Now Reading
Apakah itu Oedema?

Apakah itu Oedema?

Oedema

Pengenalan

Oedema adalah pembengkakan yang terjadi disebabkan lebihan cecair yang terperangkap di dalam tisu badan anda. Walaupun ia boleh menjejaskan mana-mana bahagian badan, anda mungkin lebih menyedarinya di tangan, lengan, kaki, pergelangan kaki dan kaki anda.

Selain itu, keadaan ini boleh berlaku disebabkan ubat-ubatan, kehamilan atau penyakit yang mendasari seperti kegagalan jantung kongestif, penyakit ginjal atau sirosis hati. Mengambil ubat untuk membuang lebihan cecair dan mengurangkan jumlah garam dalam makanan biasanya dapat melegakan oedema. Apabila keadaan ini menjadi tanda penyakit yang mendasari, penyakit itu sendiri memerlukan rawatan yang berasingan.

Penerangan

Dahulunya, oedema dipanggil ‘dropsy’. Ia paling mudah dilihat di sekitar pergelangan kaki setelah anda berdiri (edema periferal). Jenis ringan adalah perkara biasa dan biasanya tidak berbahaya. Ini mungkin terjadi disebabkan ubat, alergi atau penyakit lain yang lebih serius.

Jenis oedema lain pula termasuklah:

 • oedema serebrum (mempengaruhi otak)
 • oedema paru (mempengaruhi paru-paru)
 • oedema ‘macular’ (mempengaruhi mata)
 • limfedema (mempengaruhi lengan dan kaki)
 • oedema pedal (menjejaskan kaki dan bahagian kaki bawah)
 • oedema periferal (mempengaruhi kaki, bahagian kaki dan pergelangan kaki)

Oedema idiopatik adalah istilah yang digunakan untuk menggambarkan kes di mana doktor tidak dapat mencari penyebabnya.

Penyebab yang berkemungkinan

Oedema boleh berlaku disebabkan masalah peredaran darah, jangkitan, kematian tisu, kekurangan zat makanan, penyakit ginjal, jumlah cecair berlebihan dalam badan dan masalah elektrolit.

Terdapat banyak penyebab yang berkemungkinan, termasuk:

 • Tahap albumin rendah. Doktor mungkin memanggil keadaan ini sebagai ‘hypoalbuminemia’. Albumin dan protein lain dalam darah bertindak seperti ‘sponge’ untuk menyimpan cecair di saluran darah anda. Tahap albumin rendah boleh menyumbang kepada keadaan ini, tetapi ia bukanlah satu-satunya penyebabnya.

 • Reaksi alergi. Oedema adalah sebahagian daripada kebanyakan reaksi alahan. Sebagai tindak balas kepada alergen, saluran darah yang berdekatan membocorkan cecair ke kawasan yang terjejas.

 • Halangan aliran. Sekiranya penyaliran cecair dari bahagian badan tersumbat, cecair dapat mengalir kembali. Gumpalan darah di urat dalam kaki anda boleh menyebabkan oedema kaki. Tumor yang menyekat aliran darah atau cecair lain yang disebut sebagai limfa juga boleh menyebabkan keadaan sama.

 • Penyakit kritikal. Kesan bakar, jangkitan yang mengancam nyawa, atau penyakit kritikal lain boleh menyebabkan reaksi yang membolehkan cecair bocor ke tisu hampir di mana-mana bahagian badan. Ini boleh menyebabkan oedema di seluruh badan anda.

 • Kegagalan jantung kongestif. Apabila jantung menjadi lemah dan mengepam darah dengan kurang berkesan, cecair perlahan-lahan dapat menumpuk, mewujudkan oedema kaki. Sekiranya cecair berkumpul dengan cepat, anda boleh mendapat cecair di paru-paru. Jika kegagalan jantung anda berada di sebelah kanan jantung, keadaan ini boleh berkembang di bahagian perut.

 • Penyakit hati. Penyakit hati yang serius seperti sirosis, menyebabkan anda menyimpan cecair. Ini menyebabkan tahap rendah albumin dan protein lain dalam darah anda. Cecair yang bocor ke perut juga boleh menyebabkan oedema kaki.

 • Penyakit buah pinggang. Keadaan buah pinggang yang disebut sindrom nefrotik boleh menyebabkan oedema kaki yang teruk dan kadangkala di seluruh badan.

 • Kehamilan. Oedema kaki ringan adalah perkara biasa semasa kehamilan. Tetapi, komplikasi kehamilan yang serius seperti trombosis urat dalam dan pra-eklampsia juga boleh menyebabkan oedema.

 • Trauma kepala, sodium darah rendah (disebut ‘hyponatremia’), ketinggian tinggi, tumor otak dan penyumbatan saluran cairan di otak (dikenal sebagai ‘hydrocephalus’) dapat menyebabkan oedema serebrum. Begitu juga dengan sakit kepala, kekeliruan, tidak sedarkan diri dan koma.

 • Ubat. Apabila ubat menyebabkan bengkak, ia biasanya adalah oedema kaki yang ringan. Banyak ubat boleh menyebabkan oedema, termasuk:
 1. NSAID (seperti ibuprofen dan naproxen)
 2. Penyekat saluran kalsium
 3. Kortikosteroid (seperti prednison dan metilprednisolon)
 4. Pioglitazone dan rosiglitazone
 5. Pramipexole

Bila perlu menghubungi doktor

Gejala bergantung kepada sebab yang mendasari, tetapi bengkak, rasa sesak dan kesakitan adalah perkara biasa. Seseorang yang mengalami oedema mungkin menyedari:

Buat temu janji dengan doktor jika anda mempunyai kulit yang bengkak, meregang atau berkilat, ataupun kulit yang mengekalkan lesung pipit setelah ditekan (pitting). Segera berjumpa dengan doktor sekiranya anda mengalami:

Ini boleh menjadi tanda edema paru, yang memerlukan rawatan segera. Selain itu, jika anda duduk dalam jangka masa yang lama, seperti dalam perjalanan jauh dan  mengalami sakit kaki dan bengkak yang tidak hilang, hubungi doktor anda. Kesakitan dan pembengkakan kaki yang berterusan dapat menunjukkan pembekuan darah di dalam urat anda (trombosis urat dalam, atau DVT).

Apa yang boleh diharapkan di klinik

Untuk memahami apa yang mungkin menyebabkan oedema anda, doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal terlebih dahulu dan bertanyakan soalan mengenai sejarah perubatan anda. Maklumat ini seringkali mencukupi untuk menentukan penyebab kepada oedema anda. Dalam beberapa kes, ujian sinar-X, pemeriksaan ultrabunyi, ujian MRI, ujian darah atau analisis air kencing mungkin diperlukan.

Rawatan

Rawatan yang dibuat bergantung kepada penyebab pedema. Oedema ringan biasanya hilang sendiri, terutamanya jika anda membantu dengan mengangkat anggota badan yang terkesan dengan lebih tinggi daripada jantung anda. Beberapa rawatan lain merangkumi:

Diuretik

Diuretik adalah sejenis ubat. Ia membantu membuang lebihan cecair dengan meningkatkan kadar pengeluaran air kencing oleh buah pinggang. Jenis diuretik yang berbeza berfungsi dengan cara yang berbeza.

Tidak semua orang boleh menggunakan diuretik dan dalam beberapa kes, ia boleh memburukkan lagi keadaan. Ia digunakan terutamanya untuk merawat individu yang mengalami oedema akibat kegagalan jantung. Doktor akan menentukan sama ada jenis ubat ini adalah pilihan yang baik untuk anda berdasarkan sejarah perubatan peribadi anda.

Seorang doktor akan mengesyorkan rawatan khusus untuk oedema makula, oedema pulmonari dan jenis oedema lain.

Rawatan alternatif

Beberapa teknik rawatan diri dapat membantu mencegah atau mengurangkan oedema. Ini termasuklah:

 • mengurangkan pengambilan garam
 • menurunkan berat badan
 • melakukan senaman secara berkala
 • menaikkan kaki jika boleh untuk meningkatkan peredaran
 • memakai stokin sokongan, yang boleh dibeli secara dalam talian
 • tidak duduk atau berdiri dengan terlalu lama
 • bangun dan berjalan dengan kerap semasa dalam perjalanan
 • mengelakkan suhu melampau, seperti mandi air panas, pancuran mandian dan sauna
 • berpakaian hangat dalam cuaca sejuk

SUMBER

https://www.your.md/condition/oedema

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/edema/symptoms-causes/syc-20366493

https://patient.info/signs-symptoms/oedema-swelling

https://www.webmd.com/heart-disease/heart-failure/edema-overview

https://www.medicalnewstoday.com/articles/159111#causes

error: Content is protected !!