Pakaian Tradisional Mengikut Kaum Utama di Malaysia

pakaian tradisional

Pakaian tradisional adalah istilah untuk gambarkan baju dan seluar yang dipakai semasa perayaan dalam bahasa kebangsaan Malaysia mengikut kaum-kaum tertentu.

Oleh kerana Malaysia adalah negara berbilang budaya: Melayu, Cina, India dan ratusan kumpulan peribumi lain di Semenanjung Tanah Melayu dan Borneo, masing-masing mempunyai tradisi dan agama tersendiri serta gaya pemakaian yang khusus untuk jantina dan mungkin disesuaikan dengan pengaruh dan keadaan tempatan. Sebelum ini, pakaian tradisional dipakai setiap hari. Namun, kini baju melayu, baju kurung dan baju kebaya hanya dipakai pada majlis-majlis khas seperti upacara perkahwinan dan acara kebudayaan.

Komuniti utama Malaysia adalah Melayu, Cina dan India, masing-masing mempunyai pakaian tradisionalnya sendiri. Sebilangan besar rakyat Malaysia berpakaian seperti orang barat. Selalunya pada majlis-majlis khas hanya warganegara yang memakai pakaian tradisional Malaysia. Semua pakaian tradisional Malaysia yang pelbagai etnik berwarna-warni, mengikut budaya mereka dan berseri-seri.

Pakaian tradisional mengikut kaum utama di Malaysia:-

Melayu

Melayu adalah kumpulan etnik yang paling terkenal di Malaysia. Pakaian tradisional bagi kaum Melayu berbeza untuk lelaki dan wanita dan biasanya berwarna warni serta bercorak mengikut kesukaan tema.

Lelaki: Pakaian tradisional lelaki Melayu dipanggil baju melayu, yang merupakan jubah longgar yang dipasangkan dengan seluar dan sarung yang dikenali sebagai sampin. Lelaki juga memakai topi tradisional, yang disebut songkok atau kopiah dengannya. Sebilangan lelaki lebih gemar memakai baju batik dengan seluar.

Wanita: Pakaian tradisional kuno untuk wanita Melayu adalah kemban, termasuk sarung yang diikat di atas dada. Pakaian tradisional wanita sekarang adalah baju kurung, yang terdiri dari blaus lengan panjang serta panjang baju ini adalah paras lutut dan rok panjang yang disebut kain. Rok berlipat di satu sisi. Pakaian ini biasanya disertakan dengan selendang di kepala. Versi separa formal adalah kebaya, yang merupakan kostum dua helai yang sesuai dengan kulit.

Cina

Sebilangan besar orang dari masyarakat Cina yang tinggal di Malaysia tidak berpakaian tradisional. Mereka lebih suka berpakaian santai. Walau bagaimanapun, semasa perayaan, khususnya Tahun Baru Cina, mereka dilihat dengan pakaian tradisional.

Lelaki: Walaupun jarang berlaku, lelaki Cina di Malaysia memakai pakaian tradisional mereka yang disebut suit tang. Suit Tang adalah sejenis jaket yang mempunyai kolar dan simpul di perut dan kebanyakannya berbunga sakura. Itu dinamai sempena kerajaan Tang, oleh orang-orang Cina di luar negeri. Nama itu disarankan kerana kerajaan Tang begitu kuat sehingga orang asing memanggil orang Cina “orang Tang”.

Wanita: Wanita Cina di Malaysia memakai cheongsam (bermaksud ‘gaun panjang’) semasa perayaan dan acara rasmi. Cheongsam, juga disebut qipao, adalah gaun sehelai sutera dengan kerah dan jepit di pinggang, baik di tengah atau di sisi. Wanita tua berpakaian samfoo, yang merupakan sejenis seluar panjang pergelangan kaki dengan bahagian atas yang longgar dengan jepit di bahagian tengah. Pakaian tradisional yang lain yang dipakai oleh wanita Cina di Malaysia ialah hanfu, yang merupakan gabungan dari blaus longgar dan skirt panjang dan tali pinggang.

India

Disebabkan perdagangan antara Malaysia dan India berjalan dengan baik, orang India Malaysia mendapat bahagian pakaian tradisional dari negara mereka. Oleh itu, orang India di Malaysia berpegang teguh pada pakaian tradisional.

See Also
fesyen

Lelaki: Lelaki India di Malaysia memakai kurta-piyama, dhoti-kurta atau lungi-kurta. Kurta biasanya adalah baju panjang sehingga paras lutut. Versi kurta lain yang popular adalah sherwani, yang dipakai semasa majlis perkahwinan dan perayaan lain. Dhoti dan Lungi adalah jenis baggy.

Wanita: Kebanyakan wanita India di Malaysia memakai sarI. Sari adalah sehelai kain seluas enam meter, yang melilit di badan dengan cara seperti rok dengan lipatan di tengah dan bahagian kain yang sama meliputi satu bahu dan tergantung di bawah hingga lutut. Beberapa wanita juga memakai salwar kurta, yang merupakan jubah yang dipakai dengan bahagian bawah yang longgar dan selendang panjang yang disebut dupatta.

Marilah kita mengetahui jenis pakaian tradisonal mengikut kaum di Malaysia supaya dapat menyemai semangat perpaduan dalam diri.

Sumber:

1)https://www.holidify.com/pages/traditonal-clothes-of-malaysia-3820.html

2)https://en.wikipedia.org/wiki/Malaysian_cultural_outfits#:~:text=Traditional%20Malay%20clothing%20for%20men,with%20a%20songkok%20or%20tengkolok.

error: Content is protected !!