musim hujan, banyak dedaunan tropika yang tumbuh subur sehingga menjadikan negara salah satu negara yang mesti dikunjungi. Sekiranya anda seorang pencinta hidupan liar, maka anda harus mempertimbangkan untuk bercuti pada musim kemarau iaitu pada bulan Mac hingga Oktober. Pada bulan Mac dan Julai pula, anda boleh menikmati pemandangan burung-burung berterbangan bebas di udara. Untuk menjimatkan belanjawan, anda boleh mencuba pakej pelancongan Malaysia murah yang ditawarkan melalui Google.

Sumber:

https://wander-lush.org/where-to-go-in-malaysia-best-places/

https://www.roadaffair.com/best-places-to-visit-in-malaysia

https://wander-lush.org/where-to-go-in-malaysia-best-places/

error: Content is protected !!