Now Reading
Payudara Sakit – Punca, Simptom, Kesan dan Rawatannya

Payudara Sakit – Punca, Simptom, Kesan dan Rawatannya

Payudara sakit (mastalgia) boleh digambarkan sebagai lembik, berdenyut, tajam, menikam, rasa terbakar atau sesak yang terjadi kepada tisu payudara. Rasa sakit ini mungkin berterusan atau hanya berlaku sesekali dan boleh berlaku pada lelaki, wanita dan orang transgender.

Punca

Mengubah tahap hormon boleh menyebabkan perubahan pada saluran atau kelenjar susu. Perubahan pada saluran dan kelenjar ini boleh menyebabkan sista payudara yang menyakitkan dan merupakan penyebab biasa sakit payudara siklik. Kesakitannya mungkin disebabkan oleh trauma, pembedahan payudara sebelum ini atau faktor lain. . Siklik bermaksud bahawa kesakitan yang mempunyai pola. Bukan siklik bermaksud bahawa kesakitan itu berterusan, atau tidak ada pola. Setiap jenis sakit payudara mempunyai ciri yang berbeza.

Kadang-kadang, tidak mungkin untuk mengenal pasti penyebab sebenar sakit payudara, tetapi beberapa faktor boleh meningkatkan risiko.

Faktor-faktor risiko

Sakit payudara lebih kerap berlaku pada orang yang belum menopaus, walaupun ia mungkin berlaku selepas menopaus. Ia juga boleh berlaku pada lelaki yang mengalami ginekomastia dan pada orang transgender yang menjalani pengubahan semula jantina.

Faktor lain yang boleh meningkatkan risiko sakit payudara termasuk:

1. Saiz payu dara.

Orang yang mempunyai payudara besar mungkin mengalami sakit payudara bukan siklik dan sakit ini boleh diikuti dengan sakit leher, bahu dan belakang.

2. Pembedahan payudara.

Sakit yang berkaitan dengan pembedahan payudara dan pembentukan parut kadangkala berlarutan setelah kesan pembedahan sembuh.

3. Ketidakseimbangan asid lemak.

Ketidakseimbangan asid lemak di dalam sel boleh mempengaruhi kepekaan tisu payudara terhadap hormon yang beredar.

4. Penggunaan ubat.

Ubat hormon tertentu seperti beberapa rawatan kemandulan dan pil kawalan kelahiran oral mungkin mengakibatkan sakit payudara. Payudara lembik mungkin diakibatkan oleh kesan sampingan terapi hormon estrogen dan progesteron yang digunakan selepas menopaus.

Kesakitan payudara mungkin juga diakibatkan oleh anti-kemurungan tertentu seperti anti-kemurungan “Selective Serotonin Reuptake Inhibitors” (SSRI). Ubat lain termasuklah ubat yang digunakan untuk merawat tekanan darah tinggi dan beberapa antibiotik.

5. Pengambilan kafein yang berlebihan.

Walaupun memerlukan lebih banyak penyelidikan, beberapa orang melihat pengurangan kesakitan payudara setelah mereka mengurangkan atau memberhentikan pengambilan kafein.

Simptom

Sakit payudara boleh dikategorikan sebagai siklik atau bukan siklik.

Sakit payudara siklik

 • Jelas berkaitan dengan kitaran haid dan perubahan tahap hormon
 • Payudara kusam, berat atau sakit
 • Selalunya disertai dengan pembengkakan payudara, rasa penuh atau kembung
 • Biasanya menyerang kedua-dua payudara, terutamanya bahagian atas dan luar, dan boleh hingga ke ketiak
 • Sakit bertambah selama dua minggu bermula dari permulaan haid, kemudian mereda selepas itu
 • Lebih cenderung kepada orang berusia 20-an dan 30-an serta orang berusia 40-an yang beralih ke menopaus.

Sakit payudara bukan siklik

 • Tidak berkaitan dengan kitaran haid
 • Payudara terasa ketat, terbakar, menikam atau sakit
 • Tetap atau sekejap-sekejap sahaja sakitnya
 • Biasanya menyerang satu payudara, di kawasan setempat tetapi boleh merebak lebih banyak ke seluruh payudara
 • Pada wanita, kemungkinan besar berlaku selepas menopaus

Kesan

Dalam beberapa kes, sakit payudara boleh mengakibatkan kesan serius atau mengancam nyawa. Anda boleh meminimumkan risiko kesan serius dengan mengikuti plan rawatan yang ditetapkan untuk anda.

Kesan tersebut boleh merangkumi:

 • menderita masalah tulang akibat metastasis tulang barah payudara
 • Abses payudara (pengumpulan nanah di tisu payudara)
 • Penyakit payudara yang kronik
 • Kanser sekunder (barah metastatik) seperti barah otak atau paru-paru yang telah merebak dari payudara
 • Sepsis (jangkitan darah bakteria yang mengancam nyawa) disebabkan oleh penyebaran jangkitan payudara atau abses

Rawatan

Bagi kebanyakan orang, masalah ini hilang dengan sendirinya dari semasa ke semasa. Anda mungkin tidak memerlukan rawatan.

Sekiranya anda memerlukan pertolongan untuk menguruskan kesakitan anda atau jika anda memerlukan rawatan, doktor anda mungkin mengesyorkan agar anda:

 • Hilangkan sebab atau faktor sakit payudara. Ini mungkin melibatkan penyesuaian mudah seperti memakai bra dengan sokongan tambahan.
 • Gunakan ubat anti-radang nonsteroid (NSAID) topikal. Anda mungkin perlu menggunakan NSAID ketika kesakitan anda kuat. Doktor anda mungkin mengesyorkan agar anda menggunakan krim NSAID pada kawasan di mana anda merasa sakit.
 • Kawal penggunaan pil kawalan kelahiran. Sekiranya anda mengambil pil kawalan kelahiran, melangkau minggu bebas-pil atau menukar kaedah kawalan kelahiran dapat mengurangkan simptom sakit payudara. Tetapi jangan mencuba ini tanpa nasihat doktor anda.
 • Kurangkan dos terapi hormon menopaus. Anda mungkin perlu menurunkan dos terapi hormon menopaus atau menghentikannya sepenuhnya.
 • Ambil ubat preskripsi. Danazol adalah satu-satunya ubat preskripsi yang diluluskan oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah untuk merawat payudara fibrokistik. Walau bagaimanapun, danazol membawa risiko kesan sampingan yang berpotensi teruk seperti masalah jantung dan hati, serta kenaikan berat badan dan perubahan suara. Tamoxifen, ubat preskripsi untuk rawatan dan pencegahan barah payudara boleh membantu, tetapi ubat ini juga membawa potensi kesan sampingan yang mungkin mengakibatkan sakit yang lagi teruk daripada sakit payudara itu sendiri.

 SUMBER:

www.mayoclinic.org

https://www.healthgrades.com/

error: Content is protected !!