naratriptan
Naratriptan mempengaruhi bahan kimia semula jadi (serotonin) yang menyekat saluran darah di otak. Ia tergolong dalam kumpulan ubat yang disebut triptans.

Naratriptan mempengaruhi bahan kimia semula jadi (serotonin) yang menyekat saluran darah di otak. Ia tergolong dalam kumpulan ubat yang disebut triptans. Ia juga boleh menghalang sakit lain daripada berlaku pada otak.

Kegunaan Naratriptan

Ubat ini digunakan untuk merawat migrain. Ia membantu melegakan sakit kepala, sakit dan gejala migrain lain, termasuklah kepekaan terhadap cahaya / bunyi, mual, dan muntah.

Rawatan yang cepat membolehkan anda kembali ke rutin normal anda dan dapat mengurangkan keperluan anda pada ubat sakit yang lain.

Naratriptan tidak mencegah migrain daripada berlaku lago atau mengurangkan seberapa kerap anda mungkin mengalami sakit kepala.

Cara menggunakan Naratriptan HCL

Ambil satu tablet secara oral dengan atau tanpa makanan, pada tanda pertama migrain, atau seperti yang diarahkan oleh doktor anda.

Jangan mengambil naratriptan untuk mencegah migrain. Sekiranya tidak ada peningkatan dalam gejala anda, jangan mengambil dos ubat ini sebelum berbincang dengan doktor anda.

Sekiranya gejala anda hanya sedikit melegakan, atau jika sakit kepala anda kembali, anda boleh mengambil dos kedua selepas 4 jam atau seperti yang diarahkan oleh doktor anda.

Jangan mengambil lebih daripada 5 miligram dalam jangka masa 24 jam.

Langkah berjaga-jaga dan Amaran Penggunaan Naratriptan

Sebelum mengambil naratriptan, beritahu doktor atau ahli farmasi anda jika anda alah padanya; atau ubat migrain triptan lain; atau anda mempunyai alahan lain.

Produk ini mungkin mengandungi bahan yang tidak aktif, yang boleh menyebabkan reaksi alergi atau masalah lain. Bercakaplah dengan ahli farmasi anda untuk maklumat lebih lanjut.

Sebelum menggunakan ubat ini, beritahu doktor atau ahli farmasi mengenai sejarah perubatan anda, terutamanya mengenai:

Penyakit jantung, penurunan aliran darah di otak, peredaran darah penyakit, jenis sakit kepala tertentu, penyakit buah pinggang, penyakit hati.

Ubat ini boleh membuat anda pening atau mengantuk. Arak atau dadah (ganja) boleh membuatkan anda lebih pening atau mengantuk.

Jangan memandu, menggunakan peralatan atau mesin berbahaya, atau melakukan perkara yang memerlukan kewaspadaan tinggi sehingga anda dapat melakukannya dengan selamat.

Hadkan minuman beralkohol. Risiko penyakit jantung dan tekanan darah tinggi meningkat seiring bertambahnya usia.

Orang dewasa yang lebih tua mungkin lebih berisiko mendapat kesan sampingan ubat, terutamanya peningkatan tekanan darah dan masalah jantung.

Kesan sampingan Naratriptan

Kemerahan, rasa kesemutan / kebas / dengkuran / pedih, lemah, mengantuk, atau pening mungkin berlaku.

Sekiranya kesan ini berlanjutan atau bertambah buruk, beritahu doktor atau ahli farmasi anda dengan segera.

Ubat ini boleh menaikkan tekanan darah anda. Periksa tekanan darah anda secara berkala dan beritahu doktor anda jika hasilnya tinggi.

Beritahu doktor anda sekiranya anda mempunyai kesan sampingan yang serius, termasuk: jari / jari kaki / kuku biru, sensasi sejuk pada tangan / kaki, perubahan pendengaran, perubahan mental / mood.

Naratriptan biasanya boleh menyebabkan sesak dada, rahang / leher, sakit, atau tekanan yang biasanya tidak serius.

Walau bagaimanapun, kesan sampingan ini seperti gejala serangan jantung, yang mungkin termasuk sakit dada / rahang / lengan kiri, sesak nafas, atau berpeluh yang tidak biasa.

Dapatkan bantuan perubatan dengan segera sekiranya kesan sampingan serius ini atau yang lain berlaku.

Ubat ini dapat meningkatkan serotonin dan jarang menyebabkan keadaan yang sangat serius yang disebut sindrom / keracunan serotonin.

Risiko meningkat jika anda juga mengambil ubat lain yang meningkatkan serotonin, jadi beritahu doktor atau ahli farmasi anda tentang semua ubat yang anda ambil.

Interaksi Naratriptan

Interaksi ubat boleh mengubah cara ubat anda berfungsi atau meningkatkan risiko anda mendapat kesan sampingan yang serius. Artikle ini tidak mengandungi semua kemungkinan interaksi ubat.

Simpan senarai semua produk yang anda gunakan (termasuk ubat preskripsi / bukan preskripsi dan produk herba) dan kongsikan kepada doktor dan ahli farmasi anda.

Jangan mulakan, hentikan, atau ubah dos ubat-ubatan tanpa kebenaran doktor anda.

Sekiranya anda juga mengambil ubat ergotamin atau ubat “triptan” lain, anda perlu memisahkan pengambilan dos naratriptan daripada dos ubat-ubatan lain ini untuk mengurangkan kemungkinan berlakunya kesan sampingan serius.

Tanya doktor anda berapa lama anda perlu menunggu antara dos ubat ini.

Risiko sindrom atau ketoksikan serotonin meningkat jika anda juga mengambil ubat lain yang meningkatkan serotonin.

Risiko sindrom atau ketoksikan serotonin mungkin lebih besar apabila anda memulakan atau meningkatkan dos ubat ini.

Dos Naratriptan

Tablet

  • 1mg
  • 2.5mg

Migrain

  • 1-2.5 mg PO semasa permulaan; boleh berulang sekali selepas 4 jam
  • Tidak melebihi 5 mg / hari

Kerosakan buah pinggang

  • Ringan hingga sederhana: Tidak melebihi 2.5 mg / hari
  • Serius (<15 mL / min)

SUMBER

Summary
Naratriptan (Migrain) : Kegunaan, Amaran Penggunaan, Kesan Sampingan, Kontraindikasi, Interaksi dan Dos
Article Name
Naratriptan (Migrain) : Kegunaan, Amaran Penggunaan, Kesan Sampingan, Kontraindikasi, Interaksi dan Dos
Description
Naratriptan mempengaruhi bahan kimia semula jadi (serotonin) yang menyekat saluran darah di otak. Ia tergolong dalam kumpulan ubat yang disebut triptans.
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: