Now Reading
Najis Berdarah? Ketahui Warna dan Maksudnya

Najis Berdarah? Ketahui Warna dan Maksudnya

najis berdarah

Pendarahan Rektum atau berlaku apabila darah berwarna merah, maroon atau hitam mengalir keluar daripada dubur mengakibatkan najis berdarah.

Punca Pendarahan Rektum yang berasal dari kolon termasuklah Fisur Dubur, Buasir, Divertikulosis, Kanser Kolon Dan Polips, Pembuangan Polips Kolon, Angioysplasia, Kolitis, Proktitis dan Meckel’s Diverticula.

Bukan itu sahaja, pendarahan rektum juga mungkin berasal dari kawasan tertinggi dalam saluran usus di perut seperti duodenum, usus kecil atau Meckel’s diverticulum.

Pendarahan mungkin tidak menyakitkan namun, simptom lain yang mungkin mengiringinya adalah cirit-birit dan kekejangan abdomen. Malah, Pendarahan Rektum selalunya didiagnosis dan dirawat oleh ahli gastroenterologi serta pakar bedah kolorektal atau pakar bedah umum.

Lokasi pendarahan ini ditentukan oleh sejarah pesakit dan pemeriksaan fizikal, anoskopi, sigmoidoskopi fleksibel, kolonoskopi, imbasan radionuklida, viscleral angiograms, endoskopi sistem pencernaan atau endoskopi kapsul usus kecil, dan ujian darah.

Ia boleh diuruskan dengan menyembuhkan penyakit lain yang berkaitan seperti darah rendah dan Anemia dengan melakukan prosedur pemindahan darah, dan kemudian menentukan lokasi pendarahan, menghentikan pendarahan dan mencegah pendarahan yang berulang.

Pendarahan Rektum boleh dihindari sekiranya punca pendarahan telah dikenalpasti dan dirawat, sebagai contoh, membuang polips atau tumor berdarah. Sebagai tambahan, doktor mungkin perlu mencari keabnormalan lain seperti polips atau angiodysplasia yang masih belum berdarah, tetapi mungkin akan berdarah pada masa hadapan. Prosedur ini melibatkan endoskopi pencernaan atau pembedahan.

Simptom Pendarahan Rektum (Darah dalam Najis)

Darah dalam najis atau pendarahan rektum adalah simptom bagi sejenis penyakit atau keadaan.

Warna darah dalam najis boleh kelihatan:

  • Merah terang
  • Merah gelap
  • Kuning
  • Putih
  • Hijau
  • Hitam seperti tar
  • Tidak dapat dilihat dengan mata kasar (ghaib).

Terdapat pelbagai punca bagi darah dalam najis dari yang tidak berbahaya hinggalah keadaan serius seperti kanser.

Apakah yang dimaksudkan dengan pendarahan rektum (najis berdarah)?

Pendarahan Rektum (dikenali sebagai Hematochezia) merujuk kepada darah yang keluar dari dubur dan sering bercampur dengan najis atau darah beku. Ia digelar sebagai Pendarahan Rektum kerana rektum berada berhampiran bukaan dubur, tetapi darah tersebut mungkin juga berasal dari rektum atau bahagian lain dalam saluran usus.

Keparahan Pendarahan Rektum adalah berbeza (mengikut kuantiti darah). Walau bagaimanapun, kebanyakan episod Pendarahan Rektum adalah ringan dan akan berhenti sendiri. Ramai pesakit melaporkan hanya melihat beberapa titik darah pada air dalam tandas atau melihat darah pada tisu tandas. Dalam kes yang lain, mereka mungkin mengalami pendarahan sebanyak satu atau dua sudu sewaktu membuang air besar.

Secara khususnya, Pendarahan Rektum yang ringan boleh dinilai dan dirawat terus di pejabat doktor tanpa hospitalisasi atau diagnosis dan rawatan kecemasan.

Namun begitu, pendarahan juga mungkin bersifat sederhana atau teruk. Pesakit yang mengalami pendarahan sederhana akan berkali-kali membuang air besar dengan najis berdarah berwarna merah terang atau gelap dalam kuantiti banyak. Darah selalunya bercampur bersama najis dan/atau darah beku. Walau bagaimanapun, pesakit yang mengalami Pendarahan Rektum yang teruk mungkin akan membuang air besar beberapa kali atau sekali dalam sehari dan disertai dengan pendarahan yang banyak.

Pendarahan sederhana atau teruk boleh mengurangkan jumlah darah dalam badan pesakit, mengakibatkan simptom seperti pening, kelemahan, pengsan atau hampir pengsan, tekanan darah rendah atau hipertensi orthostatic. Pendarahan jarang menjadi sangat teruk sehingga mengakibatkan kejutan daripada kehilangan darah, Kedua-dua keadaan ini dinilai dan dirawat di hospital. Pesakit dengan simptom kekurangan darah sering memerlukan hospitalisasi kecemasan dan pemindahan darah.

Warna darah dalam najis

Kebiasaannya, darah dalam najis datang dari saluran pencernaan atas (perut dan duodenum atau esofagus) atau saluran pencernaan bawah (kolon, rektum dan dubur).

Walaupun usus kecil mungkin dikategorikan sebagai salah satu sumber darah dalam najis, jika dibandingkan dengan dua sumber lain, usus kecil jarang menjadi sumbernya. Anda mungkin berfikir pendarahan tersebut berwarna merah sahaja tetapi itu adalah tidak benar. Pendarahan yang dialami boleh datang dalam beberapa warna termasuklah merah atau hitam.

Kolon adalah bahagian dalam saluran pencernaan yang bertindak sebagai laluan kepada makanan yang tidak dicerna selepas makanan lain telah dicerna dan diserap dalam usus kecil. Kolon berfungsi untuk mengeluarkan air daripada makanan yang tidak dicerna dan menyimpannya sehinggalah ia dikeluarkan dari badan sebagai najis. Laluan dubur pula menyambungkan rektum dengan pembukaan dubur di mana najis keluar apabila ia dibuang dari badan. Kolon, rektum, laluan dubur dan dubur membentuk tiub berotot yang panjang yang digelar sebagai usus besar atau saluran usus bawah.

Seterusnya, kolon boleh dibahagikan kepada tiga bahagian iaitu kolon kanan, kolon melintang dan kolon kiri. Kolon kanan juga dikenali sebagai kolon menaik merupakan tempat makanan yang tidak dicerna masuk. Ia terletak paling hujung daripada rektum, laluan dubur, dan dubur. Kolon melintang pula membentuk jambatan antara kolon kanan dan kolon kiri. Kolon kiri pula adalah sebahagian daripada kolon menurun dan kolon sigmoid. Kolon sigmoid menghubungkan kolon menurun ke rektum.

Warna darah dalam najis bergantung kepada lokasi pendarahan di saluran pencernaan. Secara khususnya, jika pendarahan lebih dekat dengan dubur, darah akan berwarna lebih terang. Jadi, pendarahan dari dubur, rektum dan kolon sigmoid cenderung berwarna merah terang manakala pendarahan dari kolon melintang dan kolon kanan berwarna merah gelap atau maroon. Pendarahan daripada saluran pencernaan atas pula bergantung kepada berapa lama darah tersebut telah berada dalam perut dan usus kecil, warnanya akan berubah dari merah terang ke maroon, ke hitam. Darah dalam najis yang berwarna merah atau maroon sering dirujuk sebagai Pendarahan Rektum.

Pendarahan yang berlaku dari perut dan duodenum selalunya berwarna hitam seperti tar (melekit) dan berbau busuk. Najis hitam, bertar dan melekit tersebut digelar sebagai Melena. Melena sering berlaku apabila darah yang berpunca dari pendarahan dalam perut terdedah dengan asid atau telah berada dalam usus kecil pada jangka masa yang lama. Namun begitu, Melena juga boleh berlaku dengan pendarahan dari kolon sekiranya perjalanan darah daripada kolon adalah lambat dan bakteria dalam usus berpeluang memecahkan darah tersebut kepada kimia hematin yang berwarna hitam.

Walau bagaimanapun, darah dari kolon sigmoid, rektum dan dubur biasanya tidak tinggal di kolon dalam jangka yang lama sehingga bakteria menjadikannya berwarna hitam. Jarang sekali, pendarahan teruk dari kolon kanan, usus kecil, ulser atau duodenum boleh menjejaskan perjalanan darah melalui saluran usus dan mengakibatkan Pendarahan Rektum berwarna merah terang. Dalam keadaan ini, darah bergerak melalui kolon dengan pantas dan tiada masa yang cukup untuk bakteria mengubah warnanya.

Pendarahan yang “ghaib”

Satu lagi jenis darah di dalam najis adalah darah “ghaib”. Pendarahan yang aneh ini merujuk kepada kehilangan darah yang perlahan dari saluran pencernaan atas atau bawah yang tidak mengubah warna najis atau menghasilkan darah merah terang yang boleh dilihat. Ia juga dikenali dengan nama pendarahan okultisme.

Darah dalam najis hanya boleh dikesan melalui ujian najis (ujian darah fecal occult) dalam makmal. Darah ghaib dalam najis boleh terdiri daripada pelbagai punca yang sama seperti Pendarahan Rektum biasa dan dikaitkan dengan simptom pendarahan yang lebih aktif. Sebagai contoh, pendarahan daripada ulser, polips kolon atau kanser boleh mengakibatkan sejumlah kecil darah bercampur dan hilang dalam najis. Pendarahan ghaib yang kronik juga boleh dihubungkan dengan Anemia oleh kerana ia melibatkan kehilangan zat besi bersama darah (anemia kekurangan zat besi).

Pendarahan pencernaan ghaib merujuk kepada kehilangan darah yang perlahan ke dalam saluran gastrointestinal atas atau bawah yang tidak mengubah warna najis atau menyebabkan kehadiran darah merah terang yang kelihatan.

Darah dalam najis dikesan hanya dengan menguji darah dalam najis (ujian darah oktaf) di makmal. Darah ghaib di dalam najis mempunyai banyak punca yang sama seperti pendarahan rektum, dan mungkin dikaitkan dengan simptom yang sama seperti pendarahan yang lebih aktif. Sebagai contoh, pendarahan yang perlahan daripada ulser, polip usus, atau kanser boleh mengakibatkan sejumlah kecil darah dicampur dan hilang dalam najis. Pendarahan okultisme kronik sering dikaitkan dengan anemia disebabkan oleh kehilangan besi bersama dengan darah (anemia kekurangan zat besi).

Sumber

https://www.webmd.com/digestive-disorders/blood-in-stool#1

https://www.medicinenet.com/blood_in_the_stool_rectal_bleeding/article.htm

https://www.mayoclinic.org/symptom-checker/blood-in-stool-in-adults-adult/related-factors/itt-20009075

https://en.wikipedia.org/wiki/Blood_in_stool

error: Content is protected !!