Orphenadrine
Orphenadrine adalah sejenis ubat preskripsi. Ia boleh didapati sebagai tablet oral pelepasan lama. Tablet jenis ini melepaskan ubat ke dalam badan anda secara perlahan-lahan.

Pengenalan

Orphenadrine adalah sejenis ubat preskripsi. Ia boleh didapati sebagai tablet oral pelepasan lama. Tablet jenis ini melepaskan ubat ke dalam badan anda secara perlahan-lahan. Ia berfungsi untuk melegakan kesakitan otot dan membantu dengan kawalan motor bagi penyakit Parkinson.

Malah, Orphenadrine boleh juga diberikan sebagai suntikan intravena (IV) dan suntikan intramuskular (IM), yang hanya diberikan oleh penyedia perkhidmatan kesihatan. Tablet oral Orphenadrine pula hanya boleh didapati sebagai ubat generik. Ubat ini boleh digunakan sebagai sebahagian daripada terapi kombinasi. Ini bermakna anda mungkin perlu mengambilnya dengan ubatan lain.

Kegunaan Orphenadrine

Orphenadrine digunakan untuk menenangkan otot-otot tertentu di dalam badan dan melegakan kekakuan, kesakitan dan ketidakselesaan disebabkan oleh ketegangan, terseliuh atau kecederaan lain pada otot anda. Salah satu bentuk Orphenadrine juga digunakan untuk menghilangkan rasa gementar disebabkan penyakit Parkinson.

Walau bagaimanapun, ketahui bahawa ubat ini tidak menggantikan rehat, senaman atau terapi fizikal, mahupun rawatan lain yang mungkin disyorkan oleh doktor untuk masalah perubatan anda.

Seterusnya, Orphenadrine bertindak dalam sistem saraf pusat (CNS) untuk menghasilkan kesan melegakan ototnya. Ia juga mempunyai tindakan lain (antikolinergik) yang menghasilkan kesan yang bermanfaat dalam penyakit Parkinson. Tindakan sistem saraf pusat (CNS) dan antikolinergik Orphenadrine juga boleh menyebabkan beberapa kesan sampingan.

Kesan sampingan Orphenadrine

Orphenadrine boleh menyebabkan kesan sampingan tersendiri. Beritahu doktor jika anda ada mengalami gejala yang teruk atau tidak hilang seperti:

 • mulut kering
 • mengantuk
 • pening atau pening
 • sakit perut
 • muntah
 • sembelit
 • kesukaran membuang air kecil
 • penglihatan kabur
 • sakit kepala

Beberapa kesan sampingan boleh menjadi serius. Sekiranya anda mengalami gejala berikut, segera hubungi doktor anda:

 • degupan jantung yang cepat atau tidak teratur
 • pengsan
 • kekeliruan
 • halusinasi
 • ruam

Interaksi Orphenadrine

Interaksi ubat boleh mengubah cara ubat anda berfungsi atau meningkatkan risiko anda mendapat kesan sampingan yang serius. Dokumen ini tidak mengandungi semua kemungkinan interaksi ubat Orphenadrine. Tetapi, pastikan anda menyimpan senarai semua produk yang anda gunakan (termasuk ubat preskripsi / bukan preskripsi dan produk herba) dan kongsikan kepada doktor dan ahli farmasi anda. Jangan mula, henti atau ubah dos ubat-ubatan tanpa kebenaran doktor anda.

Beritahu doktor atau ahli farmasi anda jika anda mengambil produk lain yang menyebabkan rasa mengantuk seperti ubat sakit opioid atau penghilang batuk (seperti codeine, hydrocone), alkohol, ganja (kanabis), ubat untuk tidur atau kegelisahan (seperti alprazolam, lorazepam, zolpidem), relaksan otot lain (seperti carisoprodol, cyclobenzaprine), atau antihistamin (seperti cetirizine, diphenhydramine).

Periksa label pada semua ubat anda (seperti alergi atau batuk dan selesema) kerana ia mungkin mengandungi bahan yang boleh menyebabkan rasa mengantuk. Untuk mengelakkan perkara sebegini, bertanyakan pada ahli farmasi anda mengenai penggunaan produk tersebut dengan selamat.

Kontraindikasi Orphenadrine

Sebelum mengambil Orphenadrine, beritahu doktor atau ahli farmasi anda jika anda alah kepadanya, atau jika anda mempunyai alahan lain. Produk ini mungkin mengandungi bahan tidak aktif yang boleh menyebabkan reaksi alergi atau masalah lain. Bercakap dengan ahli farmasi anda untuk maklumat lebih lanjut.

Maklumkan juga pada doktor atau ahli farmasi mengenai sejarah perubatan anda, terutamanya mengenai: tekanan tinggi pada mata (glaukoma), masalah perut / usus / esofagus (seperti bisul, penyumbatan), kesukaran membuang air kecil (seperti pembesaran prostat), jenis penyakit otot / saraf tertentu (myasthenia gravis), masalah jantung (seperti degupan jantung yang cepat / tidak teratur, kegagalan jantung).

Ubat ini boleh membuatkan anda pening atau mengantuk serta mengaburkan penglihatan anda. Alkohol atau ganja (kanabis) juga boleh membuat anda berasa lebih pening atau mengantuk. Jadi, jangan memandu, menggunakan mesin, atau melakukan perkara yang memerlukan kewaspadaan atau penglihatan yang jelas sehingga anda dapat melakukannya dengan selamat. Hadkan pengambilan minuman beralkohol juga. Bercakap dengan doktor anda jika anda ada menggunakan ganja.

Sebelum menjalani pembedahan, beritahu doktor atau doktor gigi tentang semua produk yang anda gunakan (termasuk ubat preskripsi, ubat bukan preskripsi dan produk herba).

Orang dewasa yang lebih tua mungkin lebih sensitif terhadap kesan sampingan ubat ini, terutamanya bagi simptom seperti kekeliruan, mengantuk, sembelit atau masalah membuang air kecil. Kekeliruan dan mengantuk ini berbahaya kerana dapat meningkatkan risiko individu untuk jatuh.

Orphenadrine dan kehamilan

Ianya tidak diketahui sama ada ubat ini akan membahayakan bayi yang belum lahir atau tidak. Jadi, beritahu doktor anda jika anda hamil atau merancang untuk hamil.

Malah, ia juga tidak diketahui sama ada Orphenadrine boleh meresap masuk ke dalam susu ibu atau jika ia boleh mempengaruhi bayi yang menyusu. Beritahu doktor anda jika anda menyusukan bayi sebelum mengambil Orphenadrine.

Dos Orphenadrine

Ambil ubat ini secara oral dengan atau tanpa makanan seperti yang diarahkan oleh doktor. Jangan tambah dos atau menggunakan ubat ini dengan lebih kerap atau lebih lama daripada yang ditetapkan. Keadaan anda tidak akan bertambah baik dengan cepat, dan risiko kesan sampingan anda pula akan meningkat.

Sekiranya anda menggunakan tablet pelepasan lama, jangan hancurkan atau kunyahnya. Melakukan sebegitu dapat melepaskan semua ubat sekaligus, yang boleh meningkatkan risiko kesan sampingan. Juga, jangan pisahkan tablet pelepasan kecuali jika ia mempunyai garis skor dan doktor atau ahli farmasi anda memberitahu anda untuk melakukannya. Telan tablet secara keseluruhan atau pecah tablet tanpa perlu menghancurkan atau mengunyahnya.

Beritahu doktor anda jika keadaan anda tidak bertambah baik atau bertambah buruk selepas penggunaan Orphenadrine.

SUMBER

https://www.healthline.com/health/orphenadrine-oral-tablet#important-warnings

https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements/orphenadrine-oral-route/description/drg-20065214

https://medlineplus.gov/druginfo/meds/a682162.html

https://www.drugs.com/mtm/orphenadrine.html

Summary
Orphenadrine
Article Name
Orphenadrine
Description
Orphenadrine adalah sejenis ubat preskripsi. Ia boleh didapati sebagai tablet oral pelepasan lama. Tablet jenis ini melepaskan ubat ke dalam badan perlahan-lahan.
Author
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: