Now Reading
Pantang Larang Ibu Mengandung Yang Para Ibu Perlu Tahu

Pantang Larang Ibu Mengandung Yang Para Ibu Perlu Tahu

pantang larang ibu mengandung

Sebelum kegembiraan untuk mendapat anak tiba, para ibu bapa perlu bertanggungjawab untuk memastikan bayi tumbuh dalam persekitaran yang sihat dan terpelihara.

Tidak ada banyak peraturan atau lebih dikenali sebagai pantang larang ibu mengandung yang sukar mengenai perkara yang tidak boleh dilakukan semasa kehamilan anda.

Tetapi kerana kesihatan dan keselamatan bayi anda adalah penting, berikut adalah senarai perkara yang tidak boleh dilakukan untuk setiap trimester.

Ini adalah salah satu fasa yang paling penting. Trimester pertama bermula pada hari pertama period terakhir anda hingga akhir minggu ke 12 kehamilan.

Trimester Pertama

Ini bermakna pada masa anda mengetahui yang anda telah hamil, anda mungkin sudah hamil lima atau enam minggu. Banyak perkara akan berlaku dalam tiga bulan pertama ini.

Semasa trimester ini, bayi anda tumbuh lebih cepat daripada waktu lain. Menjelang enam minggu, degupan jantung biasanya dapat didengar dan pada akhir minggu ke-12, tulang, otot dan semua organ badan bayi anda telah terbentuk.

Pada ketika ini, bayi anda kelihatan seperti manusia kecil dan kini dipanggil janin.

Pantang Larang Ibu Mengandung Ketika Trimester Pertama

 • Jangan minum ubat mandiri kerana boleh membahayakan kesihatan ibu dan anak.
 • Elakkan makanan ringan kerana berisiko menghidapi diabetes diabetes kerana kandungan gula dan kalori tinggi.
 • Merokok, alkohol dan pengambilan kafein harus dielakkan. Sekiranya anda hamil, apa sahaja yang anda masukkan ke dalam badan anda juga akan mencapai bayi anda. Merokok, minum alkohol atau ubat-ubatan boleh memudaratkan pertumbuhan, perkembangan dan kesihatan bayi anda, jadi penting bagi anda untuk mengubah tabiat anda.
 • Elakkan makanan yang mengandungi bahan pengawet.

Trimester Kedua dan Ketiga

Trimester kedua adalah dari minggu ke-13 hingga akhir minggu ke-26 dan merupakan masa paling selamat dan terbaik sepanjang keseluruhan fasa.

Ketidakselesaan yang dialami oleh ibu hamil semasa trimester pertama akan mereda pada trimester kedua walaupun terdapat ketidakselesaan yang lain.

Pada trimester kedua, ibu akan mula merasakan pergerakan pertama bayi. Perkara pasti sudah mulai tenang dan sekarang anda lebih selesa.

Manakala, trimester ketiga adalah dari minggu ke-27 hingga akhir kehamilan. Semasa fasa ini, seorang wanita mungkin mengalami lebih banyak kesakitan dan pembengkakan ketika dia membawa bayinya.

Seorang wanita hamil juga mungkin mula risau akan kelahirannya.

Pantang Larang Ibu Mengandung Ketiga Trimester Kedua Dan Ketiga

 • Elakkan alkohol, merokok, pengambilan kafein yang berlebihan.
 • Lawatan pergigian dikaitkan dengan prosedur diagnostik. Lebih baik menghindari semua prosedur pergigian sehingga selepas bersalin kerana sinar-X gigi dan beberapa ubat pergigian boleh membahayakan janin.
 • Elakkan daging yang tidak dimasak untuk mencegah penyakit seperti Toxoplasmosis dan Listeriosis.

Anda juga perlu mengetahui apa yang harus dilakukan semasa kehamilan kerana ia dapat memberi penerangan mengenai perkara yang harus anda fokuskan semasa kehamilan anda. Oleh itu, berikut adalah senarai perkara semasa mengandung.

Perkara Yang Perlu Dilakukan Ketika Trimester Pertama

 • Tingkatkan pengambilan suplemen asid folik kerana ia adalah jenis vitamin B yang diperlukan untuk pembentukan sel darah. Ia sangat membantu untuk perkembangan sistem saraf bayi. Dos bergantung kepada nasihat doktor. Asid folik ditetapkan sebelum kehamilan dan sepanjang kehamilan kerana mencegah kecacatan saraf pada janin yang sedang berkembang.
 • Makan lebih banyak makanan organik kerana kaya dengan mineral dan vitamin serta protein penting. Makan pelbagai makanan sihat yang kaya dengan zat besi, kalsium dan folat.
 • Minum sekurang-kurangnya lapan gelas (1.5 liter) cecair setiap hari, kebanyakannya air. Sangat penting untuk kekal terhidrat.
 • Pilih makanan dengan antioksidan sepanjang kehamilan seperti bayam hijau gelap, jeruk, wortel, epal merah, pisang kuning, blueberry.
 • Berjalan memainkan peranan penting dan dianggap sebagai senaman terbaik untuk wanita hamil. Ia membantu mengekalkan ketegangan otot dan, yang paling penting, membuat anda sentiasa aktif. Berjalan kaki membantu mengawal kadar gula dalam darah, sehingga mengurangkan risiko diabetes kehamilan.

Perkara Yang Perlu Dilakukan Ketika Trimester Kedua dan Ketiga

 • Lakukan pemeriksaan berkala dan tepat waktu dengan doktor anda.
 • Lakukan diet tinggi perotein dengan susu dan produk susu yang mencukupi. Diet yang seimbang sangat penting untuk memastikan tidak ada kenaikan berat badan.
 • Lakukan senaman secara berkala seperti Yoga dan Lamaze. Sertai juga kelas prenatal di hospital atau kelas antenatal. Semasa trimester ketiga, ibu mengandung boleh mengikuti kelas penjagaan anak, yang merupakan idea yang sangat baik.
 • Kekal lembap. Gunakan krim dan minyak di atas perut untuk mengelakkan kesan regangan. Perut wanita hamil banyak meregang dalam jangka masa yang singkat semasa trimester kedua. Mengekalkan kelembapan perut membantu mengurangkan kesan regangan dan gatal yang mungkin disebabkan oleh regangan.

Kesimpulannya, Pantang larang pada setiap semester ini adalah penting supaya para ibu dapat menjaga kandungan mereka dengan baik sehingga bayi dilahirkan. Para ibu disarankan untuk mengikut pantang larang yang sudah diamalkan sejak zaman dahulu lagi. Apapun, jangan lupa untuk dapatkan nasihat doktor pakar sekiranya anda ragu-ragu mengenai sesuatu perkara.

Sumber

https://www.healthline.com/health/pregnancy/dos-and-donts

https://www.healthline.com/health/pregnancy/things-not-to-do-while-pregnant

https://indianexpress.com/article/parenting/health-fitness/pregnancy-dos-donts-healthy-pregnancy-gynae-5517372/

https://www.parapuan.co/read/532649083/demi-kesehatan-janin-kenali-3-tanda-ibu-hamil-harus-akhiri-puasanya

error: Content is protected !!