Now Reading
Pakar Mata – Optometris, Oftalmologis, Optician

Pakar Mata – Optometris, Oftalmologis, Optician

pakar mata

Terdapat 3 pakar mata yang berbeza jenis dan kepakaran seperti optometris, oftalmologis dan optician. Setiap pakar mata ini mempunyai tahap kemahiran dan latihan yang berbeza, dan setiap daripada mereka akan memberikan tahap perkhidmatan yang berbeza.

Keliru tentang itu adalah apa dan siapa lakukan apa? Mari kita lihat perbezaan mereka dan tugas mereka yang boleh membantu kita. Ingatlah bahawa mereka yang profesional ini boleh melakukan tugasan bersama – sama dan bekerja dalam satu kumpulan boleh jadi pilihan yang terbaik untuk penjagaan mata.

Optometris

Pakar mata Optometris adalah pakar penjagaan mata yang profesional. Optometris menerima pendidikan utama mata dan dilatih dengan mahir untuk melakukan pemeriksaan mata ketika 4 tahun pengajian ijazah optometri di universiti awam dan swasta di pendidikan tinggi.

Sesetengah optometris menyambung pelajaran ke pelajaran lepasan ijazah (master atau kedoktoran) dalam kepakaran optometri seperti contact lense, penglihatan dwi fokus, penglihatan yang rendah, optometri kesihatan awam dan lain – lain.

Skop kerja utama Optometris adalah untuk memeriksa mata, untuk mengenalpasti dan menentukan masalah berkaitan penglihatan yang berlaku di kalangan semua peringkat usia.

Ketika pemeriksaan mata, Optometris boleh mengenalpasti masalah penglihatan mata yang disebabkan oleh masalah pembiasan (rabun jauh atau rabun dekat), juling (pandangan mata yang tidak selari), penyakit mata seperti mata kemerahan, glaukoma, katarak, retinopati diabetik dan lain – lain.

Optometris akan menentukan rawatan yang bersesuaian yang diperlukan sama dengan cermin mata atau kanta lekap atau senaman mata / terapi visual atau kombinasi kesemua ini.

Untuk masalah penglihatan disebabkan oleh masalah pembiasan, Optometris akan menasihatkan anda beberapa jenis contact lense yang sesuai dengan pesakit dan kemudian mempreskripsi cermin mata.

Masalah penglihatan disebabkan oleh penyakit mata atau memerlukan campur tangan pembedahan, iaitu merujuk pada Oftalmologis terlebih dahulu sebelum Optometris boleh mempreskripkan cermin mata atau senaman mata atau terapi visual (contohnya untuk kanak – kanak yang mengalami katarak, juling dan kemerahan pada mata).

Di hospital kerajaan Malaysia, Optemetris dan Oftalmologis bekerjasama di dalam satu jabatan untuk memberikan perkhidmatan dan rawatan mata bersama – sama untuk pesakit mata mereka.

Optometris bertanggungjawab dalam mengenalpasti ketajaman penglihatan, kuasa kanta intra ocular (IOL) untuk pembedahan katarak, preskripkan bantuan penglihatan rendah khas (merujuk pada penglihatan yang rendah), preskripkan contact lense khas (merujuk pada contact lense), pengurusan mesin diagnostik khas untuk mata, membantu menguruskan klinik khas seperti diabetes, glaukoma dan rawatan sebelum dan selepas operasi untuk pembedahan mata, aktiviti meningkatkan penjagaan mata, pengurusan dan lain – lain.

Sesetengah Optometris di Kementerian Kesihatan Malaysia terlatih untuk bekerja dengan sendiri tanpa oftalmologis sebagai pakar penjagaan mata utama di hospital daerah kerajaan.

Mereka perlu memeriksa mata, merawat dan menguruskan kes biasa. Kes komplikasi yang memerlukan campur tangan pembedahan perlu merujuk pada Oftalmologis.

Oftamologist

Oftamologist merupakan doktor perubatan yang terlatih pakar dalam bidang penyakit mata. Pakar mata ini menawarkan penjagaan mata termasuk pemeriksaan mata, diagnosis dan merawat penyakit mata sama ada perubatan atau menjalani pembedahan pada mata dan di sekitar mata.

Lebih pakar pada kawasan pada oftomologi termasuklah: : Retina Perubatan, Vitreo Retina, Glaukoma, Kornea, Oculoplasty, Neuro Oftalmologi dan perkhidmatan Pediatrik Oftalmologi / Strabismus.

Mereka menawarkan sepenuhnya perkhidmatan penjagaan mata :

  • Perkhidmatan rehabilitasi penglihatan, termasuklah pemeriksaan mata
  • Perubatan penjagaan mata – pada keadaan seperti  glaukoma, iritasi dan terbakar akibat bahan kimia
  • Pembedahan penjagaan mata – untuk trauma, juling, katarak dan masalah lain
  • Diagnosis dan perubatan untuk keadaan mata termasuk pada penyakit lain seperti diabetes dan artritis.
  • Pembedahan plastik- untuk menaikkan kelopak mata yang terkulai dan membetulkan kedutan mata

Optician

Skop kerja utama seorang optician adalah mempreskripsi cermin mata untuk memuatkan bingkai atau membuat cermin mata. Berbeza dengan pakar mata yang lain, Optician tidak boleh memeriksa mata anda secara klinikal.

Optician akan membantu anda memilih cermin mata yang betul dan bingkai yang sesuai berdasarkan saiz, bentuk, warna dan gaya.

Pada masa ini optician yang berdaftar di Malaysia hanya dibenarkan mempraktiskan kemahiran mereka di kedai optikal sahaja.

Di negara seperti US dan Kanada, hanya optometris dan oftamologis dibenarkan untuk memeriksa mata, menentukan kuasa rabun dan memasang contact lenses.

Di Malaysia hanya beberapa Optician yang berdaftar telah lulus peperiksaan yang dijalankan oleh Majlis Optik Malaysia (MOC), Kementerian Kesihatan Malaysia bagi mendapatkan kelebihan mempreskripsi contact lenses dan ia merupakan kategori khas.

Dibawah Akta Optik (1991) setiap optician yang berdaftar perlu menunjukkan sijil yang dikeluarkan oleh MOC di kawasan awam di premis mereka. Pada kategori berikut:

1. Sijil Perdaftaran Penuh

2.Sijil Praktis Tahunan

3.Sijil Nama Bergambar

Untuk membezakan di antara Optician :

See Also
tiktok

1. Sijil Pendaftaran Penuh (Asas) : Dibenarkan untuk mempreskripkan cermin mata sahaja (Sijil biru)

2. Sijil Pendaftaran Penuh (Tambahan) : Optician berkelayakan untuk mempreskripkan dan mengeluarkan contact lense (Sijil Merah Jambu)

Perbezaan Antara Pakar Mata

Optician, optometris dan oftalmologis adalah 3 pakar penjagaan mata umum.

Oftalmologist adalah jenis doktor perubatan yang pakar dalam prosedur pembedahan mata. Oftalmologis mendiagnosis dan merawat semua keadaan mata. Sesetengah oftalmologis meneruskan latihan mereka untuk berkemahiran dalam keadaan mata atau bahagian mata tertentu.

Optometris adalah pakar penjagaan mata asas yang memeriksa, mendiagnosis dan merawat keadaan mata dari segi perubatan. Optometris boleh menawarkan servis berbeza bergantung pada negara dan negeri yang anda berada. Sesetengah optometris boleh melakukan prosedur melaser mata manakala yang lain hanya boleh melakukan pembedahan kornea atau konjuktiva.

Optician boleh mereka dan menyesuaikan bantuan penglihatan dengan yang dipreskripkan oleh oftalmologis atau optometris. Optician adalah pakar khidmat pelanggan yang bekerja di pusat penjagaan mata atau pejabat optometri.

Seseorang mestilah mendapatkan khidmat nasihat daripada pakar penjagaan mata yang sepatutnya untuk mendapatkan rawatan yang diperlukan bagi mengatasi masalah penglihatan atau mata tertentu mereka.

SUMBER

https://www.myhealth.gov.my/en/optometrist-oftalmologist-and-optician-the-3s-o/

https://www.webmd.com/eye-health/eye-doctors-optometrists-ophthalmologists

https://www.medicalnewstoday.com/articles/327500

https://www.healthline.com/health/eye-health/optometrist-vs-ophthalmologist

error: Content is protected !!