Now Reading
Semua Tentang Otak Dan Masalah Kesihatan Berkaitannya.

Semua Tentang Otak Dan Masalah Kesihatan Berkaitannya.

otak

Apakah itu otak

Otak adalah organ dengan berat 3 paun yang mengagumkan dan mengawal semua fungsi tubuh, mentafsirkan maklumat dari dunia luar, dan merangkumi inti pati minda dan jiwa. Kecerdasan, kreativiti, emosi dan ingatan adalah beberapa perkara yang diatur oleh otak. Selain itu, organ ini dilindungi di dalam tengkorak, di mana otak terdiri dengan bahagian serebrum, serebelum dan batang otak.

Anatomi otak

Otak mempunyai tiga bahagian utama:

 • Serebrum
 • Serebelum
 • Batang otak

a) Serebrum

Serebrum, iaitu bahagian luar otak yang besar mengawal pembacaan, pemikiran, pembelajaran, pertuturan, emosi dan pergerakan otot yang dirancang seperti berjalan. Ia juga mengawal aspek penglihatan, pendengaran dan deria lain.

Serebrum dibahagi kepada dua belah otak (bahagian) iaitu kiri dan kanan. Separuh bahagian kanan mengawal bahagian kiri badan manakala separuh kiri pula mengawal bahagian kanan badan.

Di samping itu, setiap hemisfera mempunyai empat bahagian yang disebut lobus: ‘frontal’, ‘parietal’, ‘temporal’ dan ‘occipital’. Setiap lobus mengawal fungsi tertentu. Contohnya, lobus ‘frontal’ mengawal aspek keperibadian, membuat keputusan dan penaakulan, sementara lobus ‘temporal’ mengawal, ingatan, ucapan dan deria bau.

b) Serebelum

Serebelum, pula terletak di bahagian belakang otak bagi mengawal keseimbangan, koordinasi dan kawalan otot halus (misalnya, berjalan). Ia juga berfungsi untuk menjaga postur dan keseimbangan badan.

c) Batang otak

Batang otak, di bahagian bawah otak, menghubungkan serebrum dengan saraf tunjang. Ia merangkumi otak tengah, pons, dan medula. Ia mengawal fungsi asas tubuh seperti pernafasan, pergerakan mata, tekanan darah, degupan jantung dan menelan.

Bagaimana otak berfungsi

Fungsi otak sebagai sebahagian dari Sistem Saraf Pusat (CNS) adalah mengatur sebahagian besar tujuan tubuh dan minda kita. Ini merangkumi fungsi penting seperti pernafasan atau degupan jantung, hingga fungsi asas seperti tidur, makan atau naluri seksual, dan bahkan fungsi penting seperti berfikir, mengingat, menaakul, atau bercakap. Bagi melaksanakan tugas yang nampaknya sederhana, otak harus melakukan ribuan proses untuk memastikan kita menyelesaikan tugas dengan betul.

Otak manusia rata-rata mengandungi sekitar 86 bilion sel saraf, yang disebut sebagai neuron. Ini adalah asas pembinaan otak anda. Neuron berkomunikasi antara satu sama lain dengan menghantar isyarat kimia dan elektrik.

Setiap neuron dihubungkan dengan neuron lain di persimpangan kecil yang disebut “sinapsis”. Denyutan mengalir di sepanjang serat kecil, seperti wayar elektrik dari satu neuron ke yang lain. Setiap kali anda mengenali wajah yang biasa, mendengar suara, belajar sesuatu yang baru atau membaca perkataan, berjuta-juta neuron berkomunikasi antara satu sama lain melalui ratusan juta sinapsis.

Otak adalah pusat kawalan tubuh yang mana ia menghantar mesej ke tubuh anda melalui rangkaian saraf iaitu “sistem saraf”, yang mengawal otot sehingga anda dapat berjalan, berlari dan bergerak.

Sistem saraf meluas melalui badan dari saraf tunjang anda, yang mengalir dari otak ke tulang belakang anda, seperti dahan pokok.

Masalah kesihatan biasa berkaitan otak

Apabila otak anda rosak, ia boleh mempengaruhi pelbagai perkara, termasuk ingatan, sensasi dan juga keperibadian anda. Gangguan otak merangkumi sebarang keadaan atau kecacatan yang boleh mempengaruhi otak anda.

Penyakit otak: Jangkitan

Penyakit otak dalam kategori jangkitan termasuk:

 • Meningitis: Keradangan lapisan di sekitar otak atau saraf tunjang dan biasanya berlaku disebabkan jangkitan. Kekakuan leher, sakit kepala, demam, dan kekeliruan adalah gejala biasa.
 • Ensefalitis: Keradangan tisu otak, biasanya berlaku disebabkan jangkitan virus. Meningitis dan ensefalitis sering berlaku bersama, yang disebut sebagai ‘meningoencephalitis’.
 • Bisul otak: Saku jangkitan di otak, biasanya terjadi disebabkan bakteria. Antibiotik dan saliran pembedahan di kawasan ini sering diperlukan.

Penyakit otak: Kejang

Keadaan yang termasuk dalam kategori penyakit kejang otak adalah epilepsi, suatu keadaan yang ditandai dengan kekejangan berulang disebabkan oleh aktiviti elektrik  tidak normal dan berlebihan di otak. Kecederaan kepala, jangkitan otak, dan strok juga boleh menyebabkan epilepsi.

Penyakit otak: Trauma

Trauma merangkumi keadaan berikut:

 • Gegaran otak: Kecederaan otak yang menyebabkan gangguan sementara dalam fungsi otak, kadangkala dengan keadaan tidak sedar dan kebingungan. Kecederaan kepala traumatik boleh menyebabkan gegaran otak dan boleh mengakibatkan sakit kepala, bersama dengan masalah tumpuan dan ingatan.
 • Kecederaan otak traumatik: Kerosakan otak yang kerap berlaku akibat kecederaan kepala trauma. Gangguan mental yang jelas atau perubahan keperibadian dan emosi yang lebih halus boleh berlaku.
 • Pendarahan ‘intracerebral’: Apa-apa pendarahan di dalam otak, yang mungkin berlaku setelah kecederaan trauma atau strok akibat tekanan darah tinggi.

Penyakit otak: Tumor, jisim dan peningkatan tekanan

Kategori penyakit otak ini merangkumi:

 • Tumor otak: Sebarang pertumbuhan tisu tidak normal di dalam otak; sama ada malignan (kanser) atau jinak. Tumor otak biasanya menyebabkan masalah oleh tekanan yang diberikan pada otak normal.
 • Glioblastoma: Tumor otak yang agresif dan mempunyai sifat kanser. Glioblastoma boleh berkembang pesat dan biasanya sukar disembuhkan.
 • ‘Hydrocephalus’: Jumlah cecair serebrospinal (otak) yang meningkat secara tidak normal di dalam tengkorak. Biasanya, ini berlaku kerana cecair tidak beredar dengan betul.
 • ‘Hydrocephalus’ tekanan normal: Bentuk ‘hydrocephalus’ yang sering menyebabkan masalah berjalan, bersama dengan demensia dan inkontinensia kencing. Tekanan di dalam otak tetap normal, walaupun kadar cecair meningkat.
 • Pseudotumor cerebri (tumor otak palsu): Peningkatan tekanan di dalam tengkorak tanpa sebab yang jelas. Perubahan penglihatan, sakit kepala, pening dan mual adalah gejala biasa.

Penyakit otak: Keadaan vaskular (Saluran darah)

Penyakit otak yang berkaitan dengan saluran darah termasuk:

 • Strok: Aliran darah dan oksigen tiba-tiba terganggu ke kawasan tisu otak, yang kemudiannya boleh mati. Bahagian badan yang dikendalikan oleh kawasan otak yang rosak (seperti lengan atau kaki) mungkin tidak lagi dapat berfungsi dengan baik.
 • Strok ‘ischemic’: Gumpalan darah tiba-tiba berkembang di arteri atau terbentuk di tempat lain di arteri lain dan pecah serta tersekat di saluran darah otak. Ini boleh menyekat aliran darah dan menyebabkan strok.
 • Strok ‘hemorrhagic’: Pendarahan di otak yang menimbulkan kesesakan dan tekanan pada tisu otak, mengganggu aliran darah yang sihat dan menyebabkan strok.
 • Kemalangan serebrovaskular (CVA): Nama lain untuk strok.
 • Serangan ‘ischemic’ sementara (TIA): Gangguan sementara aliran darah dan oksigen ke bahagian otak. Simptomnya adalah serupa dengan strok, tetapi ia hilang sepenuhnya (biasanya dalam masa 24 jam) tanpa kerosakan pada tisu otak.
 • Aneurisma otak: Arteri di otak mengembangkan kawasan lemah yang membengkak seperti belon. Kepecahan aneurisma otak menyebabkan strok, disebabkan pendarahan.
 • Hematoma subdural: Pendarahan di permukaan otak. Hematoma subdural boleh memberi tekanan pada otak dan menyebabkan masalah neurologi.
 • Hematoma epidural: Pendarahan antara tengkorak dan lapisan otak (dura) yang sukar. Pendarahan bermula dari arteri, biasanya tidak lama selepas terjadinya kecederaan kepala. Gejala ringan awal boleh berkembang dengan cepat hingga menyebabkan tidak sedarkan diri dan kematian, jika tidak dirawat. Ini juga disebut sebagai hematoma ekstradural.
 • Pendarahan intraserebral: Apa-apa pendarahan di dalam otak.
 • Edema serebrum: Pembengkakan tisu otak disebabkan oleh pelbagai sebab, termasuk tindak balas terhadap kecederaan atau ketidakseimbangan elektrolit.

Penyakit otak: Keadaan autoimun

Penyakit otak yang berkaitan dengan keadaan autoimun termasuk:

 • Vaskulitis: Keradangan saluran darah otak. Kekeliruan, kejang, sakit kepala, dan tidak sedarkan diri boleh berlaku.
 • Sklerosis pelbagai (MS): Sistem kekebalan tubuh secara salah menyerang dan merosakkan saraf badan sendiri. Kekejangan otot, keletihan dan kelemahan adalah gejala bagi keadaan ini. Selain itu, masalah sklerosis pelbagai ini boleh berlaku dalam serangan berkala atau terus maju.

Penyakit otak: Keadaan neurodegeneratif

Penyakit otak yang berkaitan dengan keadaan neurodegeneratif termasuk:

See Also
kebersihan diri
 • Penyakit Parkinson: Saraf di kawasan pusat otak merosot secara perlahan, menyebabkan masalah dengan pergerakan dan koordinasi. Tanda-tanda awal adalah gegaran tangan, kekejangan anggota badan dan batang badan, pergerakan lambat dan postur yang tidak stabil.
 • Penyakit Huntington: Gangguan saraf keturunan yang menyebabkan degenerasi sel otak. Demensia dan kesukaran mengawal pergerakan (korea) adalah gejalanya. Tanda-tanda awal termasuk perubahan emosi, kemurungan, dan mudah marah.
 • Penyakit Pick (demensia ‘frontotemporal’): Selama bertahun-tahun, kawasan saraf yang besar di bahagian depan dan bahagian otak hancur, kerana penumpukan protein tidak normal. Perubahan keperibadian, tingkah laku yang tidak sesuai, kesukaran bercakap dan hilang ingatan dan kemampuan intelektual adalah gejala bagi keadaan ini. Malah, penyakit Pick juga boleh berkembang dengan stabil.
 • Sklerosis lateral ‘amyotrophic’ (ALS): ALS atau juga disebut sebagai penyakit Lou Gehrig adalah keadaan di mana saraf yang mengawal fungsi otot hancur secara stabil dan cepat. Keadaan ini boleh mendorong menjadi lumpuh dan tidak dapat bernafas tanpa bantuan mekanikal. Fungsi kognitif umumnya tidak terjejas.
 • Demensia: Penurunan fungsi kognitif, disebabkan kematian atau kerosakan fungsi sel saraf di otak. Ini adalah keadaan di mana saraf di otak merosot. Penyalahgunaan alkohol dan strok boleh menyebabkan berlakunya demensia.
 • Penyakit Alzheimer: Bagi alasan yang tidak jelas, saraf di kawasan otak tertentu merosot, menyebabkan hilang ingatan dan fungsi mental secara progresif, serta perubahan tingkah laku dan keperibadian. Penumpukan tisu tidak normal di kawasan otak sering disebut kusut dan plak dipercayai menyumbang kepada penyakit ini. Selain itu, penyakit Alzheimer adalah bentuk demensia yang paling biasa.

Cara menjaga otak anda

Otak anda adalah sistem yang paling kompleks di alam semesta. Terdapat banyak cara praktikal untuk melindungi otak anda, sama seperti anda memakai tali pinggang keledar ketika berada di dalam kereta dan topi keledar semasa menunggang basikal.

Minum banyak air

Setiap sistem dalam tubuh manusia memerlukan air untuk berfungsi. Otak anda mempunyai 80% dair, jadi elakkan apa sahaja yang dapat mengeringkannya. Ini termasuklah pengambilan kafein atau alkohol. Mengalami dehidrasi walaupun hanya  2% boleh mengganggu prestasi dalam tugas yang memerlukan perhatian, kemahiran ingatan segera dan prestasi fizikal.

Lakukan senaman secara berkala

Aktiviti fizikal mungkin merupakan perkara terpenting yang dapat anda lakukan untuk menjaga kesihatan otak anda. Latihan dapat meningkatkan aliran darah dan nutrien positif lain ke otak, meningkatkan tahap dopamin dan menghasilkan sel otak baru yang membantu otak mengatur diri sendiri dan menenangkan diri. Berjalan kaki dapat membantu anda menjernihkan fikiran, mengurangkan perasaan cemas, meningkatkan emosi dan membakar sedikit kalori pada masa yang sama.

Amalkan pemakanan yang sihat

Pemakanan yang betul sangat penting untuk merangsang fungsi positif otak. Diet yang sihat merangkumi protein tanpa lemak, buah-buahan, sayur-sayuran, kacang-kacangan dan lemak sihat seperti minyak zaitun. Sebaiknya, makan 9 hidangan buah-buahan dan sayur-sayuran setiap hari.

Dapatkan tidur berkualiti

Tidur sekurang-kurangnya 7 jam semalaman telah terbukti dapat membantu otak anda berfungsi pada tahap optimum. Apabila anda tidak cukup tidur, secara keseluruhannya anda akan menurunkan aliran darah ke otak dan ini boleh mengganggu pemikiran, ingatan dan tumpuan.

SUMBER

https://mayfieldclinic.com/pe-anatbrain.htm

https://www.hopkinsmedicine.org/neurology_neurosurgery/centers_clinics/brain_tumor/about-brain-tumors/how-the-brain-works.htmlhttps://www.webmd.com/brain/brain-diseases#1

https://www.americanbrainfoundation.org/diseases/

https://www.webmd.com/brain/brain-diseases#1

error: Content is protected !!