Oxymetazoline Hydrochloride (Kesesakan Hidung) – Kegunaan, Amaran Penggunaan, Kesan Sampingan, Kontraindikasi, Interaksi dan Dos

Oxymetazoline Hydrochloride

Oxymetazoline Hydrochloride berfungsi dengan menyempitkan saluran darah di bahagian hidung, mengurangkan bengkak dan rasa sesak.

Kegunaan Oxymetazoline Hydrochloride

Ubat ini digunakan untuk melegakan kesesakan sementara pada hidung yang disebabkan oleh pelbagai keadaan termasuklah selesema biasa, resdung, demam alergi, dan alergi.

Cara menggunakan Oxymetazoline Hydrochloride

Picit hidung dengan perlahan sebelum menggunakan ubat ini. Gunakan jari anda untuk menutup sebelah lubang hidung yang tidak memerlukan ubat. Dalam keadaan kepala menegak, letakkan hujung semburan ke lubang hidung terbuka. Semburkan ubat ke lubang hidung dan bernafas melalui hidung anda.

Sedut sekuat mungkin beberapa kali untuk memastikan ubat sampai jauh ke dalam hidung. Ulang langkah-langkah ini untuk sebelah lagi lubang hidung jika diperlukan.

Langkah Berjaga-jaga dan Amaran Penggunaan Oxymetazoline Hydrochloride

Sebelum menggunakan dekongestan hidung Oxymetazoline Hydrochloride, beritahu doktor atau ahli farmasi anda jika anda alah padanya; atau kepada simpatomimetik lain. Produk ini mungkin mengandungi bahan yang tidak aktif, yang boleh menyebabkan reaksi alergi atau masalah lain. Berbincanglah dengan ahli farmasi anda untuk maklumat lebih lanjut.

Sekiranya anda mempunyai masalah kesihatan berikut, berjumpa dengan doktor atau ahli farmasi anda sebelum menggunakan produk ini: penyakit jantung / saluran darah, hipertiroidisme, diabetes, tekanan darah tinggi, kesukaran membuang air kecil .

Berhati-hati apabila menggunakan ubat ini pada kanak-kanak kerana mereka mungkin lebih peka terhadap kesan ubat tersebut. Periksa bungkusan produk atau berundinglah dengan doktor atau ahli farmasi anda mengenai sama ada semburan hidung ini boleh digunakan pada kanak-kanak.

Kesan sampingan Oxymetazoline Hydrochloride

Rasa terbakar untuk sementara, sengatan, rasa kering dalam hidung, hidung berair, dan bersin mungkin berlaku. Sekiranya kesan ini berlanjutan atau bertambah buruk, beritahu doktor atau ahli farmasi anda dengan segera.

Jika doktor anda telah menetapkan ubat ini, ingat bahawa dia telah menilai bahawa faedahnya lebih besar daripada risiko kesan sampingan. Ramai individu yang menggunakan Oxymetazoline Hydrochloride tidak mempunyai kesan sampingan yang serius.

Beritahu doktor anda sekiranya ada kesan sampingan yang tidak mungkin tetapi serius ini: degupan jantung yang perlahan / cepat / berdebar, pening, mual, sakit kepala, perubahan mental / mood, masalah tidur, gegaran (gegaran), berpeluh yang tidak biasa, kelemahan yang tidak biasa.

Reaksi alahan yang sangat serius terhadap ubat ini jarang berlaku. Walau bagaimanapun, dapatkan rawatan perubatan segera sekiranya anda melihat gejala reaksi alergi yang serius, termasuk: ruam, gatal / bengkak (terutama pada muka / lidah / tekak), pening teruk, kesukaran bernafas.

Kontraindikasi Oxymetazoline Hydrochloride

Keadaan berikut dikontraindikasikan dengan Oxymetazoline Hydrochloride. Bertanyalah pada doktor anda jika anda mempunyai keadaan berikut:

  • kelenjar tiroid yang terlalu aktif
  • diabetes
  • closed angle glaucoma
  • tekanan darah tinggi
  • penyakit arteri koronari
  • pengerasan arteri kerana penumpukan plak
  • prostat yang membesar

Interaksi Oxymetazoline Hydrochloride

Mengambil perencat MAO dengan Oxymetazoline Hydrochloride boleh menyebabkan interaksi ubat yang serius (mungkin membawa maut). Elakkan mengambil perencat MAO semasa rawatan dengan ubat ini. Sebilangan besar perencat MAO juga tidak boleh diambil selama dua minggu sebelum menggunakan ubat ini.

Tanya doktor anda bila hendak memulakan atau menghentikan penggambilan ubat ini.

Sekiranya anda menggunakan ubat-ubatan yang disenaraikan di atas, beritahu doktor atau ahli farmasi anda sebelum memulakan dekongestan hidung.

See Also
gaviscon tablet

Sebelum menggunakan ubat ini, beritahu doktor atau ahli farmasi anda mengenai semua produk preskripsi dan bukan preskripsi / herba yang mungkin anda gunakan.

Dos Oxymetazoline Hydrochloride

Dos Dewasa Biasa untuk sesak hidung

2 atau 3 semburan di setiap lubang hidung (tidak lebih daripada setiap 10 – 12 jam)

Kegunaan: Melegakan rasa sesak hidung untuk sementara disebabkan selesema biasa, demam alergi, dan simptom alahan

Dos Kanak-kanak untuk sesak hidung

6 tahun ke atas:

2 atau 3 semburan di setiap lubang hidung (tidak lebih daripada setiap 10 – 12 jam)

Sumber:

https://www.drugs.com/dosage/oxymetazoline-nasal.html

error: Content is protected !!