Now Reading
Paru-paru Berger (Lung consolidation) – Simptom, Punca, Diagnosis dan Rawatan

Paru-paru Berger (Lung consolidation) – Simptom, Punca, Diagnosis dan Rawatan

Paru-paru Berger

Paru-paru Berger atau “integrasi paru-paru” adalah kawasan tisu paru-paru yang biasanya boleh dimampatkan dan dipenuhi dengan cecair dan bukannya udara. Keadaan ini ditandai dengan keadaan seperti pembengkakan atau pengerasan tisu lembut paru-paru yang biasanya berudara. Malah, ia juga dianggap sebagai tanda radiologi.

Integrasi berlaku melalui pengumpulan selular meradang yang merembes di alveoli dan saluran bersebelahannya. Cecair itu boleh menjadi edema paru, lelehan meradang, nanah, air yang disedut atau darah (dari bahagian bronkial atau pendarahan dari arteri pulmonari).

Simptom Paru-paru Berger

Keadaan integrasi yang berlaku pada paru-paru biasanya menyukarkan anda untuk bernafas. Udara tidak dapat melalui kawasan integrasi itu, jadi paru-paru anda tidak dapat melakukan tugasnya dengan membawa udara segar dan mengeluarkan udara yang telah digunakan oleh badan anda.

Ini justeru mungkin membuatkan anda berasa sesak nafas. Ia juga dapat menjadikan kulit anda kelihatan pucat atau kebiruan kerana kekurangan oksigen. Gejala lain, bergantung kepada penyebabnya, termasuk:

 • batuk hijau pekat atau kahak berdarah
 • batuk darah
 • batuk kering
 • bernafas yang terdengar lucu atau bising
 • sakit dada atau rasa berat
 • pernafasan cepat
 • demam
 • keletihan

Punca Paru-paru Berger

Penyebab intergrasi paru-paru atau “Paru-paru Berger” termasuk:

Pneumonia

Pneumonia adalah penyebab integrasi paru-paru yang paling biasa. Apabila anda mengalami jangkitan pada paru-paru anda, tubuh akan menghantar sel darah putih untuk melawannya. Sel-sel mati dan debu-debu membentuk nanah, yang memenuhi saluran udara kecil. Keadaan pneumonia biasanya berlaku disebabkan bakteria atau virus, tetapi boleh juga terjadi kerana kulat atau organisma lain yang tidak biasa.

Edema paru-paru

Kegagalan jantung kongestif adalah penyebab edema paru-paru yang paling biasa. Apabila jantung tidak dapat mengepam cukup kuat untuk menggerakkan darah ke hadapan, darah akan kembali ke saluran darah di paru-paru anda. Tekanan yang meningkat ini mendorong cecair dari saluran darah anda ke saluran udara kecil.

Orang yang hampir lemas boleh mendapat edema paru-paru. Dalam kes-kes ini, cecair memasuki saluran udara dari luar badan mereka dan bukannya dari dalam.

Pendarahan paru-paru

Pendarahan paru-paru bermaksud adanya pendarahan di paru-paru anda. Ini paling sering terjadi disebabkan vaskulitis, atau keradangan saluran darah anda. Ini menjadikan saluran darah anda lemah dan bocor, sehingga sebahagian daripada darah anda bergerak ke saluran udara kecil.

Aspirasi

Aspirasi berlaku apabila anda menyedut zarah makanan atau kandungan perut anda ke dalam paru-paru anda. Aspirasi makanan boleh menyebabkan keradang paru-paru, tetapi jangkitannya lebih sukar untuk diatasi jika dibandingkan dengan keradangan paru-paru biasa.

Sekiranya anda tidak dapat menelan dengan betul, anda cenderung untuk melakukan proses aspirasi semasa makan. Jika masalah menelan tidak diselesaikan, anda akan terus beraspirasi.

Asid perut dan bahan kimia lain boleh menyebabkan keradangan dan menjengkelkan atau mencederakan paru-paru anda, yang disebut pneumonitis. Anda lebih cenderung mendapat keadaan ini jika anda berada di hospital dengan tahap kesedaran yang menurun. Setelah tahap kesedaran anda meningkat, anda tidak lagi mempunyai risiko aspirasi yang tinggi.

Kanser paru-paru

Kanser paru-paru adalah bentuk kanser yang biasa. Ia dikatakan telah meragut lebih banyak nyawa setiap tahun jika dibandingkan dengan kanser prostat, kanser usus besar dan kanser payudara. Anda juga lebih cenderung mendapat kanser paru-paru jika anda merokok.

Diagnosis Paru-paru Berger

Paru-paru Berger paling mudah dilihat pada sinar-X. Bahagian paru-paru yang berintegrasi akan kelihatan putih, atau legap pada sinar-X dada. Cara integrasi itu diedarkan pada sinar-X dapat membantu doktor mengetahui penyebabnya, tetapi ujian lain biasanya diperlukan juga. Ini termasuk:

 • Ujian darah. Ujian ini dapat membantu menentukan sama ada:
 1. anda menghidap keradangan paru-paru dan apa yang menyebabkannya
 2. tahap sel darah merah anda rendah
 3. anda mengalami pendarahan dalam paru-paru anda
 4. anda menghidap vaskulitis
 5. tahap oksigen darah anda rendah
 • Kultur kahak. Ujian ini dapat membantu menentukan sama ada anda mempunyai jangkitan dan apa yang menyebabkannya.
 • Imbasan CT. Imbasan ini memberikan gambaran integrasi yang lebih baik. Banyak keadaan mempunyai ciri khas CT, yang membantu doktor anda membuat diagnosis.
 • Bronkoskopi. Bagi ujian ini, doktor akan memasukkan kamera berserat optik kecil pada tiub ke dalam paru-paru anda untuk melihat keadaan integrasi yang berlaku dan, kadangkala, boleh juga mengambil sampelnya bagi tujuan pembuatan kultur dan pembelajaran.

Rawatan Paru-paru Berger

Rawatan paru-paru Berger bergantung kepada penyebabnya. Ini merangkumi:

Pneumonia

Pneumonia dirawat dengan ubat yang disasarkan kepada organisma yang menyebabkannya. Anda biasanya akan menggunakan antibiotik, anti-virus, atau anti-kulat. Anda juga mungkin diberikan ubat untuk mengawal keadaan batuk, sakit dada, atau demam.

Edema paru-paru

Rawatan edema paru-paru adalah berdasarkan kepada penyebabnya. Rawatan mungkin termasuk ubat untuk mengeluarkan cecair tambahan, menurunkan tekanan pada saluran darah anda, atau membuatkan jantung anda berfungsi lebih baik.

Pendarahan paru-paru

Sekiranya anda menghidap vaskulitis, anda biasanya akan dirawat dengan steroid dan imunosupresan. Anda mungkin perlu mengambil ubat ini secara berkala untuk mengelakkan pendarahan berlaku lebih banyak.

Aspirasi

Sekiranya anda mempunyai keadaan pneumonia aspirasi, anda akan dirawat dengan antibiotik yang kuat. Malah, anda juga akan dinilai dan dirawat untuk masalah menelan, jadi anda tidak terus beraspirasi.

Pneumonitis bukanlah sejenis jangkitan, jadi penggunaan antibiotik tidak berfungsi. Sekiranya anda sangat sakit, anda mungkin diberikan steroid untuk mengurangkan keradangan, tetapi biasanya anda hanya diberi rawatan sokongan semasa badan anda sembuh.

Kanser

Kanser paru-paru sukar dirawat. Mengeluarkan tumor dengan pembedahan mungkin memberi anda peluang baik untuk sembuh, tetapi tidak semua kanser paru-paru dapat disingkirkan. Setelah kanser mula merebak, penyakit itu tidak dapat disembuhkan, dan rawatan yang diberikan adalah hanya untuk membantu gejala anda. Pengesanan awal adalah kunci kepada keadaan kanser.

SUMBER

https://en.wikipedia.org/wiki/Pulmonary_consolidation

https://www.healthline.com/health/lung-consolidation#symptoms

https://hellodoktor.com/health/disease/lung-consolidation/

error: Content is protected !!