Now Reading
Norethisterone (Kontraseptif kehamilan) – Kegunaan, Kesan sampingan, Interaksi

Norethisterone (Kontraseptif kehamilan) – Kegunaan, Kesan sampingan, Interaksi

Norethisterone

Pengenalan

Norethisterone adalah progestogen sintetik yang serupa dengan hormon progesteron yang dihasilkan secara semula jadi. Semasa kitaran haid, tahap hormon progesteron jatuh dan menyebabkan lapisan rahim anda jatuh. Jadi, berlakulah proses haid anda.

Sekiranya progesteron atau norethisterone diambil sepanjang masa, tahap progesteron tersebut tidak menurun dan menghalang haid daripada berlaku.

Kegunaan Norethisterone

Seterusnya, Norethisterone digunakan untuk mencegah kehamilan. Ia sering disebut sebagai “pil mini” kerana tidak mengandungi estrogen. Norethindrone (sejenis progestin) adalah hormon yang mencegah kehamilan dengan menjadikan cairan faraj lebih tebal untuk membantu mencegah sperma mencapai telur (persenyawaan) dan mengubah lapisan rahim untuk mencegah lekatan telur yang disenyawakan.

Sekiranya telur yang disenyawakan tidak melekat pada rahim, ia akan keluar dari badan. Malah, ubat ini juga menghentikan pembebasan telur (ovulasi) pada tempoh sekitar separuh dari kitaran haid wanita.

Walaupun “pil mini” lebih berkesan daripada kaedah kawalan kelahiran yang lain (seperti kondom, ‘cervical cap’, diafragma), ia kurang berkesan berbanding kawalan kelahiran hormon gabungan (estrogen dan progestin) kerana ia tidak mencegah ovulasi secara konsisten.

Seterusnya, Norethisterone biasanya digunakan oleh wanita yang tidak dapat mengambil estrogen. Bagi mengurangkan risiko kehamilan, ianya adalah sangat penting untuk mengambil ubat ini tepat seperti yang telah ditetapkan.

Ketahui juga bahawa penggunaan ubat ini tidak melindungi anda atau pasangan anda daripada penyakit kelamin (seperti HIV, gonorea, klamidia).

Kesan sampingan Norethisterone

Norethisterone selamat digunakan oleh kebanyakan wanita sekali-sekala, tetapi ia tidak digalakkan untuk menunda haid anda secara berkala.

Terdapat juga beberapa kesan sampingan yang berkaitan dengan pengambilan ubat Norethisterone. Wanita mungkin mengalami kesan sampingan seperti:

  • tahap emosi rendah
  • jerawat
  • kelembutan payudara
  • pengekalan cecair
  • kehilangan libido

Ubat ini jarang menyebabkan masalah serius (kadangkala boleh membawa maut) dari pembekuan darah (seperti trombosis urat dalam, serangan jantung, embolisme paru-paru, strok). Dapatkan bantuan perubatan dengan segera sekiranya ada kesan sampingan berikut: sakit dada / rahang / lengan kiri, kekeliruan, pening / pengsan secara tiba-tiba, sakit / bengkak / kehangatan di pangkal paha / betis, ucapan kabur, sesak nafas secara tiba-tiba / pernafasan cepat, sakit kepala yang tidak biasa (termasuk sakit kepala dengan perubahan penglihatan / kekurangan koordinasi, migrain yang semakin teruk), berpeluh yang tidak biasa, kelemahan pada satu sisi badan, masalah / perubahan penglihatan (seperti penglihatan berganda, buta separa / lengkap) .

Reaksi alahan yang sangat serius terhadap ubat ini jarang berlaku. Walau bagaimanapun, dapatkan bantuan perubatan segera sekiranya anda melihat gejala reaksi alergi yang serius, termasuk ruam, gatal / bengkak (terutama pada muka / lidah / tekak), keadaan pening teruk, kesukaran bernafas.

Ini bukanlah senarai lengkap bagi kesan sampingan Norethisterone yang boleh berlaku. Sekiranya anda melihat kesan lain yang tidak disenaraikan di atas, hubungi doktor atau ahli farmasi anda.

Interaksi Norethisterone

Sebilangan ubat boleh menyebabkan kawalan kelahiran hormon tidak berfungsi dengan baik dengan mengurangkan jumlah hormon kawalan kelahiran di dalam badan anda. Kesan ini justeru boleh mengakibatkan kehamilan.

Contohnya termasuk griseofulvin, modafinil, rifamycins (seperti rifampin, rifabutin), St. John’s wort, ubat yang digunakan untuk merawat masalah kejang (seperti barbiturates, carbamazepine, felbamate, phenytoin, primidone, topiramate), ubat HIV (seperti nelfinavir, nevirapine, ritonavir) dan lain-lain.

Beritahu doktor semasa anda memulakan ubat baru, dan bincangkan jika anda harus menggunakan alat kawalan kelahiran tambahan yang boleh dipercayai. Malah, maklumkan juga pada doktor jika anda mengalami pendarahan atau tompok baru, kerana ini mungkin merupakan tanda bahawa kawalan kelahiran anda tidak berfungsi dengan baik.

Di samping itu, ubat ini boleh mengganggu ujian makmal tertentu (seperti globulin pengikat hormon seks, tiroid), yang mungkin menyebabkan keputusan ujian palsu. Pastikan kakitangan makmal dan semua doktor mengetahui bahawa anda ada menggunakan ubat ini.

Kontraindikasi Norethisterone

Maklumkan kepada pakar penjagaan kesihatan anda sekiranya:

  • Anda alah terhadap ubat ini atau bahan lain daripada ubat ini.
  • Anda hamil, merancang untuk hamil, atau menyusukan bayi.
  • Anda mengambil ubatan lain, termasuk suplemen, ubat tradisional dan ubat herba.
  • Anda mempunyai sejarah atau keadaan perubatan semasa seperti masalah hati, strok, penyakit jantung, sakit kepala migrain, epilepsi, diabetes atau kanser.

Sekiranya anda berjumpa dengan pakar penjagaan kesihatan yang lain untuk keadaan perubatan yang lain, beritahu juga pada mereka bahawa anda ada mengambil ubat ini.

Norethisteronedan kehamilan

Ubat ini tidak boleh digunakan semasa kehamilan. Sekiranya anda hamil atau berfikir bahawa anda mungkin hamil, beritahu doktor dengan segera. Ubat ini boleh meresap masuk ke dalam susu ibu dalam jumlah kecil dan mempunyai kesan yang tidak diingini pada bayi yang menyusu. Justeru itu, rujuk pada doktor anda sebelum menyusukan bayi.

Dos Norethisterone

Ambil ubat ini secara oral seperti yang diarahkan oleh doktor, biasanya sekali sehari. Pilih waktu yang mudah untuk anda ingat, dan minum pil anda pada waktu yang sama setiap hari.

Mengambil ubat ini selepas makan malam atau pada waktu tidur boleh membantu jika anda mengalami sakit perut atau loya disebabkan ubat tersebut. Anda juga boleh memilih untuk mengambil ubat ini pada waktu lain yang lebih mudah untuk anda ingat. Tidak kira apa jadual dos yang anda gunakan, ianya adalah sangat penting agar anda mengambil ubat ini pada waktu yang sama setiap hari, denga  jarak 24 jam.

Sebaiknya mulakan pengambilan ubat ini pada hari pertama haid anda. Sekiranya anda mula mengambilnya pada hari lain, gunakan bentuk kawalan kelahiran bukan hormon tambahan (seperti kondom, ‘spermicide’) selama 48 jam pertama untuk mencegah kehamilan sehingga ubat mempunyai cukup masa untuk bekerja.

Terus minum satu tablet setiap hari. Setelah mengambil tablet terakhir dalam pek, mulakan pek baru pada keesokan harinya. Tiada rehat antara pek, dan anda tidak perlu mengambil tablet “peringatan” (tablet tanpa ubat).

Kehamilan lebih berkemungkinan untuk berlaku jika anda terlepas pil, mulakan paket baru dengan lewat, atau minum pil pada waktu yang berlainan dari biasanya. Sekiranya anda terlepas mengambil pil, atau mengambilnya 3 jam atau lebih lama daripada biasa, atau mengalami cirit-birit, atau muntah segera setelah minum pil, gunakan kaedah kawalan kelahiran tambahan (seperti kondom, ‘spermicide’) setiap kali anda melakukan hubungan seks selama 48 jam akan datang.

SUMBER

https://patient.info/news-and-features/how-to-delay-period-norethisterone

https://www.webmd.com/drugs/2/drug-16321/norethindrone-contraceptive-oral/details

https://www.drugbank.ca/drugs/DB00717

error: Content is protected !!