parestetika meralgia
‘Parestetika Meralgia’ adalah keadaan yang menyebabkan rasa kebas, sakit atau rasa seperti terbakar di luar paha anda

Meralgia paresthetica’ atau Parestetika Meralgia adalah keadaan yang menyebabkan rasa kebas, sakit atau rasa seperti terbakar di luar paha anda. Anda mungkin juga mendengarnya dipanggil sebagai sindrom Bernhardt-Roth. Ia berlaku apabila terdapat terlalu banyak tekanan atau kerosakan pada salah satu saraf di kaki anda.

Pakaian ketat, obesiti atau peningkatan berat badan dan kehamilan adalah punca lazim yang menyebabkan penyakit ini. Walau bagaimanapun, ‘Meralgia paresthetica’ juga boleh berlaku disebabkan oleh kecederaan setempat atau penyakit, seperti diabetes.

Dalam kebanyakan kes, anda boleh melegakan keadaan ini dengan langkah-langkah konservatif, seperti memakai pakaian longgar. Namun, bagi kes serius, rawatan mungkin termasuk pengambilan ubat-ubatan untuk melegakan ketidakselesaan atau juga pembedahan yang jarang dilakukan.

Simptom Parestetika Meralgia

Tekanan ke atas saraf kulit femoral sisi yang membekalkan deria rasa untuk bahagian atas paha anda mungkin menyebabkan simptom-simptom seperti ini:

 • Rasa kesemutan dan kebas pada bahagian luar (lateral) paha anda.
 • Sakit terbakar pada permukaan bahagian luar paha anda.

Simptom ini biasanya berlaku di satu sisi badan anda dan mungkin akan semakin teruk selepas berjalan atau berdiri.

Punca Parestetika Meralgia

‘Meralgia paresthetica’ berlaku apabila sisi femoral saraf kulit yang membekalkan deria rasa ke permukaan luar paha anda menjadi mampat atau sempit. Saraf kulit femoral lateral adalah saraf deria semata-mata dan tidak menjejaskan keupayaan anda untuk menggunakan otot kaki anda.

Pada kebanyakan individu, saraf ini melalui pangkal paha ke bahagian atas paha tanpa masalah. Namun, dalam keadaan ‘Meralgia paresthetica’, saraf kulit femoral sisi terperangkap. Ini seringkali terjadi di bawah ligamen inguinal yang melalui sepanjang pangkal paha anda dari abdomen hingga bahagian atas paha.

Penyebab umum pemampatan ini termasuklah keadaan yang meningkatkan tekanan pada pangkal paha, termasuk:

 • Pakaian ketat, seperti tali pinggang, korset dan seluar ketat.
 • Obesiti atau penambahan berat badan.
 • Memakai tali pinggang bagi alatan yang berat.
 • Kehamilan.
 • Tisu parut berhampiran ligamen inguinal yang berlaku disebabkan kecederaan atau pembedahan masa lalu.
 • Kecederaan saraf yang berlaku disebabkan diabetes atau kecederaan daripada tali pinggang seperti selepas kemalangan kenderaan bermotor.

Diagnosis Parestetika Meralgia

Dalam kebanyakan kes, doktor boleh membuat diagnosis bagi penyakit ‘Meralgia paresthetica’ berdasarkan sejarah perubatan anda dan pemeriksaan fizikal. Selain itu, doktor juga mungkin menguji keadaan paha yang terjejas, dengan meminta anda untuk menggambarkan kesakitan dan mengesan kawasan yang kebas atau menyakitkan pada paha anda.

Pemeriksaan tambahan termasuk ujian kekuatan dan ujian refleks mungkin dilakukan bagi membantu mengecualikan sebab-sebab lain yang menyebabkan gejala ini

Seterusnya, bagi menolak keadaan lain, doktor mungkin mencadangkan:

 • Kajian pengimejan. Walaupun tidak ada perubahan tertentu yang jelas pada sinar-X (X-ray) jika anda mempunyai penyakit ini, imej pinggul dan kawasan pelvis anda mungkin berguna untuk mengecualikan syarat lain sebagai penyebab kepada gejala yang dialami.

Sekiranya doktor anda mengesyaki tumor menjadi punca yang menyebabkan kesakitan anda, dia akan meminta anda melakukan pemeriksaan tomografi berkomputer (CT scan) atau imbasan pengimejan resonans magnetik (MRI scan).

 • Elektromyografi. Ujian ini mengukur pelepasan elektrik yang dihasilkan dalam otot untuk membantu menilai dan mendiagnosis gangguan otot dan saraf. Elektrod jarum nipis diletakkan ke dalam otot untuk mencatat aktiviti elektrik. Keputusan ujian ini adalah normal bagi penyakit ‘Meralgia paresthetica’, tetapi ujian ini mungkin diperlukan untuk mengecualikan gangguan lain apabila adanya diagnosis yang tidak jelas.
 • Kajian konduksi saraf. Elektrod seperti tampalan dilekatkan pada kulit anda untuk merangsang saraf dengan dorongan elektrik ringan. Dorongan ini membantu mendiagnosis saraf yang rosak. Di samping itu, ujian ini mungkin dilakukan terutamanya untuk mengecualikan sebab-sebab lain yang berpotensi menyebabkan gejala anda.
 • Sekatan saraf. Rasa lega daripada kesakitan boleh dicapai daripada suntikan anestetik di paha anda. Saraf kulit femoral sisi yang masuk ke dalamnya dapat mengesahkan bahawa anda mempunyai penyakit ini. Imbasan ultrabunyi mungkin digunakan untuk membimbing jarum tersebut.

Faktor Risiko Parestetika Meralgia

Berikut mungkin meningkatkan risiko penyakit ‘Meralgia paresthetica’:

 • Berat tambahan. Mempunyai berat badan berlebihan atau obes boleh meningkatkan tekanan pada saraf kulit femoral lateral anda.
 • Kehamilan. Perut yang semakin membesar memberikan tekanan tambahan pada pangkal paha anda, di mana saraf kulit femoral lateral berlalu.
 • Diabetes. Kecederaan saraf yang berkaitan dengan diabetes boleh mendorong kepada ‘Meralgia paresthetica’.
 • Umur. Individu yang berumur antara 30 dan 60 tahun berada pada risiko yang lebih tinggi.

Rawatan Parestetika Meralgia

Bagi kebanyakan individu, simptom ‘Meralgia paresthetica’ boleh lega dalam beberapa bulan. Rawatan yang ada memberi tumpuan untuk melegakan mampatan saraf.

Langkah-langkah konservatif

Langkah-langkah konservatif termasuklah:

 • Memakai pakaian longgar.
 • Menghilangkan berat badan berlebihan.
 • Mengambil ubat tahan sakit OTC seperti acetaminophen (Tylenol, yang lain), ibuprofen (Advil, Motrin IB, yang lain) atau aspirin.

Ubat-ubatan

Sekiranya simptom berterusan selama lebih dua bulan atau kesakitan anda bertambah teruk, rawatan mungkin termasuk:

 • Suntikan kortikosteroid. Suntikan ini boleh mengurangkan keradangan dan melegakan kesakitan buat sementara. Kesan sampingan yang mungkin berlaku termasuklah jangkitan sendi, kerosakan saraf, rasa sakit dan pemutihan kulit di sekitar tapak suntikan.
 • Antidepresan ‘tricyclic’. Ubat-ubatan ini boleh melegakan kesakitan anda. Kesan sampingan termasuklah rasa mengantuk, mulut kering, sembelit dan gangguan fungsi seksual.
 • Gabapentin (Gralise, Neurontin), phenytoin (Dilantin) atau pregabalin (Lyrica). Ubat-ubatan anti-sawan ini boleh membantu mengurangkan gejala yang menyakitkan. Kesan sampingan termasuklah sembelit, loya, pening dan mengantuk.

Pembedahan

Walaupun jarang dilakukan, melakukan pembedahan boleh dipertimbangkan bagi menghilangkan tekanan pada saraf. Pilihan ini hanya bagi individu yang mengalami gejala yang serius dan berpanjangan.

SUMBER

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/meralgia-paresthetica/symptoms-causes/syc-20355635#:~:text=Meralgia%20paresthetica%20is%20a%20condition,sensation%20to%20your%20upper%20leg.

https://www.healthline.com/health/fitness-exercise/meralgia-paresthetica-exercises

https://www.webmd.com/diabetes/guide/meralgia-paresthetica

https://www.medicalnewstoday.com/articles/326348

Summary
Parestetika Meralgia (Meralgia parethetica) - Simptom, Punca, Diagnosis, Faktor Risiko dan Rawatan
Article Name
Parestetika Meralgia (Meralgia parethetica) - Simptom, Punca, Diagnosis, Faktor Risiko dan Rawatan
Description
‘Parestetika Meralgia’ atau sindrom Bernhardt-Roth adalah keadaan yang menyebabkan rasa kebas, sakit atau rasa seperti terbakar di luar paha anda.
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: