Now Reading
Pakaian Tradisional Cina Yang Popular Sejak Dahulu Lagi !

Pakaian Tradisional Cina Yang Popular Sejak Dahulu Lagi !

Pakaian Tradisional Cina

Pakaian tradisional cina yang sering dipakai atau popular sejak dahulu lagi. Pakaian tradisional cina mempunyai pelbagai nama dengan pelbagai rekaan tersendiri. Apa pun disebalik baju ini terdapat jalan ceritanya sendiri.

Pakaian tradisi ini bermula sejak zaman dinasti Utara dan Selatan (420–589 Masihi). Pada Dinasti Song (960–1279 Masihi), semua orang akan mempamerkan pakaian baru ketika mereka mengunjungi rakan pada Hari Tahun Baru.

Pada masa Republik (1912-1949), pakaian baru yang cantik digayakan ketika para pemuda memberi penghormatan kepada orang tua mereka. Pakaian baru dan cantik ini juga turut digayakan pada pelbagai perayaan antaranya Festival Musim Bunga dan makan malam bersama keluarga di Malam Tahun Baru.

1. Hanfu

Hanfu (‘pakaian Han’ – majoriti orang Cina adalah etnik Han) adalah pakaian tradisional China yang tertua. Menurut legenda sejak lebih dari 4.000 tahun yang lalu ketika permaisuri Huangdi, Leizu, membuat kain dengan sutera. Kemudian Ianya terus di inovasikan sepanjang beberapa dinasti.

Sehingga Dinasti Han, Hanfu diadaptasi dan dipromosikan dengan kuat oleh kelas pemerintah. Ia kemudian menjadi pakaian kebangsaan etnik Han. Hanfu juga memberi pengaruh yang besar kepada negara-negara jiran Asia, seperti Korea, Jepun, dan Vietnam.

2. Qipao

Qipao (旗袍 / qí páo) mula memasuki kebudayaan cina arus perdana semasa dinasti Qing. Tetapi gaya moden yang kita kenal sekarang sangat berbeza dengan gaya asalnya. Ia bermula sebagai pakaian konservatif dengan potongan lurus dan longgar dan mempunyai corak yang rumit disulam ke kain. Setelah berlaku penjajahan, qipao mempunyai unsur kebaratan.

Bermula pada pertengahan tahun 1800-an hingga sekarang, perubahannya masih berterusan. Antara gayanya adalah panjang dan pendek juga ketat dan longgar. Pada masa kini, qipao biasanya digayakan dengan sangat ketat (disarankan untuk mengenakan pakaian tersebut) dan bukaan boleh bermula setinggi paha.

Walau bagaimanapun, gaya moden masih mengekalkan kolar, butang katak dan corak bersulam yang popular seperti bunga, burung dan burung phoenix.

3. Suit Tang

Suit Tang sering merujuk kepada jaket Cina daripada pakaian Dinasti Tang (618–907). Nama ini berasal dari gelaran orang cina di luar negara.

Oleh kerana Empayar Tang terkenal sebagai makmur dan berkuasa di dunia, orang asing memanggil orang-orang cina di luar negeri sebagai “orang Tang” dan pakaian yang mereka pakai disebut “baju Tang” (yang telah diterjemahkan sebagai Tangzhuang 唐装).

4. Cheongsam

Cheongsam (qipao) berkembang dari Changpao wanita (‘gaun panjang’) pada Dinasti Qing (1644-1912). Orang etnik Manchu juga disebut orang Qi oleh orang Han; oleh itu gaun panjang mereka diberi nama qipao (‘gaun Qi’). Manakala cheongsam dijadikan pakaian khas untuk kaum wanita.

5. Suit Zhongshan

Suit Zhongshan, juga dikenali sebagai suit Mao di luar negara, merupakan pakaian lelaki. Ianya pertama kali dianjurkan oleh Dr Sun Yat-sen (yaitu Sun Zhongshan) setelah penubuhan Republik China pada tahun 1912.

Kemudian, setelah Presiden Mao dilihat memakainya di khalayak ramai, pakaian ini mendapat nama “Mao suit”.

Sekarang anda sudah mengetahui pakaian tradisional cina bermula dari dinasti-dinasti terdahulu lagi. Marilah kita mencuba pakaian tradisional ini untuk merasai sendiri pengalaman memakai pakaian tradisional kaum lain.

SUMBER:

1. https://chinesenewyear.net/clothes/

2. https://www.chinahighlights.com/travelguide/traditional-chinese-clothes.htm

3. https://www.chinahighlights.com/festivals/traditional-festival/

error: Content is protected !!