Now Reading
Neuromielitis Optik (Neuromyelitis optica) – Simptom, Punca, Diagnosis dan Rawatan

Neuromielitis Optik (Neuromyelitis optica) – Simptom, Punca, Diagnosis dan Rawatan

neuromielitis optik

Neuromielitis Optik adalah sejenis penyakit yang boleh menjejaskan mata, lengan dan kaki anda. Doktor masih tidak tahu punca yang menyebabkan keadaan ini, tetapi mereka mengetahui bahawa ia membuatkankan badan menyerang saraf optik dan saraf tunjang anda. Selain itu, anda mungkin mempunyai penglihatan yang kabur atau kehilangan penglihatan. Jika masalah ini berada dalam saraf tunjang, kaki dan lengan anda mungkin tidak dapat berfungsi dengan baik.

Simptom Neuromielitis Optik

Simptom Neuromielitis Optik termasuk:

 • Penglihatan kabur.
 • Kehilangan penglihatan.
 • Sakit mata.
 • Lengan dan kaki yang lemah atau kebas.
 • Masalah pundi kencing dan usus.
 • Muntah.
 • Sedu yang tidak terkawal.

Punca Neuromielitis Optik

Doktor tidak pasti apa yang menyebabkan Neuromielitis Optik. Ia tidak kelihatan seperti diwarisi dalam keluarga, tetapi kebanyakan individu yang memilikinya juga mempunyai penyakit autoimun yang lain, di mana badan anda tersilap menyerang sel-sel yang sihat. Individu ini juga mungkin mempunyai ahli keluarga yang mempunyai penyakit yang sama. Beberapa contoh penyakit autoimun adalah diabetes jenis 1, artritis reumatoid, psoriasis dan vitiligo.

Diagnosis Neuromielitis Optik

Doktor akan melakukan penilaian menyeluruh untuk mengetepikan keadaan sistem saraf (neurologi) lain yang mempunyai tanda dan simptom yang serupa dengan Neuromielitis Optik.

Dengan membezakan penyakit Neuromielitis Optik daripada pelbagai sklerosis dan keadaan lain, ini boleh membantu memastikan anda menerima rawatan yang paling sesuai.

Seterusnya, bagi mendiagnosis keadaan anda, doktor akan mengkaji sejarah perubatan dan simptom anda sebelum melakukan pemeriksaan fizikal. Doktor juga boleh melakukan:

 • Pemeriksaan neurologi. Seorang ahli saraf akan memeriksa pergerakan, kekuatan otot, penyelarasan, sensasi, ingatan dan pemikiran (fungsi kognitif), visi dan ucapan anda. Doktor mata (pakar mata) juga mungkin terlibat dalam pemeriksaan ini.
 • Imbasan pengimejan resonans magnetik (MRI scan). Imbasan MRI menggunakan magnet dan gelombang radio yang kuat untuk membuat gambaran terperinci otak, saraf optik dan saraf tunjang anda. Doktor mungkin dapat mengesan luka atau kawasan yang rosak di otak, saraf optik atau kod rahim anda.
 • Ujian darah. Doktor mungkin akan menguji darah anda bagi mengesan kehadiran autoantibodi NMO-IgG (juga dikenali sebagai aquaporin-4 autoantibody – AQP4) yang membantu doktor membezakan penyakit ini daripada penyakit pelbagai sklerosis dan keadaan neurologi lain.

Selain itu, ujian ini membantu doktor membuat diagnosis awal penyakit Neuromielitis Optik. Ujian antibodi ‘myelin oligodendrocyte glycoprotein (MOG-IgG)’ juga boleh dilakukan untuk mencari gangguan keradangan lain yang serupa dengan penyakit ini.

 • Tusukan lumbar (tepukan tulang belakang). Semasa ujian ini, doktor akan memasukkan jarum ke bahagian bawah belakang badan untuk mengeluarkan sedikit cecair spinal. Kemudian, doktor akan menguji tahap sel imun, protein dan antibodi dalam bendalir tersebut. Ujian ini boleh membantu doktor untuk membezakan penyakit Neuromielitis Optik dengan penyakit pelbagai sklerosis.

Dalam Neuromielitis Optik, cecair tulang belakang boleh menunjukkan sel darah putih meningkat lebih banyak daripada yang biasa dilihat pada penyakit pelbagai sklerosis, walaupun hal ini tidak selalu berlaku.

 • Ujian tindak balas stimuli. Bagi mengetahui sejauh mana otak anda bertindak balas terhadap rangsangan seperti bunyi, pemandangan atau sentuhan, anda akan menjalani ujian yang dipanggil bangkitan (evoke) berpotensi (ia boleh juga dipanggil sebagai ujian tindak balas bangkitan).

Semasa ujian ini, doktor melekatkan wayar kecil (elektrod) ke kulit kepala anda dan dalam sesetengah kes, ia boleh juga diletakkan pada telinga, leher, lengan, kaki dan belakang badan anda. Peralatan yang melekat pada elektrod akan merekodkan tindak balas otak anda terhadap rangsangan. Di samping itu, ujian ini membantu doktor untuk mencari luka atau kawasan yang terjejas dalam saraf, saraf tunjang, saraf optik, otak atau asas otak (brainstem).

Rawatan Neuromielitis Optik

Neuromielitis Optik tidak boleh disembuhkan, walaupun kelegaan jangka panjang mungkin boleh dilakukan dengan teknik yang betul.   Rawatan melibatkan terapi untuk membalikkan (reverse) simptom yang terkini dan mencegah serangan pada masa depan.

 • Membalikkan (reverse) simptom terkini. Pada peringkat awal serangan, doktor a boleh memberi ubat kortikosteroid, methylprednisolone (Solu-Medrol), melalui urat di lengan anda (intravena). Anda juga akan diberikan ubat selama kira-kira lima hari, dan kemudian pengambilan ubat itu akan dikurangkan secara berperingkat dalam beberapa hari.

Pertukaran plasma sering disyorkan sebagai rawatan pertama atau kedua. Ini biasanya menjadi rawatan tambahan kepada terapi steroid. Dalam prosedur ini, darah akan diambil buat beberapa kali, dan sel-sel darah dipisahkan dari cecair (plasma) secara mekanikal. Seterusnya, doktor akan mencampurkan sel darah anda dengan larutan gantian dan mengembalikan darah ke dalam badan. Doktor juga boleh membantu menguruskan simptom lain yang mungkin berlaku seperti kesakitan atau masalah otot.

 • Mencegah serangan masa depan. Doktor mungkin mengesyorkan agar anda mengambil dos kortikosteroid yang lebih rendah bagi tempoh masa yang panjang untuk mengelakkan serangan pada masa depan.

SUMBER

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/neuromyelitis-optica/symptoms-causes/syc-20375652

https://www.webmd.com/brain/neuromyelitis-optica

https://www.healthline.com/health/neuromyelitis-optica

https://www.medicalnewstoday.com/articles/170302

error: Content is protected !!