Najis Tak Lawas (Fecal incontinence) – Punca dan Diagnosis

najis tak lawas

Pengenalan

Najis tak lawas adalah ketidak upayaan untuk mengawal pergerakan usus, menyebabkan najis (tahi) bocor tanpa disangka dari rektum. Keadaan ini yang juga dipanggil sebagai inkontinens usus, melibatkan berlaunya kebocoran najis sesekali hinggalah kehilangan kawalan usus sepenuhnya.

Penyebab umum bagi keadaan inkotinens najis termasuklah cirit-birit, sembelit dan kerosakan otot atau saraf. Kerosakan otot atau saraf pula mungkin dikaitkan dengan faktor penuaan atau  melahirkan anak.

Walau apa pun puncanya, najis tak lawas boleh menjadi hal yang memalukan. Tetapi, pastika anda tidak malu untuk bercakap dengan doktor anda. Rawatan yang dibuat boleh memperbaiki masalah najis tak lawas dan kualiti hidup anda.

Penerangan

Najis tak lawas mungkin berlaku buat sementara waktu semasa serangan cirit-birit, tetapi bagi sesetengah orang, ia adalah keadaan kronik atau berulang. Individu dengan keadaan ini mungkin tidak dapat menghentikan keinginan untuk membuang air besar, yang datang secara tiba-tiba sehingga mereka tidak sempat ke tandas pada waktunya. Ini dipanggil inkontinens menggesa.

Satu lagi jenis najis tak lawas pula berlaku pada individu yang tidak menyedari keperluan untuk buang air besar. Ini dipanggil sebagai inkontinens pasif.

Najis tak lawas mungkin disertai dengan masalah usus lain, seperti:

 • Cirit-birit
 • Sembelit
 • Kentut dan kembung

Penyebab yang berkemungkinan

Bagi kebanyakan orang, terdapat lebih daripada satu punca yang boleh menyebabkan najis tak lawas.

Punca tersebut boleh merangkumi:

 • Kerosakan otot. Kecederaan pada otot di hujung rektum (sphincter dubur) mungkin sukar untuk mengawal pembuangan air besar dengan betul. Kerosakan seperti ini boleh berlaku semasa bersalin, terutamanya jika anda mempunyai episiotomi atau forsep yang digunakan semasa melahirkan anak.
 • Kerosakan saraf. Kecederaan kepada saraf yang mengesan najis di rektum atau yang mengendalikan sphincter dubur boleh menyebabkan najis tak lawas. Ini boleh terjadi disebabkan kelahiran anak, meneran secara berterusan semasa pergerakan usus, kecederaan saraf tunjang atau strok. Sesetengah penyakit, seperti kencing manis dan sklerosis berganda, juga boleh menjejaskan saraf dan menyebabkan kerosakan yang mengakibatkan najis tak lawas.
 • Sembelit. Sembelit kronik boleh menyebabkan najis yang kering, keras dan berketul (najis padat) untuk terbentuk di rektum dan menjadi terlalu besar untuk dilepaskan. Otot-otot rektum dan usus meregang dan akhirnya menjadi lemah, membolehkan najis berair dari saluran pencernaan yang jauh untuk bergerak di sekitar najis yang terjejas dan bocor. Keadaan sembelit kronik juga boleh menyebabkan kerosakan saraf yang mendorong kepada najis tak lawas.
 • Cirit-birit. Najis yang lebih padat adalah lebih mudah untuk kekal di rektum berbanding najis lawas. Jadi, najis lawas dalam cirit-birit boleh menyebabkan atau memperburuk najis tak lawas.
 • Buasir. Apabila urat di rektum anda membengkak, menyebabkan buasir, ini menghalang dubur anda untuk tertutup sepenuhnya. Seterusnya, ia boleh menyebabkan kebocoran najis.
 • Kehilangan kapasiti penyimpanan di rektum. Biasanya, rektum meregang untuk menampung najis. Jika rektum anda luka atau dinding rektum anda mengeras disebabkan pembedahan, rawatan radiasi atau penyakit keradangan usus, rektum tidak dapat meregang sebanyak yang diperlukan. Ini kemudian akan menyebabkan najis yang berlebihan bocor.
 • Pembedahan. Pembedahan untuk merawat pembesaran urat dalam rektum atau dubur (buasir), serta pembedahan yang lebih rumit melibatkan rektum dan dubur, boleh menyebabkan kerosakan otot dan saraf yang membawa kepada najis tak lawas.
 • Prolaps rektal. Najis tak lawas boleh berlaku disebabkan keadaan ini, di mana rektum jatuh ke dalam dubur.
 • Rectocele. Bagi wanita, najis tak lawas boleh berlaku jika rektum terjojol melalui faraj.

Bila perlu menghubungi doktor

Anda perlu berjumpa dengan doktor jika najis tak lawas anda kerap berlaku atau dalam keadaan yang teruk. Walaupun sesetengah individu dapat mengendalikan najis tak lawas yang ringan atau jarang dengan sendirinya, anda harus berjumpa dengan doktor jika masalah ini anda menjejaskan kualiti hidup anda atau menyebabkan kecemasan emosi atau sosial.

Apa yang boleh diharapkan di klinik

Doktor anda akan melakukan sejarah perubatan yang menyeluruh dan penilaian fizikal untuk mendiagnosis inkontinens. Doktor anda akan bertanyakan tentang kekerapan inkontinens dan bila ia berlaku, serta diet, ubat-ubatan, dan masalah kesihatan anda.

Ujian berikut boleh membantu doktor membuat diagnosis:

 • Pemeriksaan digital pada kawasan rektum
 • Sampel najis
 • Barium enema (sinaran-X fluoroskopik usus besar, termasuk kolon dan rektum, dengan kontras barium)
 • Ujian darah
 • Elektromilografi (untuk menguji fungsi otot dan saraf yang berkaitan)
 • Ultrabunyi anorectal
 • Proctography (pengimejan video sinar-X semasa pergerakan usus)

Rawatan

– Ubat-ubatan

Bergantung kepada punca najis tak lawas, pilihan termasuklah:

 • Ubat anti – cirit-birit seperti loperamide hydrochloride (ImodiumA-D) dan diphenoxylate dan atropine sulfate (Lomotil).
 • Laksatif besar seperti methylcellulose (Citrucel) dan psyllium (Metamucil), jika sembelit kronik menyebabkan masalah ketidakupayaan anda.

Perubahan diet

Apa yang anda makan dan minum boleh menjejaskan najis tak lawas anda. Jika sembelit menyebabkan najis tak lawas, doktor mungkin mengesyorkan anda minum banyak cecair dan makan makanan kaya serat. Jika cirit-birit menyumbang kepada masalah ini, makanan serat tinggi juga boleh membantu dan menjadikan najis anda kurang berair.

Latihan dan terapi lain

Sekiranya kerosakan otot menyebabkan najis tak lawas, doktor boleh mengesyorkan anda program latihan dan terapi lain untuk memulihkan kekuatan otot. Rawatan ini boleh meningkatkan kawalan sphincter dubur dan kesedaran tentang keinginan untuk membuang air besar.

Pilihan termasuk:

 • Biofeedback. Pakar terapi fizikal terlatih boleh mengajar latihan mudah yang dapat meningkatkan kekuatan otot dubur. Individu akan belajar bagaimana untuk menguatkan otot lantai pinggul, deria rasa apabila najis sudah boleh dilepaskan  dan mengendurkan otot jika pergerakan usus berlaku pada waktu tertentu yang tidak sesuai. Kadangkala, latihan dilakukan dengan bantuan manometri dubur dan belon rektum.
 • Latihan usus. Doktor mungkin mengesyorkan anda membuat usaha sedar untuk mempunyai pergerakan usus pada waktu tertentu: contohnya, selepas makan. Menetapkan waktu apabila anda perlu menggunakan tandas boleh membantu anda mendapatkan kawalan yang lebih baik.
 • Ejen pukal. Suntikan ejen pukal dapat menebalkan dinding dubur anda yang seterusnya membantu mencegah kebocoran.
 • Rangsangan saraf sacral (SNS). Saraf sakral melibatkan saraf tunjang ke otot pada pelvis anda. Ia mengawal sensasi dan kekuatan otot sphincter dubur dan dubur anda. Menanam peranti yang menghantar impuls elektrik kecil secara berterusan ke saraf dapat menguatkan otot-otot di usus. Malah, rawatan ini biasanya dilakukan hanya selepas rawatan lain telah dicuba, serta lebih banyak kajian diperlukan untuk menunjukkan sama ada ia berkesan seperti rawatan lain atau tidak.
 • Rangsangan saraf posterior tibial (PTNS / TENS). Rawatan invasif yang minimal ini merangsang saraf posterior tibial di pergelangan kaki. Ia mungkin berguna untuk sesetengah individu dengan najis tak lawas apabila dilakukan secara mingguan selama beberapa bulan.
 • Belon faraj (Sistem gerhana). Ini adalah peranti jenis pam yang dimasukkan ke dalam faraj. Belon yang mengembung menghasilkan tekanan pada kawasan rektum, dan membantu mengurangkan kejadian najis tak lawas.

Pembedahan

Merawat najis tak lawas mungkin memerlukan pembedahan untuk mengatasi puncanya, seperti prolaps rektum atau kerosakan sphincter disebabkan kelahiran bayi. Pilihan yang ada termasuklah:

 • Sphincteroplasty. Prosedur ini membaiki sphincter dubur rosak atau lemah yang berlaku semasa bersalin. Doktor akan mengenal pasti kawasan otot yang cedera dan membebaskan sisinya dari tisu di sekitar. Mereka kemudian akan membawa sisi otot kembali bersama dan menjahitnya dalam corak yang bertindih, bagi menguatkan otot dan mengetatkan sphincter.
 • Mengubati prolaps rektum, rectocele atau buasir. Pembetulan pembedahan bagi masalah ini mungkin akan mengurangkan atau menghapuskan ketidakstabilan najis.
 • Penggantian Sphincter. Sphincter dubur yang rosak boleh digantikan dengan sphincter dubur buatan. Peranti ini pada dasarnya adalah gari (cuff) kembung, yang ditanam di sekitar saluran dubur anda.

Apabila dinaikkan, peranti itu menjadikan sphincter dubur anda ditutup rapat sehingga anda sudah bersedia untuk membuang air besar. Untuk pergi ke tandas, anda perlu menggunakan pam luar kecil untuk mengecilkan peranti dan membenarkan najis dibebaskan. Peranti itu kemudian mengecut dengan sendiri.

 • Pembaikan Sphincter (dinamik graciloplasty). Dalam pembedahan ini doktor mengambil otot dari paha dalaman dan membungkusnya di sekitar sphincter, mengembalikan nada otot ke sfingter.
 • Kolostomi (lencongan usus). Pembedahan ini dibuat bagi mengalihkan najis melalui pembukaan di abdomen. Doktor akan melampirkan beg khas pada pembukaan ini untuk mengumpul najis. Kolostomi biasanya menjadi pilihan hanya selepas rawatan lain tidak berjaya.

Sumber:

https://www.webmd.com/digestive-disorders/bowel-incontinence

https://www.healthline.com/health/bowel-incontinence

https://www.medicalnewstoday.com/articles/165583

https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/bowel-control-problems-fecal-incontinence/symptoms-causes

error: Content is protected !!