paru-paru
Paru-paru adalah organ pernafasan utama. Ia terletak di dada, iaitu kedua-dua sisi mediastinum.

Apakah itu paru-paru

Paru-paru adalah organ pernafasan utama. Ia terletak di dada, iaitu kedua-dua sisi mediastinum.

Selain itu, organ ini adalah sepasang organ berbentuk piramid di dalam dada yang membolehkan badan mengambil oksigen dari udara. Ia mempunyai tekstur ‘spongy’ dan berwarna kelabu merah jambu. Ia membawa oksigen ke dalam badan semasa bernafas dan menghantar karbon dioksida keluar dari badan ketika menghembus nafas. Karbon dioksida adalah gas buangan yang dihasilkan oleh sel-sel badan.

Anatomi paru-paru

Paru-paru adalah sepasang organ yang ‘spongy’ dan dipenuhi udara yang terletak di kedua-dua belah dada (thorax). ‘Trachea’ (saluran angin) mengalirkan udara yang disedut ke dalam organ melalui cabang tubularnya, yang disebut bronchi. Bronchi kemudian terbahagi kepada bahagian yang lebih kecil (bronkiol), dan akhirnya menjadi mikroskopik.

Bronkiol akhirnya berakhir dalam kelompok kantung udara mikroskopik yang disebut alveoli. Di alveoli, oksigen dari udara diserap ke dalam darah. Karbon dioksida, produk sisa metabolisme, bergerak dari darah ke alveoli, di mana ia dapat dihembuskan. Di antara alveoli adalah lapisan sel tipis yang disebut sebagai interstitium, yang mengandungi saluran darah dan sel yang membantu bagi menyokong alveoli.

Di samping itu, organ ini dilindungi oleh lapisan tisu nipis yang disebut pleura. Jenis tisu nipis yang sama melapisi bahagian dalam rongga dada juga disebut sebagai pleura. Lapisan cecair yang nipis ini bertindak sebagai pelincir yang membolehkan paru-paru menyelit dengan lancar semasa mengembang dan menguncup pada setiap nafas.

Selain paru-paru, sistem pernafasan anda juga merangkumi saluran udara, otot, saluran darah dan tisu yang membantu proses pernafasan. Otak anda pula mengawal pernafasan berdasarkan keperluan oksigen badan anda.

Bagaimana paru-paru berfungsi

Paru-paru membawa oksigen segar ke dalam badan anda. Ia juga membuang karbon dioksida dan gas buangan lain yang tidak diperlukan oleh badan anda.

Untuk menghirup (menyedut) udara, anda menggunakan otot tulang rusuk anda  terutamanya otot utama, diafragma. Diafragma anda mengetat dan merata, bagi membolehkan anda menyedut udara ke dalam organ ini. Bagi menghembus nafas keluar, nafas diafragma dan otot tulang rusuk anda mengendur. Ini secara semula jadi membantu membiarkan udara keluar dari paru-paru anda.

‘Trachea’ terbahagi kepada bronkus kiri dan kanan. Seperti cabang, setiap bronkus membahagi lagi berulang kali, menjadi semakin sempit dan sempit.

Tambahan pula, pembuluh darah kecil mengelilingi setiap 300 juta alveoli di paru-paru. Oksigen bergerak melintasi dinding kantung udara, diambil oleh darah dan dibawa ke seluruh badan. Karbon dioksida atau gas buangan masuk ke dalam kantung udara dari darah dan dihembuskan keluar.

Masalah kesihatan biasa berkaitan paru-paru

Organ ini adalah sebahagian daripada sistem yang kompleks, mengembang dan mengendur ribuan kali setiap hari untuk membawa oksigen dan mengeluarkan karbon dioksida. Penyakit berkaitan paru-paru boleh berlaku apabila terdapat masalah di mana-mana bahagian sistem ini.

 • Penyakit paru-paru obstruktif kronik (COPD): Kerosakan pada paru-paru mengakibatkan kesukaran menghirup udara, yang menyebabkan sesak nafas. Merokok adalah penyebab COPD yang paling biasa.
 • Emfisema: Bentuk COPD ini biasanya berlaku disebabkan merokok. Dinding rapuh di antara kantung udara paru-paru (alveoli) rosak, memerangkap udara di paru-paru dan menjadikan anda sukar bernafas.
 • Bronkitis kronik: Episod batuk produktif yang berulang, biasanya berlaku disebabkan merokok. Nafas juga boleh menjadi sukar dalam bentuk COPD ini.
 • Pneumonia: Jangkitan pada satu atau kedua belah paru-paru. Bakteria, terutamanya Streptococcus pneumoniae, adalah penyebab paling biasa untuk keadaan ini.
 • Asma: Saluran udara paru-paru (bronkus) menjadi meradang dan boleh mengalami kekejangan, menyebabkan sesak nafas dan berdehit. Alergi, jangkitan virus atau pencemaran udara sering mencetuskan gejala asma.
 • Bronkitis akut: Jangkitan saluran udara besar paru-paru (bronkus), biasanya terjadi disebabkan virus. Batuk adalah gejala utama bagi masalah bronkitis akut.
 • Fibrosis paru-paru: Satu nentuk penyakit paru-paru interstisial. Interstitium (dinding antara kantung udara) menjadi berparut, membuatkan paru-paru kaku dan menyebabkan sesak nafas.
 • ‘Sarcoidosis’: Kawasan keradangan yang kecil dapat mempengaruhi semua organ dalam badan, dengan paru-paru yang terlibat sepanjang masa. Gejala biasanya ringan dan keadaan ini biasanya dijumpai ketika sinar-X dilakukan dengan tujuan lain.
 • Sindrom hipoventilasi obesiti: Berat badan berlebihan menyukarkan dada semasa bernafas. Ini boleh menyebabkan masalah pernafasan jangka panjang.
 • ‘Pleural effusion’: Cecair menumpuk di ruang kecil di antara paru-paru dan bahagian dalam dinding dada (ruang pleura). Sekiranya serius, keadaan ini boleh menyebabkan masalah pada pernafasan.
 • ‘Pleurisy’: Keradangan lapisan paru-paru (pleura), yang sering menyebabkan kesakitan ketika bernafas. Keadaan autoimun, jangkitan atau embolisme paru boleh menyebabkannya.
 • ‘Bronchiectasis’: Saluran udara (bronchi) menjadi meradang dan mengembang secara tidak normal, biasanya setelah berlakunya jangkitan berulang. Batuk, dengan sejumlah besar lendir, adalah gejala utama keadaan ini.
 • ‘Lymphangioleiomyomatosis’ (LAM): Keadaan yang jarang berlaku di mana sista terbentuk di seluruh paru-paru, menyebabkan masalah pernafasan serupa dengan emfisema. Keadaan ini berlaku hampir secara eksklusif pada wanita usia subur.
 • Penyakit paru-paru interstisial: Sekumpulan keadaan di mana interstitium (lapisan antara kantung udara) menjadi sakit. Fibrosis (parut) interstitium akhirnya terhasil, jika prosesnya tidak dapat dihentikan.
 • Tuberkulosis: Pneumonia dengan progresif perlahan disebabkan bakteria Mycobacterium tuberculosis. Batuk kronik, demam, penurunan berat badan, dan berpeluh malam adalah gejala biasa bagi tuberkulosis.
 • Sindrom gangguan pernafasan akut (ARDS): Kecederaan paru-paru yang teruk dan secara tiba-tiba disebabkan oleh penyakit serius. Sokongan hidup dengan pengudaraan mekanikal biasanya diperlukan untuk bertahan sehingga paru-paru pulih.
 • ‘Coccidioidomycosis’: Keradangan paru-paru disebabkan Coccidioides, kulat yang terdapat di tanah di barat daya Amerika Syarikat. Kebanyakan orang tidak mengalami sebarang gejala, atau penyakit seperti selesema dengan pemulihan sepenuhnya.
 • Histoplasmosis: Jangkitan disebabkan menghirup Histoplasma capsulatum, kulat yang terdapat di dalam tanah di timur dan tengah Amerika Syarikat. Kebanyakan histoplasma pneumonia adalah ringan, menyebabkan hanya batuk dalam jangka pendek dan gejala seperti selesema.
 • Pneumonitis hipersensitiviti (alveolitis alergi): Debu yang disedut boleh menyebabkan reaksi alergi pada paru-paru. Ini biasanya berlaku pada petani atau individu lain yang bekerja dengan bahan tanaman kering dan berdebu.
 • Influenza (selesema): Jangkitan oleh satu atau lebih virus selesema boleh menyebabkan demam, sakit badan dan batuk yang berlangsung selama seminggu atau lebih. Influenza boleh berkembang menjadi keradangan paru-paru yang mengancam nyawa, terutama pada orang tua yang mempunyai masalah perubatan.
 • Mesothelioma: Bentuk kanser yang jarang berlaku dan terbentuk dari sel-sel yang melapisi pelbagai organ tubuh yang mana paru-paru adalah yang paling biasa terjejas. Ia juga cenderung muncul beberapa dekad setelah terdedah kepada asbestos.
 • ‘Pertussis’ (batuk rejan): Jangkitan saluran udara (bronkus) yang cepat menular disebabkan Bordetella pertussis. Ia menyebabkan batuk yang berterusan. Vaksin penggalak (Tdap) disyorkan untuk remaja dan individu dewasa untuk mencegah masalah ini.
 • Hipertensi paru-paru: Banyak keadaan boleh menyebabkan tekanan darah tinggi di arteri yang menuju dari jantung ke paru-paru. Sekiranya tiada sebab yang dapat dikenal pasti, keadaan ini disebut sebagai hipertensi arteri pulmonari idiopatik.
 • Embolisme paru-paru: Gumpalan darah (biasanya dari urat kaki) boleh pecah dan bergerak ke jantung, yang mengepam gumpalan (embolus) ke paru-paru. Sesak nafas secara tiba-tiba adalah gejala paling biasa bagi keadaan ini.
 • Sindrom pernafasan akut teruk (SARS): Pneumonia teruk disebabkan oleh virus tertentu yang pertama kali ditemui di Asia pada tahun 2002. Langkah-langkah pencegahan di seluruh dunia nampaknya telah mengawal SARS sehingga kini.
 • ‘Pneumothorax’: Adanya udara di dada yang berlaku ketika udara memasuki kawasan sekitar paru-paru (ruang pleura) secara tidak normal. ‘Pneumothorax’ boleh terjadi disebabkan kecederaan atau boleh berlaku secara spontan.

Cara menjaga paru-paru anda

Kadangkala kita tidak mengendahkan kesihatan paru-paru walaupun ia adalah organ penting dalam badan. Organ paru-paru membuat kita hidup dan sihat serta melakukan banyak fungsi penting yang diperlukan oleh badan. Itulah sebabnya mengapa ianya penting untuk mengutamakan kesihatan paru-paru anda.

Berikut adalah beberapa cara untuk menjaga kesihatan paru-paru anda.

Jangan merokok

Merokok adalah penyebab utama kanser paru-paru dan penyakit paru-paru obstruktif kronik (COPD), yang merangkumi bronkitis kronik dan emfisema. Asap rokok dapat menyempitkan saluran udara dan menyukarkan anda untuk bernafas. Ia boleh menyebabkan keradangan kronik, atau pembengkakan pada paru-paru, yang boleh menyebabkan bronkitis kronik.

Elakkan terdedah kepada pencemaran dalaman

Asap rokok, bahan kimia di rumah dan tempat kerja serta radon semuanya boleh menyebabkan atau memburukkan lagi penyakit paru-paru. Jadikan rumah dan kereta anda bebas daripada asap. Uji kehadiran radon di rumah anda. Selain itu, elakkan bersenam di luar pada hari udara yang buruk.

Minimumkan pendedahan kepada pencemaran udara luar

Kualiti udara di luar boleh berubah dari hari ke hari dan kadangkala tidak sihat untuk bernafas. Mengetahui bagaimana pencemaran udara luar boleh mempengaruhi kesihatan anda dan strategi yang berguna untuk meminimumkan pendedahan yang berpanjangan dapat membantu menjaga anda dan keluarga anda dengan baik. Perubahan iklim dan bencana alam juga boleh memberi kesan langsung kepada kesihatan paru-paru.

Lakukan senaman

Sama ada anda muda atau tua, langsing atau berbadan besar, berbadan sihat atau hidup dengan penyakit kronik atau kecacatan, mengamalkan gaya hidup yang aktif secara fizikal dapat membantu menjaga kesihatan paru-paru anda.

Buat pemeriksaan secara berkala

Pemeriksaan berkala boleh membantu mencegah penyakit, walaupun anda berasa sihat. Perkara ini penting terutamanya untuk penyakit paru-paru, yang kadangkala  tidak dapat dikesan sehinggalah ia berada pada tahap serius. Semasa pemeriksaan, penyedia perkhidmatan kesihatan anda akan mendengar pernafasan anda dan mengesan sekiranya ada masalah yang berkaitan.

SUMBER

https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/how-lungs-work

https://www.webmd.com/lung/lung-diseases-overview

https://teachmeanatomy.info/thorax/organs/lungs

https://www.lung.org/lung-health-diseases/wellness/protecting-your-lungs

https://www.lung.ca/lung-health/lung-info/how-your-lungs-work

Tagged: