pantai teluk cempedak

Pantai Teluk Cempedak atau lebih dikenali sebagai PTC cukup terkenal di kalangan pelancong yang datang ke Kuantan. PTC cukup sinonim dengan daerah Kuantan dan popularitinya juga setanding dengan infrastruktur yang terbina telah menjadikan lokasi ini sebagai tempat menarik di Kuantan, Pahang. 

Kemudahan jambatan yang direka khas menyusuri sepanjang pesisir pantai ini, pastinya akan memberi keselesaaan kepada pengunjung yang hadir untuk menikmati keindahan alam di sekitar Pantai Teluk Cempedak. Panorama semula jadi seperti longgokan batuan, kehijauan hutan dan pasir pantai yang memutih ini pastinya akan memberi sudut penggambaran yang cantik.

Selain dapat menikmati kecantikan pantai pengunjung juga berpeluang untuk merasai kedamaian hutan ketika berada di sini kerana terdapat sebuah hutan rekreasi berhampiran yang terpelihara supaya kelestarian alam di pantai tersebut tetap terjamin.

Oleh itu, pengunjung perlu melawat Pantai Teluk Cempedak apabila bercuti ke Kuantan, Pahang. Anda pasti akan berpuas hati dengan keindahan pantai, flora dan fauna.

Jika anda memerlukan lokasi untuk menginap selepas melawat Pantai Teluk Cempedak, di bawah ini terdapat senarai 5 hotel terbaik di sekitar Teluk Cempedak.

1. The Sky Inn

No 2A&B Jalan Sim Lim, Teluk Cempedak, 25050 Kuantan, Malaysia.

The Sky Inn terletak di Kuantan, dalam jarak 200 meter dari Pantai Teluk Cempedak. Ia menyediakan penginapan dengan sebuah restoran, kemudahan parking peribadi percuma, taman dan teres. Tempat penginapan ini terletak 5 km dari Pusat Konvensyen Antarabangsa Sultan Ahmad Shah, 800 meter dari Taman Gelora dan 2.6 km dari Taman Rekreasi Kuantan. Tempat penginapan ini menawarkan kaunter penerimaan tetamu yang dibuka 24 jam dan WiFi percuma.

Semua unit di hotel ini dilengkapi dengan cerek. Setiap bilik di The Sky Inn dilengkapi dengan alat penyaman udara dan TV skrin rata.

Muzium Pahlawan berada 5 km dari penginapan, manakala Masjid Sultan Ahmad Shah 1 terletak 5 km jauhnya. Lapangan terbang terdekat adalah Lapangan Terbang Sultan Haji Ahmad Shah yang berjarak 18 km dari The Sky Inn.

2. [email protected]

11, Jalan Sim Lin Telok Cempedak, 25050 Kuantan, Malaysia

courtyard@TC, Kuantan – Updated 2022 Prices

Terletak di Kuantan, 200 meter dari Pantai Teluk Chempedak dan 7 km dari Pusat Konvensyen Antarabangsa Sultan Ahmad Shah, [email protected] menawarkan penginapan dengan taman dan WiFi percuma, serta kemudahan parking peribadi percuma untuk tetamu yang memandu. Tempat penginapan ini menawarkan bilik-bilik keluarga, serta menyediakan tetamu dengan kemudahan barbeku. Penginapan ini mempunyai kaunter penerimaan tetamu yang dibuka 24 jam dan perkhidmatan bilik untuk tetamu.

Semua unit di hotel ini dilengkapi dengan cerek. Setiap bilik di [email protected] dilengkapi dengan meja, TV skrin rata dan bilik mandi peribadi.

Tetamu di penginapan ini boleh menikmati sarapan à la carte atau Asia.

Kawasan ini terkenal untuk aktiviti kembara berjalan kaki dan berbasikal. Perkhidmatan sewaan kereta disediakan di [email protected]

Hotel ini terletak kurang daripada 1 km dari Taman Gelora dan 3.4 km dari Taman Rekreasi Kuantan. Lapangan terbang terdekat ialah Lapangan Terbang Sultan Haji Ahmad Shah, yang berjarak 18 km dari [email protected] Tempat penginapan ini menawarkan perkhidmatan shuttle lapangan terbang berbayar.

3. Inap Bayu TC

5, Jalan Sim Lin Telok Cempedak, 25050 Kuantan, Malaysia

Inap Bayu TC terletak di Kuantan, hanya dalam jarak 200 meter dari Pantai Teluk Cempedak dan 700 meter dari Taman Gelora.

Kaunter penerimaan tetamu dibuka 24 jam di hotel ini.

Kawasan di sini terkenal dengan aktiviti golf dan berbasikal. Hotel ini juga menawarkan kemudahan sewa kereta. Taman Rekreasi Kuantan dan Muzium Pahlawan masing-masing berjarak 2.6 km dan 5 km dari Inap Bayu TC.

4. Maya Abaya Hotel

19 Jalan Telok Cempedak, 25050 Kuantan, Malaysia

Best Price on Maya Abaya Hotel in Kuantan + Reviews!

Terletak 200 meter dari Pantai Teluk Cempedak dan 5 km dari Pusat Konvensyen Antarabangsa Sultan Ahmad Shah, Maya Abaya Hotel menawarkan bilik-bilik dengan alat penyaman udara dan bilik mandi peribadi di Kuantan. Terletak sekitar 800 meter dari Taman Gelora, hotel dengan WiFi percuma ini juga berada 2.6 km jauhnya dari Taman Rekreasi Kuantan. Penginapan ini menyediakan kaunter penerimaan tetamu 24 jam, perkhidmatan bilik dan penukaran mata wang untuk tetamu.

Semua bilik di hotel ini dilengkapi dengan cerek. Bilik-bilik tamu di Maya Abaya Hotel dilengkapi dengan TV skrin rata dan kelengkapan dandanan diri percuma.

Muzium Pahlawan berada 5 km dari penginapan, manakala Masjid Sultan Ahmad Shah 1 terletak 5 km jauhnya. Lapangan terbang terdekat adalah Lapangan Terbang Sultan Haji Ahmad Shah yang berjarak 18 km dari Maya Abaya Hotel.

5. TC Theme Park Guest House 

Lot banglo 3 Jalan sim lim,pantai teluk cempedak, 25050 Kuantan, Malaysia

TC Theme Park Guest House terletak di Kuantan, dalam jarak 50 meter dari Pantai Teluk Chempedak dan 8 km dari Pusat Konvensyen Antarabangsa Sultan Ahmad Shah. Ia menawarkan penginapan dengan lounge berkongsi dan kemudahan parking peribadi percuma untuk tetamu yang memandu. Tempat penginapan ini mempunyai kaunter penerimaan tetamu 24 jam dan juga taman permainan kanak-kanak. Rumah tamu ini menawarkan bilik-bilik family.

Semua unit di rumah tamu ini dilengkapi dengan TV skrin rata. Setiap bilik di Tc theme park Guest house dilengkapi dengan alat penyaman udara dan bilik mandi peribadi.

Taman Gelora berada 1 km dari penginapan, manakala Taman Rekreasi Kuantan terletak 3.5 km jauhnya. Lapangan terbang terdekat adalah Lapangan Terbang Sultan Haji Ahmad Shah yang berjarak 26 km dari Tc theme park Guest house.

Kebersihan di kawasan pantainya amat dijaga kerana pihak berkuasa tempatan tidak mahu imej destinasi indah yang menghadap Laut China Selatan itu dan kian dikenali dalam pelancong asing terjejas.

Untuk kesini, pengunjung yang datang dari Kuala Lumpur boleh melalui Lebuh Raya Pantai Timur di Gombak dan ambil susur keluar Kuantan atau Gambang terus ikut signboard Teluk Cempedak. Perjalanan mengambil masa lebih kurang 3 jam.

Sekiranya anda memilih untuk menggunakan pengangkutan perkhidmatan awam, anda boleh, mengambil bas ekspress ke Terminal Sentral Kuantan di jalan Gambang-Bypass kemudian anda boleh mengambil teksi atau Bas Rapid Kuantan. Selain itu juga, sekiranya anada menaiki kapal terbang di Lapangan Terbang Sultan Haji Ahmad Shah, Kuantan dan mengambil teksi untuk ke Pantai Teluk Cempedak.

Sumber:

1) https://www.booking.com/district/my/kuantan/telukcempedak.ms.html

2) https://www.airbnb.com.my/pantai-teluk-cempedak-malaysia/stays

3) https://negeripahang.com/pantai-teluk-cempedak-kuantan

Tagged: