nystatin
Nystatin adalah ubat anti kulat yang melawan jangkitan yang disebabkan oleh kulat. Nystatin secara oral digunakan untuk merawat jangkitan yis di mulut atau perut.

Nystatin adalah ubat anti kulat yang melawan jangkitan yang disebabkan oleh kulat. Nystatin secara oral digunakan untuk merawat jangkitan yis di mulut atau perut.

Nystatin oral tidak diserap ke dalam aliran darah anda dan tidak akan merawat jangkitan kulat di bahagian lain badan atau pada kulit.

Nystatin juga boleh digunakan untuk tujuan selain daripada yang disenaraikan dalam panduan ubat ini.

Kegunaan

Ubat ini digunakan untuk merawat jangkitan kulat pada mulut. Nystatin adalah anti kulat yang berfungsi menghentikan pertumbuhan kulat.

Suspensi nystatin tidak boleh digunakan untuk mengubati jangkitan kulat darah.

Cara menggunakannya

Goncang sebelum menggunakannya, dan gunakan penitis ubat yang disediakan untuk mengukur dos dengan teliti. Kecuali doktor anda mengarahkan anda sebaliknya, gunakan seperti berikut:

Letakkan separuh dos di satu sisi mulut anda. Bergerak di satu sisi mulut, dan telan atau ludah seperti yang diarahkan. Simpan cecair di mulut anda selama mungkin.

Kemudian ulangi dengan separuh lagi dos di bahagian mulut yang lain. Elakkan daripada makan selama 5-10 minit selepas menggunakan ubat ini.

Langkah berjaga-jaga dan Amaran Penggunaan

Sebelum mengambil nystatin, beritahu doktor atau ahli farmasi anda jika anda alah kepadanya; atau jika anda mempunyai alahan lain.

Produk ini mungkin mengandungi bahan yang tidak aktif, yang boleh menyebabkan reaksi alergi atau masalah lain. Bercakaplah dengan ahli farmasi anda untuk maklumat lebih lanjut.

Sebelum menggunakan ubat ini, beritahu doktor atau ahli farmasi mengenai sejarah perubatan anda, terutamanya mengenai: Penyakit HIV, diabetes, penyakit buah pinggang.

Produk ini mengandungi gula. Berhati-hati jika anda menghidap diabetes. Tanya doktor atau ahli farmasi anda mengenai penggunaan produk ini dengan selamat.

Pemakai gigi palsu harus berhati-hati untuk membersihkan dan menjaga gigi palsu anda semasa mengamalkan pengambilan ubat ini.

Ubat ini hanya digunakan apabila diperlukan dengan jelas semasa hamil. Bincangkan risiko dan faedah dengan doktor anda.

Kesan sampingan

Nystatin boleh diterima dengan baik walaupun dengan terapi yang berpanjangan. Iritasi dan pemekaan mulut telah dilaporkan.

  • Gastrousus
  • Cirit-birit (termasuklah satu kes cirit-birit berdarah), loya, muntah, gangguan / gangguan gastrousus.
  • Dermatologi
  • Ruam, termasuk gegata jarang dilaporkan.
  • Sindrom Stevens-Johnson jarang dilaporkan.
  • Lain-lain

Tachycardia, bronkospasme, pembengkakan wajah, dan myalgia yang tidak spesifik juga telah dilaporkan.

Reaksi alergi yang sangat serius terhadap ubat ini jarang berlaku, tetapi dapatkan rawatan perubatan segera jika ia berlaku.

Gejala reaksi alergi yang serius mungkin termasuklah: ruam, gatal / bengkak (terutama pada muka / lidah / tekak), pening teruk, kesukaran bernafas.

Kontraindikasi

Hipersensitiviti.

Nystatin juga dikontraindikasikan pada kanak-kanak yang disaccharide intolerant.

Interaksi

Pegawai perubatan anda (seperti doktor atau ahli farmasi anda) sudah mengetahui kemungkinan atau maklum adanya interaksi ubat dan mungkin perlu untuk memantau anda.

Jangan mulakan, hentikan atau ubah dos ubat sebelum bertanya doktor anda terlebih dahulu.

Sebelum menggunakan ubat ini, beritahu doktor atau ahli farmasi anda mengenai semua produk preskripsi dan bukan preskripsi / herba yang mungkin anda gunakan.

Dos

Bayi: 2 mL empat kali sehari (pada bayi dan anak kecil, gunakan penitis untuk meletakkan satu setengah dos di setiap sisi mulut dan elakkan makan selama 5 hingga 10 minit).

CATATAN: Kajian klinikal adalah terhad pada bayi pramatang dengan berat yang rendah semasa lahir, menunjukkan bahawa 1 mL empat kali sehari berkesan.

Kanak-kanak dan Orang Dewasa: 4-6 mL empat kali sehari (satu setengah dos di setiap sisi mulut). Penyediaannya hendaklah disimpan di mulut selama mungkin sebelum menelan.

Teruskan rawatan sekurang-kurangnya 48 jam setelah gejala perioral hilang dan ia membantu membasmi Candida albicans.

Sumber:

https://www.rxlist.com/foot_slideshow_common_foot_problems/article.htm

https://www.webmd.com/drugs/2/drug-8893-8206/nystatin-oral/nystatin-suspension-oral/details

https://www.drugs.com/mtm/nystatin.html

Summary
Nystatin : Kegunaan, Amaran Penggunaan, Kesan Sampingan, Kontraindikasi, Interaksi dan Dos
Article Name
Nystatin : Kegunaan, Amaran Penggunaan, Kesan Sampingan, Kontraindikasi, Interaksi dan Dos
Description
Nystatin adalah ubat anti kulat yang melawan jangkitan yang disebabkan oleh kulat. Nystatin secara oral digunakan untuk merawat jangkitan yis di mulut atau perut.
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: