Now Reading
Nilai Kalori Roti Canai dan Tempat Makan Roti Canai Yang Best

Nilai Kalori Roti Canai dan Tempat Makan Roti Canai Yang Best

kalori roti canai

Anda penggemar roti canai? Tahukah anda berkenaan kalori roti canai? Anda tidak mungkin makan roti canai sahaja. Anda memakannya dengan kuah kacang dhal atau kari, bukan? Dan mungkin dengan secawan teh tarik sebagai penutup.

Roti canai memang sejak dari dulu lagi menjadi makanan pilihan rakyat Malaysia dari pagi, petang, mahupun malam. Pergilah ke mana sahaja di dalam Malaysia ini, memang senang sangat nak jumpa roti canai.

Tak kira lah restoran Melayu, Cina, India, mahupun Mamak, semuanya memang ada sediakan hidangan roti canai ini.

Nilai Kalori Roti Canai

  • Setiap Hidangan: 302 kcal
  • Lemak: 10.27g
  • Karbohidrat: 45.43g
  • Protein: 6.31g

Roti canai dan dhal adalah kira-kira 360 kalori per hidangan. Sekiranya anda menjadikannya roti telur, ia akan menjadi 414 kalori. Dan itu hanya satu roti canai. Anda mungkin berkemungkinan akan memesannya dua.

Makan tiap masa tidak akan membuat anda gemuk, justeru kalori berlebihan yang menjadi punca utama. Bermula di gerai pada waktu pagi di mana anda mendapatkan mee goreng, kemudian makan tengah hari bersama nasi ayam dan char kuey teow, hingga minum petang terhidang pula kuih-muih dan minum manis.

Jadi anda mungkin tidak akan terkejut apabila mendapati rakyat Malaysia berada di tangga pertama rakyat yang obesiti di Asia Tenggara.

Berapa banyak kalori yang anda perlukan sehari?

Sebagai orang dewasa, anda kira-kira perlu makan: berat badan anda dalam kg dikalikan dengan 30 kalori. Oleh itu, katakan anda mempunyai berat 60kg. Anda memerlukan 60×30 = 1800 kalori sehari.

Anda boleh bayangkan bahawa jika anda mengambil 1017 kalori untuk sarapan sahaja, anda harus makan kira-kira 800 kalori untuk sepanjang hari hanya untuk mengekalkan berat badan anda jika anda tidak bersenam atau berusaha menurunkan berat badan dengan cara lain.

Jadi bagaimana saya boleh menurunkan berat badan?

Anda boleh melakukannya dengan mengamalkan disiplin diri. Di Malaysia, makan adalah antara aktiviti bersosial, dan ketika anda pergi sarapan atau makan tengah hari bersama rakan anda dan anda melihat mereka memesan banyak hidangan lazat dan mengeliurkan, maka ini adalah saat anda harus mengawal diri.

Petua Untuk Menurunkan Berat Badan

Berikut adalah beberapa petua yang anda boleh ikut untuk menurunkan berat badan:

  • Bersenam sekurang-kurangnya lima kali seminggu selama 30 minit setiap sesi. Ini akan membantu meningkatkan metabolisme dan membakar lemak. Semakin banyak anda bersenam, semakin banyak berat badan anda akan turun. Tetapi jika anda sudah lama tidak bersenam, anda mungkin mahu mulakan perlahan-lahan, jika tidak, anda akan mengalami keletihan dalam masa yang singkat.
  • Cuba makan dengan kuantiti yang sedikit namun kerap. Ini akan membantu anda untuk mengelakkan rasa lapar pada awal-awal proses diet.
  • Minum air kosong atau teh hijau. Elakkan minuman bergula. Ini benar-benar akan mengurangkan pengambilan kalori anda yang tidak dapat dilihat.
  • Cuba elakkan makan dan minum lebih dari 500 kalori setiap hidangan, ini bermaksud anda harus peka dengan apa yang anda ambil.

Tempat Makan Roti Canai Yang Best

Disebalik kalori roti canai yang tinggi, ia tetap menjadi pilihan rakyat Malaysia sebagai sarapan pagi. Oleh itu, kami kongsikan juga beberapa tempat makan roti canai best yang boleh anda kunjungi sekali sekala.

1. Nasi Lemak Wanjo

Alamat:  8, Jalan Raja Muda Musa, Kampung Baru, 50300 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur

Waktu Operasi: Setiap hari, 6:30 am – 1 am

Nama Nasi Lemak Wanjo bukanlah baru di kalangan penduduk di sini. Selain nasi dan sambalnya cukup memikat pengunjung yang ingin memulakan pagi mereka dengan nasi lemak, roti canai mereka juga adalah antara yang terbaik anda boleh rasa di sekitar Kuala Lumpur

2. Lan Roti Canai

Alamat: 20, Jalan Pantai Permai, Pantai Dalam, 59200 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur

Waktu Operasi: Setiap hari, 7 am – 11 pm

Sebut sahaja tentang menu sarapan, semestinya roti canai akan termasuk dalam senarai. Untuk mencuba roti canai yang sedap yang amat, kami cadangkan agar anda singgah di Lan Roti Canai!

3. Nasi Lemak Pak Hassan

Alamat: 47, 39, Jalan Raja Abdullah, Bandar Wawasan, 50300 Kuala Lumpur, Federal Territory of Kuala Lumpur

Waktu Operasi: Setiap hari kecuali Isnin, 7 am – 1 pm

Satu lagi tempat pilihan bagi roti canai yang sedap di Kuala Lumpur adalah kedao Nasi Lemak Pak Hassan. Konsep layan diri yang diamalkan memberikan keselesaan dan kebebasan kepada pengunjung yang datang ke sini.

Bukan saja nasi lemaknya, malah roti canai di kedai ini pun menjadi pilihan ramai.

4. Sri Nirwana Maju

Alamat: 43, Jalan Telawi 3 (Bangsar Baru), 59100 Kuala Lumpur

Waktu Operasi: Setiap hari, 7 am – 2 am

Sedikit kelainan pada pilihan kali ini kerana kita akan mencuba hidangan yang disediakan di atas daun pisang.
Suasananya seperti restoran mamak. Hidangan yang disediakan bercirikan masakan India – kaya dengan rempah-ratus.

Roti canai pula memang sinonim dengan kedai mamak kan. Oleh itu, di sini adalah tempat terbaik untuk anda dapatkan roti canai yang memang sedap dan best!

Roti canai sememangnya makanan kegemaran seluruh rakyat Malaysia. Teksturnya yang rangup dan lembut menjadi pesanan popular di kedai-kedai mamak tidak kira pada waktu pagi atau malam. Tapi kita hendaklah mengawal pengambilan makanan supaya tidak berlebihan agar tidak mendatangkan penyakit berbahaya pada masa hadapan.

Sumber:

1) https://www.healthworks.my/infographic-fat-mamak-stall/

2) https://www.thestar.com.my/lifestyle/viewpoints/tell-me-about/2011/02/27/malaysian-calories

3) https://www.myfitnesspal.com/nutrition-facts-calories/roti-canai

error: Content is protected !!