Now Reading
Panduan Pregnancy Test untuk Pasangan Berkahwin

Panduan Pregnancy Test untuk Pasangan Berkahwin

pregnancy test

Pregnancy test memaklumkan kepada anda jika anda hamil. Ujian kehamilan – cari hormon yang disebut hCG dalam air kencing atau darah anda.

Setelah telur yang disenyawakan melekat pada dinding rahim, badan anda menghasilkan hormon ini. Ini mengambil masa kira-kira 6 hari selepas persenyawaan. Tahap hCG meningkat dengan cepat, meningkat dua kali ganda setiap 2 hingga 3 hari.

Jenis Pregnancy Test

Ujian air kencing

Ini boleh diambil di rumah atau di klinik. Ujian kehamilan di rumah bukan hanya bersifat peribadi dan mudah malah pantas.

Sekiranya anda mengikuti arahan, ujian ini juga cukup tepat. Semua ujian kehamilan ini berfungsi dengan cara yang sama. Anda boleh memeriksa air kencing anda dengan salah satu cara berikut:

• Letakkan test stick di aliran air kencing anda dan tunggu sebentar.

• Isi cawan separuh dengan air kencing dan celupkan test stick ke dalam.

• Kumpulkan air kencing dalam cawan dan pindahkan ke bekas lain dengan dropper.

• Anda mesti menunggu beberapa minit sebelum hasil boleh dilihat.

• Anda boleh mengesahkan keputusan anda dengan berjumpa doktor, yang dapat melakukan ujian kehamilan yang lebih sensitif, setelah anda menjalani ujian ini.

Ujian darah

Ini boleh didapati di klinik, walaupun bukan seperti ujian air kencing. Ujian ini dapat mengesan kehamilan 6 hingga 8 hari selepas ovulasi, yang lebih awal daripada ujian kehamilan di rumah. Hasilnya mengambil masa lebih lama daripada ujian kehamilan di rumah.

Berikut adalah dua jenis ujian kehamilan darah:

• Ujian hCG kualitatif

• Ujian hCG kuantitatif

Ketepatan Ujian

Ujian kehamilan air kencing di rumah biasanya 99% tepat. Lebih tepat lagi adalah ujian darah. Ketepatan ujian rumah ditentukan oleh:

See Also

• Ketepatan  anda mengikuti arahan

• Bilakah anda ovulasi dan berapa lama telur itu dapat ditanam?

• Bilakah anda mengambil ujian setelah mengetahui bahawa anda hamil?

• Kepekaan ujian kehamilan

Clearblue Digital Pregnancy Test with Smart Countdown

Dip n Tell Midstream Pregnancy Test

First Response Early Result Pregnancy Test

pregnancy test

Bilakah Waktu untuk mengambil Pregnancy Test?

Beberapa ujian kehamilan dapat mengesan hCG walaupun anda belum melepasi satu hari dari hari anda sepatutnya datang bulan. Namun, jika anda menunggu hingga hari pertama datang bulan, hasilnya akan lebih tepat.

Sekiranya anda melakukan ujian pertama pada waktu pagi, ketika kencing anda lebih pekat, hasilnya mungkin lebih tepat.

Lakukan ujian kehamilan lebih awal untuk memastikan anda mendapat rawatan perubatan yang betul untuk diri sendiri dan, jika perlu, penjagaan pranatal untuk anak anda. Sekiranya anda mendapat keputusan positif, hubungi doktor secepat mungkin untuk membincangkan pilihan anda dan kemungkinan langkah seterusnya.

error: Content is protected !!