Now Reading
Pediatrik – Kanak-kanak

Pediatrik – Kanak-kanak

Pediatrik

Pengenalan

Pediatrik adalah cabang perubatan yang berkaitan dengan kesihatan dan rawatan perubatan bagi golongan bayi, kanak-kanak dan remaja sejak lahir hingga usia 18 tahun. Selain itu, ia juga merupakan kepakaran perubatan yang agak baru, dan berkembang hanya pada pertengahan abad ke-19.

Ia juga boleh dibahagikan kepada 4 bidang utama seperti:

 • Pediatrik am – peranan hospital yang merangkumi kanak-kanak dari usia bayi hinggalah remaja berusia usia 16. Kebanyakan pakar pediatrik mempunyai peranan general sebegini
 • Neonatologi – peranan ini mengkhususkan diri dalam penjagaan bayi yang baru dilahirkan. Ia biasanya berpusat di unit rawatan intensif untuk menjaga bayi pramatang atau mereka yang menghadapi masalah semasa kelahiran
 • Pediatrik komuniti – doktor ini berpusat di komuniti dan menjaga kanak-kanak dengan masalah perkembangan, sosial atau tingkah laku dan mereka yang mempunyai kecacatan fizikal
 • Kardiologi pediatrik – ini adalah bahagian kecil yang menjadi keistimewaannya sendiri. Doktor ini boleh mendiagnosis dan merawat kanak-kanak dengan keadaan jantung (jantung)

Kepakaran pakar pediatrik

Pakar pediatrik adalah doktor yang menguruskan kesihatan anak anda, termasuk masalah fizikal, tingkah laku dan kesihatan mental. Mereka dilatih untuk mendiagnosis dan mengubati penyakit kanak-kanak yang biasa ataupun serius. Selain itu, pakar pediatrik arif tentang pelbagai keadaan dan penyakit yang boleh mempengaruhi kesihatan, kesejahteraan, tingkah laku dan pembelajaran kanak-kanak. Mereka juga memahami bagaimana penyakit dan keadaan yang berbeza saling berkaitan.

Justeru itu, mereka akan berjumpa dengan anak anda berkali-kali dari usia kelahiran hinggalah usia 2 tahun dan setahun sekali dari usia 2 hingga 5 tahun untuk “lawatan kanak-kanak secara berkala”. Selepas usia 5 tahun, pakar pediatrik anda akan terus berjumpa dengan anak anda setiap tahun untuk pemeriksaan tahunan. Mereka juga adalah orang pertama yang anda harus cari setiap kali anak anda sakit.

Bila anda perlu dapatkan rawatan

 • Demam

Hampir semua kanak-kanak akan mengalami demam pada suatu ketika, tetapi bagaimana anda tahu bila masanya untuk membawa anak anda berjumpa dengan doktor? Secara amnya, semakin muda anak anda, semakin cepatlah anda harus membawanya ke doktor. Hubungi pakar pediatrik jika anak anda:

 • lebih muda dari usia 3 bulan dan mempunyai suhu 100.4 darjah Fahrenheit atau lebih tinggi
 • berumur 3 hingga 6 bulan dan demam dengan suhu 101 darjah Fahrenheit atau lebih tinggi
 • berumur apa pun dan berulang kali mempunyai demam melebihi suhu 104 darjah Fahrenheit demam yang berlangsung lebih  24 jam
 • berumur 2 tahun ke atas dan demam lebih 3 hari
 • mempunyai gejala lain, seperti leher yang kaku, sakit kepala yang teruk, sakit tekak yang teruk, sakit telinga yang teruk, ruam yang tidak dapat dijelaskan, atau muntah atau cirit-birit berulang
 • nampak semakin teruk dengan demam atau setelah demam
 • kelihatan sangat sakit, mengantuk luar biasa, atau sangat rewel
 • telah berada di tempat yang sangat panas, seperti dalam kereta
 • mempunyai tanda-tanda dehidrasi, seperti mulut kering, titik lembut yang tenggelam atau kurang lampin basah dan tidak dapat mengambil cecair
 • mempunyai masalah sistem kekebalan tubuh, seperti penyakit sel sabit atau kanser, atau ada mengambil steroid
 • mengalami sawan
 • masih kelihatan sakit walaupun setelah suhu demam menurun

 • Muntah atau cirit-birit

Sekiranya ia tidak berlaku dengan kerap, maka anda tidak perlu risau. Namun, jika kedua-duanya berterusan, maka dehidrasi boleh berlaku. Hubungi pakar pediatrik jika gejala anak anda menjadi lebih teruk atau berlanjutan lebih beberapa jam. Dapatkan rawatan jika anak anda tidak dapat menahan cairan dan menunjukkan tanda-tanda dehidrasi. Pakar pediatrik akan memeriksanya dan boleh memerintahkan ujian darah dan air kencing atau sinar-X untuk membuat diagnosis.

Anak kecil rata-rata mempunyai 6 hingga 8 kali keadaan selesema dalam setahun, dan seringkali mendapat jangkitan telinga. Tanda dan gejala yang biasa termasuklah sakit telinga, menarik telinga, masalah tidur, menangis atau lebih mudah marah daripada biasa, dan demam dengan suhu 100 darjah Fahrenheit atau lebih tinggi. Gejala biasanya membaik dalam tempoh beberapa hari pertama dan sering hilang sendiri dalam satu hingga dua minggu. Sekiranya anak anda berumur kurang dari 6 bulan dan menunjukkan gejala jangkitan telinga, segera hubungi doktor. Jika anak anda tidak tidur atau mudah marah selepas selesema atau jangkitan pernafasan atas yang lain, mempunyai gejala yang berlangsung lebih dari satu hari, sakit telinga yang teruk, atau keluarnya cecair, nanah atau darah, dapatkah rawatan daripada pakar pediatrik dengan segera.

 • Masalah pernafasan

Kanak-kanak yang lebih tua dengan masalah selesema biasanya tidak perlu berjumpa doktor. Sekiranya bayi anda berusia 3 bulan atau lebih muda, anda harus menghubungi pakar pediatrik pada tanda pertama penyakit, kerana selesema dengan cepat boleh berubah menjadi sesuatu yang lebih serius, seperti bronkiolitis, ‘croup’, atau keradangan paru-paru.

 • Masalah tingkah laku

Sebilangan besar ibu bapa menghadapi beberapa jenis masalah tingkah laku dengan anak-anak mereka, sama ada masalah pembelajaran, masalah disiplin, atau basah di tempat tidur. Pakar pediatrik anda boleh memberikan panduan dalam bidang ini. Tetapi, ada kalanya doktor anda boleh merujuk anda kepada pakar pediatrik perkembangan tingkah laku. Ini adalah pakar yang mempunyai latihan dan pengalaman untuk mempertimbangkan aspek perubatan dan psikososial keadaan anak anda, sama ada masalah pembelajaran seperti disleksia atau gangguan peraturan seperti masalah tidur atau makan.

 • Kemajuan pembangunan

Salah satu sebab penting untuk membawa anak anda ke pakar pediatrik adalah untuk memantau perkembangan atau pencapaiannya. Pada setiap lawatan, anak anda akan ditimbang dan diukur untuk menilai pertumbuhan berat badan, ketinggian dan indeks jisim badan (BMI). Doktor akan menunjukkan keputusannya kepada anda dan bagaimana ini dibandingkan dengan kanak-kanak lain dengan sama umur dan jantina sehingga anda dapat mengukur bagaimana perkembangan anak anda. Pakar pediatrik juga akan memeriksa sebarang kelewatan perkembangan.

Prosedur rawatan pediatrik

Pakar pediatrik melakukan pelbagai perkhidmatan berkaitan kesihatan yang terdiri daripada pemeriksaan kesihatan hinggalah pengurusan keadaan perubatan yang kompleks.

Vaksinasi

Vaksin (vaksinasi atau imunisasi) adalah suntikan sejumlah kecil virus atau bakteria yang membantu menangkis jangkitan dan menjaga anak-anak agar kebal terhadap penyakit tertentu. Mereka disyorkan untuk kanak-kanak setelah kelahiran hinggalah usia 18 tahun. Walaupun cadangan sering berubah ketika vaksin baru dikembangkan, vaksin yang diberi mungkin termasuk:

 • Vaksin cacar air (varicella)
 • Vaksin difteria, tetanus dan pertusis (DTaP)
 • Vaksin hepatitis A (HepA)
 • Vaksin hepatitis B (HepB)
 • Vaksin Hib (Haemophilus Influenza Jenis B)
 • Vaksin papillomavirus manusia (HPV)
 • Vaksin influenza
 • Vaksin campak, beguk dan rubela (MMR)
 • Vaksin meningokokus
 • Vaksin pneumokokus (PCV)
 • Vaksin polio (IPV)
 • Vaksin rotavirus

Kateterisasi pundi kencing

Ia adalah tiub kecil dan lembut yang diletakkan dalam pundi kencing. Kateter boleh dimasukkan dan dikeluarkan serta-merta, atau mungkin ditinggalkan di tempatnya. Bayi atau kanak-kanak mungkin memerlukan kateter kencing semasa berada di hospital sekiranya mereka tidak mengeluarkan banyak air kencing. Apabila bayi atau anak anda mempunyai kateter, pakar pediatrik dapat mengukur berapa banyak air kencing yang keluar. Mereka juga dapat mengetahui berapa banyak cecair yang diperlukan oleh bayi anda.

Hirisan dan saliran bisul

Bisul akan dipotong dan nanah dikeringkan. Bayi atau kanak-kanak mungkin perlu tinggal di hospital semalaman untuk prosedur ini. Selepas prosedur, anak anda mungkin diberikan antibiotik untuk membantu menyembuhkan jangkitan. Bisul kemungkinan akan kering selama beberapa hari sebelum ia mengering. Ia juga boleh mengambil masa beberapa minggu untuk sembuh.

Tusukan lumbar

Tusukan lumbar diperlukan untuk menguji cecair di sekitar otak dan saraf tunjang. Ujian ini mungkin dilakukan untuk mengetahui sama ada kanak-kanak mengalami meningitis (jangkitan serius di sekitar otak). Meningitis mungkin disyaki pada bayi yang mengalami demam, terutama pada bayi yang berumur kurang dari satu bulan. Diagnosis awal meningitis dapat meningkatkan peluang anak anda untuk sembuh sepenuhnya. Sekiranya anak anda menghidap meningitis, mereka memerlukan ujian dan rawatan lain di hospital.

Rawatan keadaan biasa

Ini adalah prosedur yang menggabungkan prosedur anestesia, gangguan dan kepastian dengan mekanik pembaikan tisu itu sendiri. Walaupun setiap kerosakan dan setiap kanak-kanak berhak mendapatkan pendekatan individual, prinsip-prinsip tertentu tetap konsisten.

Pembuangan bahan asing

Sebilangan besar kanak-kanak yang telah menelan benda asing tidak memerlukan rawatan khusus. Kebanyakan hanya memerlukan rawatan yang menyelesakan semasa dibawa ke jabatan kecemasan. Ketahui bahawa kanak-kanak tanpa gejala mungkin memberi impak pada bahan asing dan bahawa kanak-kanak dengan sensasi atau kesakitan gara-gara badan asing mungkin tidak.

Sunat

Sunat adalah prosedur biasa di mana kulit yang menutupi hujung zakar dibuang melalui pembedahan. Ini biasanya dilakukan pada bayi lelaki yang baru lahir sebelum keluar dari hospital, dan selalunya dalam 2 hari pertama selepas kelahiran. Prosedur sunat tidak diperlukan secara perubatan, tetapi kajian telah menunjukkan bahawa ia dapat menurunkan risiko kesihatan tertentu.

Rawatan bahu atau siku yang terkehel

Selepas doktor meletakkan bahu atau siku di tempatnya, dia boleh meletakkan lengan anak anda di ‘sling’ atau ‘immobilizer’ bahu. Ini akan mengelakkannya bergerak dengan banyak. Latihan dan fisioterapi juga dapat membantu bahu atau siku anak anda menjadi kuat dan kembali bergerak secara normal. Anda juga dapat membantu anak anda menjadi lebih baik dengan rehat dan rawatan di rumah.

Rawatan kecederaan ringan

Sukan dan aktiviti fizikal yang lain dapat membantu anak-anak tetap sihat secara fizikal, tetapi kadangkala mereka boleh mengakibatkan kecederaan. Kecederaan dan terseliuh adalah masalah biasa bagi kebanyakan kanak-kanak. Semasa merawat kecederaan akibat sukan dan aktiviti lain, ubat sakit dapat membantu menenangkan anak anda dan mengurangkan keradangan.

Anggaran kos

Jika di hospital kerajaan, anda mungkin hanya perlu membayar caj RM 1 bagi pemeriksaan kanak-kanak yang biasa. Malah, suntikan vaksin juga tidaklah begitu mahal berbanding di hospital swasta.

Jika di hospital swasta, setiap perjumpaan bersama pakar kanak-kanak mungkin boleh dicaj sekitar harga RM 75 hingga RM 150 bergantung pada rawatan yang diperlukan serta caj yang dikenakan oleh hospital tersebut.

Suntikan vaksin pula mungkin adalah berbeza mengikut caj yang dikenakan jadi pastikan anda mendapatkan maklumat tentangnya dahulu daripada pihak hospital.

SUMBER

https://www.news-medical.net/health/What-is-Pediatrics.aspx

https://www.webmd.com/parenting/baby/pick-pediatrician-16/what-is-a-pediatrician

https://raisingchildren.net.au/guides/a-z-health-reference/paediatrician

https://www.healthcareers.nhs.uk/explore-roles/doctors/roles-doctors/paediatrics

https://www.healthgrades.com/right-care/childrens-health/5-reasons-to-see-a-pediatrician

error: Content is protected !!