Now Reading
Negeri Melaka Sebagai Bandar Bersejarah

Negeri Melaka Sebagai Bandar Bersejarah

Melaka

Negeri Melaka amat dikenali kerana keunikan sejarahnya. Sejarah Melaka sebenarnya bermula apabila Parameswara, putera raja dari Palembang telah terlibat dalam peperangan merebut takhta kerajaan Majapahit pada akhir abad ke-14.

Setelah ditumpaskan oleh Majapahit, baginda telah lari mencari perlindungan ke Temasik yang pada ketika itu dikuasai oleh Siam. Setelah diusir dari Temasik oleh penjajah dari Siam, pada tahun 1396, beliau dan pengikut-pengikutnya mengundurkan diri ke Muar dan kemudiannya ke Sungai Ujong sebelum singgah di Bertam iaitu berdekatan dengan muara sungai Melaka.

Setelah tiba di Bertam, baginda telah melihat anjing perburuannya ditendang oleh seekor pelanduk putih. Baginda amat kagum dengan keberanian pelanduk putih tersebut dan membuat keputusan untuk membuka negeri di situ. Baginda telah bertanyakan nama pohon tempat baginda bersandar dan pengikutnya memberitahu bahawa nama pohon tersebut adalah pohon Melaka. Maka baginda telah membuat keputusan untuk menamakan negerinya Negeri Melaka sempena nama pohon tersebut.

Pilihan Parameswara begitu tepat sekali kerana kedudukan Negeri Melaka yang strategik. Lokasinya di tengah-tengah tebing Selat Melaka yang menghubungkan negara China ke India dan Timur telah menjadikannya tempat yang amat sesuai sebagai pusat perdagangan. Kedatangan pedagang-pedagang Arab serta pedagang-pedagang dari Timur dan Barat telah menjadikan Melaka sebagai sebuah pelabuhan entrepot yang sibuk dengan ratusan kapal yang singgah setiap tahun.

Parameswara yang telah memeluk Islam melalui seorang ulama dari Jeddah pada tahun 1414 telah meletakkan asas kemajuan Negeri Melaka sebagai pusat perdagangan dan pengembangan agama Islam yang terulung di rantau ini.

Maka, Negeri Melaka terus terkenal sebagai pusat perdagangan Melayu di Timur. Antara barang dagangan yang boleh didapati di Melaka adalah sutera dan porselin dari China, kain dari Gujerat serta Coromandel di India, kapur barus dari Borneo, cendana dari Timor, buah pala dan bunga cengkih dari Molucas, emas dan lada hitam dari Sumatera serta timah dari Tanah Melayu.

Majils Bandaraya Melaka Bersejarah (MBMB)

Pengangkutan – Melaka Central

Tiada kes warga asing positif Covid-19 di Melaka Sentral - Utusan Malaysia

Melaka Sentral,  terminal bas dan  teksi bagi Melaka terletak di pinggir Bandar Peringgit. Ia merupakan projek pembangunan 3 komponen yang terdiri daripada terminal bas dan teksi  terbesar di negara ini, sebuah pasar dan sebuah bazar. Diilhamkan oleh Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Haji Mohd Ali bin Mohd Rustam, Melaka Sentral telah dibuka pada tahun 2004.

Reka bentuk terminal ini adalah gabungan motif tradisional  dan moden Malaysia yang menarik. Bandaraya Melaka mempunyai sebuah terminal pengangkutan antara bandar yang moden yang dikenali sebagai Melaka Sentral dengan menyediakan perkhidmatan pengangkutan yang tetap ke Kuala Lumpur, Johor Bahru dan lain-lain bandar-bandar utama di Semenanjung Malaysia. Melaka Sentral merupakan pusat perhentian bas dan teksi yang tercanggih di Malaysia pada hari ini. Tiada pusat perhentian bas dan teksi di mana-mana bandar utama di Malaysia selain Melaka Sentral.

Lapangan Terbang Antarabangsa Melaka

Melaka cadang bina lapangan terbang baharu | Melakahariini

Melaka juga mempunyai sebuah lapangan terbang di Batu Berendam yang digunakan untuk penerbangan penghantaran dari kawasan sekitar. Lapangan Terbang Batu Berendam telah siap dinaiktaraf pada tahun 2009. Kini, pesawat yang lebih besar seperti Boeing 737 boleh mendarat di lapangan terbang ini.

Tempat – tempat bersejarah ketinggalan zaman kegemilangan jajahan.

  • Istana Kesultanan Melaka
Istana Kesultanan Melaka | Portal Rasmi Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah  (MBMB)

Sebuah replika Istana lama Kesultanan Melaka, muzium ini menggambarkan kisah menarik campuran unik pelbagai budaya di Melaka. Ia mempamerkan kebudayaan dan tamadun Melayu sejak abad ke-15. Terletak di kaki Bukit St. Paul, ia adalah satu-satunya Istana Melayu dari zaman kegemilangan Kesultanan Melaka yang dibina dengan ketelitian dan kehalusan yang sebegini.

  • Memorial Pengisytiharaan Kemerdekaan
TOURISM MELAKA: Memorial Pengisytiharan Kemerdekaan

Bangunan sergam yang bersebelahan dengan Porta De Santiago ialah Memorial Pengisytiharan Kemerdekaan. Pengisytiharan Kemerdekaan Malaya dibuat oleh Perdana Menteri pertama Malaysia, Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj di Padang Pahlawan. Bangunan memorial ini menempatkan bahan pameran yang tidak ternilai tentang perjuangan kemerdekaan negara ini. Bahan pameran adalah dalam bentuk relik, manuskrip, pita video, filem dan slaid.

  • Middlesburg

Kubu binaan Portugis antara tahun 1512 sehingga 1550 sehinggalah Belanda kemudiannya menambah struktur yang dinamakan “Middleburg” sekitar akhir 1660 sehingga 1670. Sebatang paip pembetungan yang bertarikh 1895 turut dijumpai. Jabatan Warisan akan mengosongkan dan mendedahkan bahagian selatan asas dinding kubu tersebut dan enam bentengnya sebelum menggunakan batu laterit dari Pulau Upeh Melaka untuk membina semula kubu tersebut. Jabatan berkenaan juga akan memelihara dan memulihara 23 struktur bersejarah dalam lingkungan kubu itu.

  • Makam Hang Jebat
Makam Hang Jebat | Portal Rasmi Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah (MBMB)

Hang Jebat merupakan pendekar kedua paling mahir dan masyhur di kalangan lima pahlawan selain Hang Tuah. Hang Jebat dibunuh oleh Hang Tuah dalam satu pertarungan demi maruah yang berlangsung tiga hari tiga malam. Setelah menderita dari luka parah disebabkan keris Taming Sari kepunyaan Hang Tuah. Makamnya terletak di Bandar lama Melaka di Jalan Hang Jebat berdekatan dengan Jonker Street. Usia sebenar kubur itu tidak dapat dikenal pasti tetapi rekabentuk Acheh kubur tersebut menunjukkan bahawa Jebat diberi pengembumian seorang pahlawan walaupun amukannya yang berbahaya dan kematiannya yang mengaibkan di istana itu.

  • Kampung Morten
Harga Tiket Kampung Morten Melaka 2022 + Tips

Villa Sentosa merupakan rumah tradisional yang mesti dilawati di Kampung Morten. Rumah ini telah diubah suai menjadi muzium persendirian bagi mewujudkan suasana rumah kampung untuk pelawat. Ia telah dibina pada tahun 1920 oleh Tuan Haji Hashim bin Data’ Demang Haji Abdul Ghani, pembuka Kampung Morten. Rumah ini dipenuhi dengan perkakasan berharga dan koleksi peribadi tuan rumah.

Pengisytiharan Melaka sebagai Bandar Bersejarah Tahun 2022, 2023 dan 2024

Pada tahun 2008, bandar bersejarah Melaka disenaraikan sebagai tapak warisan dunia UNESCO. Deklarasi itu mengiktiraf pertukaran perdagangan dan budaya selama 500 tahun antara Timur dan Barat di Selat Melaka.

Pertubuhan Ilmiah dan Kebudayaan Pendidikan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO) ditubuhkan pada tahun 1945 untuk membuktikan bahawa perjanjian politik dan ekonomi tidak mencukupi untuk membina keamanan yang berkekalan. UNESCO berusaha untuk membina jaringan di antara negara-negara yang memungkinkan perpaduan dengan menggerakkan pendidikan, membina persefahaman antara budaya, mengejar kerjasama saintifik dan melindungi kebebasan bersuara.

UNESCO menetapkan kawasan yang unik dan pelbagai di dunia sebagai Tapak Warisan Dunia dalam usaha melindungi laman web tersebut. Kepercayaannya adalah bahawa warisan melindungi warisan, apa yang orang tinggal sekarang dan apa yang diturunkan kepada generasi akan datang. UNESCO percaya bahawa warisan budaya dan semula jadi adalah sumber kehidupan dan inspirasi yang tidak dapat diganti.

Sebagai Tapak Warisan Dunia, mereka yang dilantik mesti melindungi warisan semula jadi mereka dan membuat rancangan pengurusan untuk memelihara kawasan tersebut. UNESCO juga mendorong penyertaan penduduk tempatan dalam memelihara warisan dan budaya negara mereka.

Sumber:

https://www.melaka.gov.my/ms/rakyat/info-melaka/sejarah

http://www.mbmb.gov.my/ms/pelancongan/destinasi-menarik/kampung-morten

https://publicholidays.com.my/declaration-melaka-historical-city/

error: Content is protected !!