Now Reading
Panadol Actifast – Ubat Cepat Berkesan Di Malaysia

Panadol Actifast – Ubat Cepat Berkesan Di Malaysia

Panadol

Panadol Actifast ialah penghilang rasa sakit yang digunakan bagi merawat sakit  seperti sakit kepala, gigi, selsema, sakit sendi dan datang haid.

Untuk melegakan kesakitan, ubat ini berfungsi sebagai penurun aktiviti molekul yang tertentu di dalam. Di samping itu, ia juga digunakan untuk menurunkan demam dengan meningkatkan kehilangan panas badan.

Tambahan lagi, ubat ini digunakan bersama dengan ubat lain untuk merawat sesetengah keadaan yang telah berikan oleh doktor. Oleh kerana ia mengandungi kafein and aspirin, Actifast mampu mengurangkan penyakit migrain.

Untuk membeli produk hilang , sila layari healthmart.co, penaja kami yang menjual produk kesihatan yang bermutu and asli. Terima kasih atas sokongan anda.

Dadah anti-keradangan bukan nasional

Dadah Anti-Keradangan Bukan Nasional seperti Panadol Actifast, merupakan sejenis ubat. NSAID ialah ubat yang dapat bantu menurunkan demam, rasa sakit dan darah beku. Bila digunakan dengan dos yang tinggi, NSAID juga boleh kurangkan keradangan di dalam badan.

Dos dan penggunaan Panadol Actifast

Seorang dewasa perlu mengambil 1000 mg setiap 4-6 jam sehingga simptom yang mereka alami berkurangan (tidak lebih dari 4000 mg sehari). Pesakit dewasa akan diberikan sebanya 4000 mg sehari secara maksimum.

Kebiasaannya, ubat ini mengambil masa 3 hari untuk merawat demam dan 10 hari untuk melegakan sakit dan memerlukan hanya 30 minit untuk mula bekerja. Tiada bukti yang mengatakan bahawa ubat ini memberi ketagihan kepada pesakit.

Selain daripada itu:

 • Ubat ini boleh diambil apabila perlu sahaja.
 • Kalau anda ambil ubat ini secara oral, pastikan anda tidak makan atau minum apa-apa 5 minit sebelum atau selepas mengambilnya.
 • Cuci tangan dengan bersih sebelum mengeluarkan ubat dari pembungkusan.
 • Letakkan ubat di dalam lidah dan jangan telan atau kunyah. Selepas mengambil ubat ini, anda tidak perlu minum air. Ia mungkin akan tinggalkan sedikit rasa pahit dan pastikan ubat ini tidak pecah.
 • Kalau anda ambil ubat berbentuk tablet cepat larut pula, kunyah atau biarkan ia terlarut di atas lidah dam telan ubat tanpa atau bersama air.

Penyimpanan

Jika terdapat arahan penyimpanan pada pembungkusan produk, ikut yang tu je. Cara terbaik untuk menyimpan Panadol Actifast ini ialah dengan meletakkannya di almari bersuhu 20-25°C, jauh dari cahaya, lembapan dan panas. Jauhkan ubat ini dari kanak-kanak dan binatang peliharaan.

Kelebihan Panadol Actifast

panadol
 • Dadah Antiemetik – Ia bertindak balas dengan domperidone, ubat ini digunakan untuk melegakan mual dan muntah yang disebabkan oleh ubat lain.
 • Agen Prokinetik – Mungkin ia bertindak balas dengan metoclopramide, ubat ini digunakan untuk merawat simptom yang berkait dengan pengosongan perut untuk pesakit kencing manis.
 • Agen Antihypelipirdemik – Bila ubat ini digabung dengan metoclopramide, ianya boleh merendahkan tahap kolestrol dengan langkah berjaga-jaga yang perlu dipatuhi.
 • Anticoagulant – digunkan untuk elak pembekuan darah
 • Ubat Lain Yang Mengandungi Panadol Actifast – Mungkin bertindak balas dengan ibuprofen dan paracetamol, ia digunakan untuk merawat demam, migrain dan batuk.

Dos

Kesakitan sederhana

 • Dewasa berumur 12 tahun ke atas – 500-1000 mg setiap 4-6 jam sehingga simptom berkurangan, 4000 mg sehari maksimum.
 • Kanak-kanak berumur 2-3 tahun (dengan berat 11-16k g) – 160 mg setiap 4 jam sehingga simptom berkurangan, 800 mg maksimum untuk sehari.
 • Kanak-kanak berumur 4-5 tahun (dengan berat 16-21 kg) – 250 mg setiap 4 sehingga simptom berkurangan, 1200 mg maksimum untuk sehari.
 • Kanak-kanak berumur 6-8 tahun (dengan berat 22-27 kg) – 320 mg setiap 4 jam sehingga simptom berkurangan. 2400 mg maksimum untuk sehari.
 • Kanak-kanak berumur 9-10 tahun (dengan berat 27-32 kg) – 400 mg setiap 4 jam sehingga simptom berkurangan. Maksimum sebanyak 2000 mg sehari.
 • Kanak-kanak berumur 11 tahun (dengan berat 33-43 kg) – 480 mg setiap 4 jam sehingga simptom berkurangan. 2400 maksimum untuk sehari.
 • Warga emas – 500-1000 mg setiap 4-6 jam sehingga simptom berkurangan, 4000 mg sehari secara maksimum.

Untuk demam

 • Dewasa berumur 12 tahun ke atas – 500-1000 mg setiap 4-6 jam sehingga simptom berkurangan, dengan 4000 mg maksimum sehari.
 • Kanak-kanak berumur 2-3 tahun (dengan berat 11-16kg) – 160 mg setiap 4 jam sehingga sehingga simptom berkurangan. Disyorkan untuk mengambil sehingga 800 mg sehari.
 • Kanak-kanak berumur 4-5 tahun (dengan berat 16-21 kg) – 240 mg setiap 4 jam sehingga simptom berkurangan, 1200 mg maksimum untuk sehari.
 • Kanak-kanak berumur 6-8 tahun (dengan berat 22-27 kg) – 320 mg setiap 4 jam sehingga simptom berkurangan. 2400 mg maksimum untuk sehari.
 • Kanak-kanak berumur 9-10 tahun (dengan berat 27-32 kg) – 400 mg setiap 4 jam sehingga simptom berkurangan. Maksimum sebanyak 2000 mg sehari.
 • Kanak-kanak berumur 11 tahun (dengan berat 33-43 kg) – 480 mg setiap 4 jam sehingga simptom berkurangan. 2400 maksimum untuk sehari.
 • Warga emas – 500-1000 mg setiap 4-6 jam sehingga simptom berkurangan, 4000 mg sehari secara maksimum.

Bagaimana cara ia berfungsi?

Bahan utama di dalam Panadol Actifast ialah paracetamol, pelega kesakitan yang biasa digunakan dalam merawat rasa sakit dan seuhu tinggi.

Untuk melegakan rasa sakit dan demam, paracetamol bekerja dengan menyekat isyarat kimia yang dihantar kepada otak untuk memberi mesej rasa tidak selesa dengan mengganggu isyarat tersebut.

Otak kita bertanggungjawab untuk mengawal suhu badan. Bila di ambil secara oral, paracetamol mengambil masa sekitar satu jam untuk berfungsi supaya anda dapat teruskan aktiviti harian dengan lebih cepat.

Fakta menarik, Panadol Actifast bagus untuk melegakan kesan sampingan selepas anda mengambil suntikan vaksinasi Covid-19 seperti keletihan, sakit kepala, sakit oto, demam dan mual-mual. Orang-orang kita letakkan rasa percaya terhadap ubat popular di seluruh Malaysia ini.

Jangan risau, ubat ini tidak akan kekal di dalam badan. Ianya akan meninggalkan badan anda secara semulajadi dalam masa 24 jam. Legakan kesakitan dengan Panadol Actifast hari ini!

error: Content is protected !!