Now Reading
Nefrologi – Buah pinggang

Nefrologi – Buah pinggang

NEFROLOGI

Pengenalan

Nefrologi adalah bidang khas bagi perubatan dalaman yang memberi tumpuan kepada rawatan penyakit yang mempengaruhi buah pinggang.

Setiap individu mempunyai dua buah pinggang. Ia terletak di bawah tulang rusuk di kedua-dua bahagian tulang belakang anda. Buah pinggang mempunyai beberapa fungsi penting, termasuk:

 • membuang sisa dan lebihan cecair dari darah
 • mengekalkan keseimbangan elektrolit badan
 • membebaskan hormon dengan fungsi seperti menguruskan tekanan darah

Kepakaran pakar nefrologi

Pakar nefrologi adalah sejenis doktor yang pakar dalam merawat penyakit buah pinggang. Mereka bukan sahaja mempunyai kepakaran mengenai penyakit yang secara khusus mempengaruhi buah pinggang, tetapi mereka juga sangat berpengetahuan tentang bagaimana penyakit atau disfungsi buah pinggang dapat mempengaruhi bahagian lain pada badan anda.

Walaupun doktor penjagaan utama anda akan berusaha untuk mencegah dan merawat penyakit buah pinggang di peringkat awal, pakar nefrologi mungkin akan dipanggil untuk membantu dalam proses diagnosis dan merawat keadaan buah pinggang yang lebih teruk atau kompleks.

Bila anda perlu dapatkan rawatan

Sekiranya doktor atau keluarga anda menganggap buah pinggang anda tidak lagi dapat berfungsi dengan baik, mereka mungkin akan menghantar anda ke pakar nefrologi. Golongan pakar ini akan mencari punca masalah dan membuat rancangan rawatan yang boleh memperlahankan atau menghentikannya.

Beberapa penyakit yang dirawat oleh pakar nefrologi adalah:

 • Penyakit buah pinggang. Ini berlaku ketika buah pinggang anda rosak dari masa ke masa. Anda mungkin tidak mengalami simptom yang teruk sehinggalah penyakit ini semakin memburuk. Tetapi, jika doktor anda mengetahuinya lebih awal, pengambilan ubat dan perubahan gaya hidup dapat membantu anda mengelakkan berlakunya lebih banyak kerosakan.
 • Kegagalan buah pinggang. Ini adalah peringkat akhir bagi penyakit buah pinggang. Sekiranya pakar nefrologi anda mengesyorkan rawatan dialisis (yang membersihkan darah anda dengan mesin), mereka akan mengurus perawatan anda. Mereka juga mungkin mencadangkan prosedur pemindahan buah pinggang. Ini biasanya dikendalikan oleh pasukan yang berbeza dan pakar nefrologi yang pakar dalam pemindahan. Anda mungkin akan terus berjumpa dengan pakar nefrologi sehinggalah pemindahan dibuat dan selepasnya.
 • Tekanan darah tinggi. Sekiranya anda mempunyai tekanan darah tinggi yang sukar dikawal, pakar nefrologi anda boleh membantu.
 • Sindrom nefrotik. Ini berlaku ketika protein bocor ke dalam air kencing anda. Ia boleh menyebabkan pembengkakan di pelbagai bahagian badan anda.
 • Penyakit buah pinggang polisistik. Ini berlaku apabila sista berisi cecair tumbuh di buah pinggang anda. Sekiranya ia adalah terlalu besar, ia boleh menyebabkan kerosakan dan menyebabkan kegagalan buah pinggang. Keadaan ini juga boleh mendatangkan gejala seperti sakit belakang atau belakang, perut lebih besar dan kencing berdarah.

Prosedur rawatan nefrologi

Sekiranya anda mengunjungi pakar nefrologi, mereka mungkin terlibat untuk  melakukan pelbagai ujian dan prosedur ataupun menafsirkan hasilnya.

Ujian makmal

Pelbagai jenis ujian boleh digunakan untuk menilai fungsi buah pinggang anda. Ujian ini biasanya dilakukan pada sampel darah atau air kencing.

 1. Ujian darah
 • Kadar penapisan glomerular (GFR). Ujian ini mengukur seberapa baik buah pinggang anda dapat menyaring darah anda. GFR akan mula menurun di bawah tahap normal penyakit buah pinggang.
 • Kreatinin serum. Kreatinin adalah produk buangan dan terdapat pada tahap yang lebih tinggi dalam darah individu yang mengalami disfungsi buah pinggang.
 • Nitrogen urea darah (BUN). Seperti kreatinin, tahap tinggi bagi produk buangan ini dalam darah adalah tanda bagi disfungsi buah pinggang.

 1. Ujian air kencing
 • Urinalisis. Sampel air kencing ini dapat diuji dengan ‘dipstick’ untuk pH serta adanya jumlah darah, glukosa, protein, atau bakteria tidak normal.
 • Nisbah albumin / kreatinin (ACR). Ujian air kencing mengukur jumlah protein protein dalam air kencing anda. Albumin dalam air kencing adalah tanda bagi disfungsi buah pinggang.
 • Pengumpulan air kencing 24 jam. Kaedah ini menggunakan bekas khas untuk mengumpulkan semua air kencing yang anda hasilkan dalam tempoh 24 jam. Ujian lebih lanjut boleh dilakukan pada sampel ini.
 • Pelepasan kreatinin. Ini adalah ukuran kreatinin daripada sampel darah dan sampel air kencing 24 jam yang digunakan untuk mengira jumlah kreatinin yang keluar dari darah dan dipindahkan ke air kencing.

Selain meninjau dan menafsirkan hasil ujian makmal anda, pakar nefrologi juga boleh melakukan atau bekerja dengan pakar lain mengenai prosedur berikut:

Hemodialisis

Hemodialisis melibatkan pengaliran darah melalui mesin buah pinggang buatan yang disebut ‘hemodialyzer’ untuk membuang sisa, cecair tambahan dan bahan kimia tambahan sebelum mengembalikannya ke badan. Individu biasanya memerlukan sesi 4 jam sebanyak tiga kali seminggu. Seorang pakar nefrologi akan mengawasi sesi ini.

Biopsi buah pinggang

Biopsi melibatkan kemasukan jarum nipis yang mempunyai potongan tepi untuk mengambil potongan kecil tisu buah pinggang agar dapat diperiksa secara teliti.

Pakar nefrologi boleh melakukan biopsi kerana beberapa sebab tertentu, biasanya untuk:

 • menilai kerosakan buah pinggang
 • mengenal pasti proses penyakit dan belajar bagaimana ia bertindak balas terhadap rawatan
 • membantu memahami komplikasi pemindahan

Pemindahan buah pinggang

Transplantasi melibatkan membuang sebahagian atau seluruh buah pinggang yang telah rosak dan menggantikannya dengan organ daripada penderma yang sepadan. Pakar bedah akan melakukan prosedur pemindahan, tetapi pakar nefrologi biasanya akan bekerja dengan pasukan penjagaan yang lebih besar untuk membantu membimbing dalam proses tersebut.

Anggaran kos

Anda pasti sudah ketahui bahawa kos rawatan di hospital kerajaan adalah jauh lebih murah jika dibandingkan dengan hospital swasta. Namun, jika anda berkemampuan atau dilindungi oleh insurans, ianya tidak salah untuk mendapatkan rawatan yang lebih baik dan cepat.

Bagi rawatan seperti hemodialisis sebegitu, kosnya di hospital kerajaan adalah berdasarkan kategori anda. Bagi kelas pertama, kosnya adalah sekitar RM50 – RM 125, kelas kedua adalah sekitar RM 20 – RM 50 dan kelas ketiga adalah sekitar RM 10 – RM 25. Jadi, secara amnya, perkhidmatan di hospital kerajaan adalah sangat berpatutan bagi mereka yang kurang berkemampuan.

Jika di hospital swasta, rawatan hemodialisis atau pemindahan buah pinggang boleh mencecah ribuan mahupun puluhan ribuan ringgit. Hemodialisis sahaja sudah boleh dicaj sehingga RM 20 ribu jadi bayangkan sahaja betapa tingginya kos yang anda perlu tanggung sekiranya anda perlu melakukan pemindahan buah pinggang dan pembedahan yang berkaitan.

SUMBER

https://www.healthline.com/health/what-is-a-nephrologist#vs-urology

https://www.webmd.com/a-to-z-guides/what-is-a-nephrologist#1

https://www.urmc.rochester.edu/medicine/nephrology/patient-care/treatments-procedures.aspx

https://www.medicalnewstoday.com/articles/326697#when-to-see-a-nephrologist

error: Content is protected !!