Noradrenalin
Noradrenalin atau ‘norepinephrine’ adalah bahan kimia yang terhasil secara semula jadi dalam badan dan bertindak sebagai hormon stres dan ‘neurotransmitter’ (bahan yang menghantar isyarat antara sel saraf).

Apakah itu Noradrenalin

Noradrenalin atau ‘norepinephrine’ adalah bahan kimia yang terhasil secara semula jadi dalam badan dan bertindak sebagai hormon stres dan ‘neurotransmitter’ (bahan yang menghantar isyarat antara sel saraf). Ia dilancarkan ke dalam darah sebagai hormon stres ketika otak mengenal pasti berlakunya keadaan yang tertekan.

Secara struktural, hormon ini adalah mirip dengan adrenalin (epinefrin), catechoolamine lain, kecuali kumpulan ‘methyl’ dalam epinefrin yang digantikan oleh atom hidrogen bagi noradrenalin.

Kedua-dua ‘catecholamines’ ini mengikat reseptor adrenergik dan mengambil bahagian dalam tindak balas pertarungan atau penerbangan (fight-or-flight).

Fungsi Noradrenalin

Noradrenalin, juga disebut ‘norepinephrine’ mempunyai kesan yang serupa dengan adrenalin, seperti:

 • peningkatan kadar gula dalam darah
 • peningkatan kadar jantung
 • peningkatan pengecutan

Malah, hormon ini juga dapat menyebabkan saluran darah anda menjadi sempit, yang meningkatkan tekanan darah. Sebagai ‘neurotransmitter’ dalam sistem saraf pusat, ia meningkatkan kewaspadaan dan rasa ghairah, yang mencepatkan tempoh reaksi.

Di samping itu, hormon ini terbukti berperanan dalam emosi dan kemampuan seseorang untuk menumpukan perhatian.

Sumber Noradrenalin

Noradrenalin dihasilkan di bahagian dalam kelenjar adrenal, juga disebut medula adrenal. Medula adrenal juga menghasilkan adrenalin (juga dikenali sebagai epinefrin). Noradrenalin, adrenalin dan dopamin tergolong dalam keluarga ‘catecholamine’.

Kelenjar adrenal menghasilkan adrenalin dan sebahagian besar noradrenalin dalam darah yang berasal dari hujung saraf. Ini berperanan dalam emosi dan kemampuan anda untuk mengekalkan fokus dalam suatu keadaan. Bersama dengan hormon lain, hormon ini membantu tubuh bertindak balas terhadap tekanan dan senaman.

Hormon lain termasuk:

 • Adrenalin
 • Kortisol
 • Hormon pembebasan ‘corticotropin’
 • Hormon adrenokortikol

Masalah berkaitan dengan terlalu banyak Noradrenalin

Tahap hormon ini yang sangat tinggi biasanya berlaku disebabkan masalah kesihatan yang mendasari. Tumor yang jarang berlaku dapat menghasilkan ‘catecholamines’, dan noradrenalin dapat meningkat semasa proses penarikan ubat. Penyakit ginjal kronik yang biasanya berlaku tekanan darah tinggi sangat biasa, juga boleh terjadi dengan tahap noradrenalin yang tinggi.

Senarai gejala di bawah adalah lengkap, dan tidak semestinya menunjukkan bahawa anda mempunyai tahap noradrenalin yang tinggi secara khusus. Sekiranya anda mengalami gejala ini, segera dapatkan rawatan perubatan.

Tekanan darah tinggi selalunya merupakan tanda pertama peningkatan noradrenalin. Walau bagaimanapun, dari masa ke masa, tahap ‘neurotransmitter’ yang berlebihan dapat menghasilkan gejala dan komplikasi berikut:

 • Tekanan darah tinggi
 • Denyutan jantung yang cepat atau tidak teratur
 • Kebimbangan
 • Peluh secara berlebihan
 • Darah dalam air kencing
 • Penumpukan cecair di paru-paru
 • Buta
 • Keradangan tisu jantung atau serangan jantung
 • Kekurangan oksigen di hati atau organ lain
 • Kegagalan buah pinggang
 • Strok

Masalah berkaitan dengan tahap Noradrenalin yang tidak mencukupi

Tahap hormon yang rendah boleh menyebabkan keadaan seperti gangguan hiperaktif kekurangan perhatian (ADHD), kemurungan dan hipotensi (tekanan darah sangat rendah).

Anda mungkin biasa dengan perasaan “letusan adrenalin” atau ‘adrenal rush’ apabila sesuatu yang buruk berlaku atau apabila anda terkejut. Itu adalah sebahagian daripada pertarungan atau tindak balas penerbangan, di mana noradrenalin memainkan peranan penting.

Bagaimana untuk mengimbangi tahap Noradrenalin

Bergantung pada gejala anda, doktor anda mungkin mencadangkan pengambilan ubat yang boleh mengubah noradrenalin seperti SNRI, Wellbutrin atau Adderall.

Berikut adalah beberapa cara untuk mengimbangkan tahap hormon ini secara semula jadi.

Pemakanan yang betul

Asid amino ‘tyrosine’ adalah asas bagi noradrenalin. Anda boleh mengambil makanan yang mengandungi ‘tyrosine’ atau ‘phenylalanine’, iaitu asid amino lain yang bertukar menjadi ‘tyrosine’.

Hampir semua produk haiwan adalah sumber ‘tyrosine’ dan ‘phenylalanine’ yang baik. Makanan yang boleh meningkatkan tahap noradrenaline juga adalah sangat serupa dengan makanan yang dapat meningkatkan hormon dopamin.

Pengambilan suplemen

Noradrenalin tidak tersedia dalam bentuk pil sebagai suplemen atau ubat. Dari segi perubatan, ia diberikan secara intravena untuk meningkatkan tekanan darah rendah yang berbahaya dalam keadaan kecemasan seperti ketika pesakit dalam keadaan terkejut atau mengalami serangan jantung.

Tetapi, anda boleh mengambil suplemen lain yang mendorong sintesis hormon ini sebagai ganti.

Kaedah lain

Selain pemakanan yang betul dan suplemen, berikut adalah beberapa petua bagi meningkatkan tahap noradrenalin. Senaman dapat meningkatkan bahan kimia otak yang menyenangkan.

Sekiranya anda suka beriadah dan bersukan, anda boleh tingkatkan kesan latihan anda dengan mandian air sejuk. Melompat ke air sejuk dapat meningkatkan tahap noradrenalin sebanyak dua hingga tiga kali ganda dalam masa beberapa minit.

Sekiranya air sejuk tidak sesuai dengan anda, gunakan kaedah sauna. Duduk di sauna dapat meningkat tahap noradrenali dengan ketara, iaitu hingga tiga kali ganda lebih tinggi daripada kebiasaan.

SUMBER

https://www.everydayhealth.com/norepinephrine/guide

https://www.healthline.com/health/epinephrine-vs-norepinephrine#function

https://www.news-medical.net/health/What-is-Norepinephrine.aspx

https://www.verywellhealth.com/norepinephrine-what-does-or-doesnt-it-do-for-you-3967568

https://www.hormone.org/your-health-and-hormones/glands-and-hormones-a-to-z/hormones/norepinephrine

https://bebrainfit.com/balance-norepinephrine/

Summary
Noradrenalin
Article Name
Noradrenalin
Description
Noradrenalin adalah bahan kimia yang terhasil dalam badan dan bertindak sebagai hormon stres dan ‘neurotransmitter’.
Author
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: