Nystatin (Kulat) – Kegunaan, Amaran Penggunaan, Kesan Sampingan, Kontraindikasi, Interaksi dan Dos

nystatin

Nystatin adalah ubat anti-kulat yang melawan jangkitan disebabkan oleh kulat. Ia secara oral digunakan untuk merawat jangkitan yis di mulut atau perut. Jenis oral tidak diserap ke dalam aliran darah anda dan tidak akan merawat jangkitan kulat yang terdapat di bahagian lain badan atau pada kulit.

Selain itu, ia juga boleh digunakan untuk tujuan selain daripada yang disenaraikan dalam panduan ubat ini.

Kegunaan Nystatin

Ubat ini digunakan untuk merawat jangkitan kulat pada mulut. Nystatin adalah ubat anti-kulat yang berfungsi dengan menghentikan pertumbuhan kulat.

Namun, suspensi Nystatin tidak boleh digunakan untuk mengubati jangkitan kulat darah.

Cara menggunakannya

Goncang sebelum menggunakannya, dan gunakan penitis ubat yang disediakan untuk mengukur dos dengan teliti. Kecuali jika diarahkan sebaliknya oleh doktor anda, kekalkan penggunaan sebegitu.

Letakkan separuh dos di satu sisi mulut anda. Bergerak di satu sisi mulut, dan telan atau ludah seperti yang diarahkan. Simpan cecair di mulut anda selama mungkin.

Kemudian, ulangi dengan separuh lagi dos di bahagian mulut yang lain. Elakkan daripada makan dalam tempoh 5 hingga 10 minit selepas menggunakan ubat ini.

Langkah berjaga-jaga dan Amaran Penggunaan Nystatin

Sebelum mengambil Nystatin, beritahu doktor atau ahli farmasi anda jika anda alah kepadanya; atau jika anda mempunyai alahan lain. Produk ini mungkin mengandungi bahan tidak aktif yang boleh menyebabkan reaksi alergi atau masalah lain. Bercakaplah dengan ahli farmasi anda untuk maklumat lebih lanjut.

Pastikan anda juga memaklumkan kepada doktor atau ahli farmasi mengenai sejarah perubatan anda, terutamanya mengenai penyakit HIV, diabetes, penyakit buah pinggang.

Produk ini mengandungi gula. Jadi, berhati-hati jika anda menghidap diabetes. Tanya doktor atau ahli farmasi anda mengenai cara penggunaan produk ini dengan selamat.

Seterusnya, pemakai gigi palsu harus berhati-hati untuk membersihkan dan menjaga gigi palsu anda semasa mengamalkan pengambilan ubat ini.

Ubat ini juga hanya boleh digunakan apabila diperlukan dengan jelas sahaja semasa kehamilan. Bincangkan risiko dan faedahnya dengan doktor anda dahulu.

Kesan sampingan Nystatin

Nystatin boleh diterima dengan baik walaupun dengan terapi yang berpanjangan. Keradangan dan pemekaan mulut telah dilaporkan. Antara kesan sampingan lain adalah:

  • Gastrousus
  • Cirit-birit (termasuklah satu kes cirit-birit berdarah), loya, muntah, gangguan / gangguan gastrousus.
  • Masalah dermatologi
  • Ruam, termasuk gegata yang jarang dilaporkan
  • Sindrom Stevens-Johnson yang jarang dilaporkan
  • Lain-lain

Tachycardia, bronkospasme, pembengkakan wajah, dan myalgia yang tidak spesifik juga telah dilaporkan.

Reaksi alergi yang sangat serius terhadap ubat ini jarang berlaku, tetapi dapatkan rawatan perubatan segera jika ia berlaku. Gejala yang serius ini mungkin termasuk ruam, gatal / bengkak (terutama pada muka / lidah / tekak), pening teruk, kesukaran bernafas.

Kontraindikasi Nystatin

Hipersensitiviti. Nystatin juga dikontraindikasikan pada kanak-kanak yang mempunyai keadaan ‘disaccharide intolerant’.

See Also
gaviscon sachet

Interaksi Nystatin

Pegawai perubatan anda (seperti doktor atau ahli farmasi anda) sudah mengetahui kemungkinan atau sedia maklum bahawa akan adanya interaksi ubat dan mungkin perlu memantau anda buat satu tempoh.

Jangan mula, henti atau ubah dos ubat sebelum bertanya doktor anda terlebih dahulu. Sebelum menggunakan ubat ini, beritahu doktor atau ahli farmasi anda mengenai semua produk preskripsi dan bukan preskripsi / herba yang anda mungkin gunakan.

Dos Nystatin

  • Bayi: 2 mL empat kali sehari (pada bayi dan anak kecil, gunakan penitis untuk meletakkan satu setengah dos di setiap sisi mulut dan elakkan makan selama tempoh 5 hingga 10 minit).

CATATAN: Kajian klinikal adalah terhad pada bayi pramatang dengan berat yang rendah semasa lahir, yang menunjukkan bahawa dos 1 mL empat kali sehari adalah berkesan.

  • Kanak-kanak dan Orang Dewasa: 4 hingga 6 mL empat kali sehari (satu setengah dos di setiap sisi mulut). Cecairnya hendaklah disimpan di mulut selama yang mungkin sebelum menelan.

Teruskan rawatan sekurang-kurangnya 48 jam setelah gejala perioral (tisu di sekitar mulut) hilang dan ia membantu membasmi Candida albicans.

Sumber:

https://www.rxlist.com/foot_slideshow_common_foot_problems/article.htm

https://www.webmd.com/drugs/2/drug-8893-8206/nystatin-oral/nystatin-suspension-oral/details

https://www.drugs.com/mtm/nystatin.html

error: Content is protected !!