Now Reading
Mulut : Ketahui lebih banyak mengenai organ pencernaan ini

Mulut : Ketahui lebih banyak mengenai organ pencernaan ini

mulut

Apakah itu mulut

Mulut, atau juga dikenali sebagai rongga mulut adalah bahagian berongga yang membolehkan makanan dan udara masuk ke dalam badan. Malah, mulut juga mengandungi banyak organ lain seperti gigi, lidah dan saluran kelenjar air liur yang bekerjasama untuk membantu dalam proses pengambilan dan pencernaan makanan. Mulut juga berperanan besar dalam penghasilan pertuturan melalui pergerakan lidah, bibir dan pipi.

Anatomi mulut

Mulut adalah rongga berbentuk bujur di dalam tengkorak. Dua fungsi utama mulut adalah makan dan bercakap. Struktur utama mulut merangkumi:

 • Bibir – dua struktur bergerak dan berotot yang membentuk pintu masuk ke mulut. Ia menandakan peralihan dari kulit ke membran mukus lembap.
 • ‘Vestibule’ – ruang antara tisu lembut (bibir dan pipi), dan gigi dan gusi. ‘Vestibule’ kekal lembap oleh rembesan dari kelenjar air liur ‘parotid’, yang terletak di depan telinga dan di belakang sudut rahang.
 • Rongga mulut – rongga mulut dibatasi oleh beberapa struktur. Lengkungan alveolar (struktur tulang yang mengandungi gigi) mengelilingi rongga mulut di bahagian depan dan di sisi. Bahagian atas adalah lelangit yang keras dan lembut dan di bawahnya adalah lidah. Rongga mulut tetap lembap dengan rembesan dari kelenjar liur ‘submaxillary’ dan ‘sublingual’ yang terletak di dasar mulut di bawah lidah.
 • Gusi – terdiri daripada tisu berserat dan padat yang melapisi lengkungan alveolar dan memeluk gigi.
 • Gigi – seseorang mempunyai dua set gigi sepanjang hayat. Rata-rata kanak-kanak mempunyai 20 gigi utuh penuh (atau gigi susu atau bayi) pada usia tiga tahun. Gigi primer mula jatuh antara usia sekitar enam dan tujuh tahun, dan secara beransur-ansur digantikan oleh gigi kekal (atau sekunder atau dewasa). Sekitar 21 tahun, rata-rata individu mempunyai 32 gigi kekal – 16 di rahang atas dan 16 di rahang bawah.
 • Lelangit – terdiri daripada lelangit keras dan lembut. Lelangit keras adalah bumbung mulut yang bertulang. Lelangit lembut pula adalah lipatan membran yang tergantung di antara rongga mulut dan belakang tekak.
 • Lidah – lidah hampir keseluruhannya terhasil dari serat otot. Ia dibahagikan kepada bahagian mulut (hujung, bilah, depan, tengah dan belakang) dan bahagian ‘pharyngeal’ (tekak).
 • Kelenjar air liur kecil – ia menghasilkan cecair jernih (air liur) yang menjaga kelembapan mulut dan mengandungi enzim untuk memecah makanan. Kelenjar ini terdapat di pelbagai lokasi di sekitar mulut, termasuk bahagian dalam pipi.

Bagaimana mulut berfungsi

Setiap kali kita tersenyum, mengerutkan kening, bercakap atau makan, kita menggunakan mulut dan gigi. Mulut dan gigi membiarkan kita membuat ekspresi wajah yang berbeza, membentuk kata-kata, makan, minum dan memulakan proses pencernaan.

Mulut juga adalah penting untuk tujuan pertuturan. Dengan bibir dan lidah, gigi membantu membentuk perkataan dengan mengawal aliran udara keluar dari mulut. Lidah mengetuk gigi atau bumbung mulut apabila beberapa bunyi dihasilkan.

Mari kita ketahui lebih lanjut bagaimana mulut berfungsi untuk tujuan pencernaan dan komunikasi seperti di bawah.

Pencernaan

Saluran pencernaan bermula di mulut. Pencernaan bermula apabila makanan dimasukkan ke dalam mulut, dikunyah oleh gigi dan dibasahi dengan air liur. Air liur mempunyai enzim yang disebut ‘amylase; yang mula memecahkan karbohidrat menjadi gula.

Pergerakan lidah membantu mendorong makanan yang lembut ke bahagian belakang mulut di mana ia boleh ditelan. Kepingan kulit yang disebut ‘epiglottis’ ditutup di atas saluran angin (trakea) untuk memastikan makanan diarahkan ke esofagus iaitu tiub yang menuju ke perut.

Komunikasi

Bercakap memerlukan satu siri peristiwa yang kompleks dan berlaku dalam urutan yang betul. Udara yang dikeluarkan mengalir melalui pita suara di ‘larynx’. Pita suara bergetar, dan menghasilkan bunyi. Jenis suara yang terhasil bergantung pada kesesakan pita suara dan kekuatan udara yang dikeluarkan. Pergerakan lidah dan bibir membantu membentuk suara.

Di samping itu, struktur mulut lain yang terlibat dalam penghasilan bunyi termasuk lelangit keras dan lembut dan hidung.

Masalah kesihatan biasa berkaitan mulut

Ia adalah perkara biasa jika anda mempunyai masalah dengan mulut dari semasa ke semasa. Masalah mulut boleh melibatkan gusi, bibir, lidah, atau pipi dalam, atap mulut anda (lelangit lembut dan keras), di bawah lidah, leher, atau gigi anda.

Mulut anda mungkin kering, atau makanan mungkin tidak berasa sedap. Malah, anda mungkin mengalami bau mulut atau sakit di bibir, gusi, atau lidah yang menyukarkan anda makan atau bercakap. Banyak masalah ini boleh menjadi lebih baik dengan rawatan di rumah.

Masalah mulut yang biasa termasuk:

 • Luka, seperti luka sejuk (juga disebut demam lepuh) dan luka kanser. Luka canser berkembang di dalam mulut, sementara luka sejuk dan impetigo biasanya mempengaruhi kawasan sekitar bahagian luar mulut.

 • Jangkitan, yang boleh berlaku disebabkan virus (seperti herpes simplex) atau bakteria (seperti epiglottitis, impetigo, atau jangkitan seksual). Jangkitan boleh jadi lebih serius apabila ia menyebabkan pembengkakan lidah atau tekak yang cepat dan penyumbatan saluran udara.

 • Kelembutan, retakan merah atau retak di sudut mulut (cheilitis sudut), yang boleh terjadi disebabkan jangkitan, kekurangan vitamin dan menutup mulut yang berlebihan pada seseorang yang tidak mempunyai gigi atau gigi palsu untuk beberapa orang masa.

 • Bibir pecah, yang mungkin berlaku disebabka cuaca kering, berangin, sejuk, atau sangat panas.

 • Mulut kering (xerostomia). Penyebab biasa mulut kering adalah dehidrasi. Lama kelamaan, mulut kering akan meningkatkan risiko jangkitan mulut, penyakit gusi dan gigi berlubang.

 • Tompokan putih tebal dan keras di dalam mulut yang tidak hilang (leukoplakia). Ini biasanya terjadi disebabkan kerengsaan pada mulut, seperti dari gigi kasar atau gigi palsu yang tidak sesuai menggesel tisu atau merokok atau menggunakan tembakau tanpa asap.

 • ‘Thrush’, jangkitan biasa pada mulut dan lidah disebabkan oleh yis ‘Candida albicans’. Ia muncul di mulut dan lidah sebagai tompok putih yang kelihatan seperti keju kotej atau dadih susu. Apabila tompok-tompok itu dihapus, kawasan yang mendasari kelihatan merah dan mentah serta mungkin berdarah. Pada bayi, sariawan boleh menyebabkan ruam di kawasan lampin.

 • Perubahan rasa. Deria rasa anda mungkin berkurangan, hilang atau berubah, seperti rasa logam di mulut anda.

Di samping itu, lidah anda mungkin sakit atau bengkak, boleh berubah warna atau tekstur. Penumpukan makanan dan bakteria di lidah boleh menjadikan lidah kelihatan tebal atau berbulu. Selalunya, masalah akan hilang jika permukaan lidah kerap dibersihkan dengan berus gigi yang lembut.

Sekiranya masalah lidah berlaku disebabkan kerengsaan tempatan, seperti penggunaan tembakau, mengelakkan sumber kerengsaan dapat menyelesaikan masalah lidah. Pembengkakan lidah yang cepat boleh berlaku disebabkan oleh reaksi alergi, yang boleh mengganggu pernafasan.

Nafas berbau (halitosis) atau nafas yang berubah-ubah juga boleh menjadi masalah yang memalukan. Pastikan anda menggosok gigi dua kali sehari dan flos sekali sehari untuk mengurangkan bakteria yang boleh menyebabkan bau mulut. Membersihkan bahagian lidah juga boleh membantu.

Penggunaan alkohol dan tembakau boleh menyebabkan banyak masalah pada mulut. Peluang anda menghidap kanser mulut meningkat sekiranya anda merokok, menggunakan tembakau tanpa asap, atau menggunakan alkohol secara berlebihan.

Seterusnya, masalah mulut mungkin lebih kerap berlaku dengan keadaan dan penyakit lain, seperti diabetes, sindrom Down dan HIV (virus imunodefisiensi manusia). Banyak ubat juga boleh menyebabkan masalah mulut.

Cara menjaga mulut anda

Penjagaan mulut adalah elemen penting dalam penjagaan diri sendiri. Ini memerlukan anda menggosok gigi, flos gigi dan memeriksa bahagian dalam mulut dan gusi. Malah, ia juga termasuk membersihkan gigi palsu jika individu memilikinya.

Anda boleh mengekalkan gigi sepanjang hayat anda. Berikut adalah beberapa perkara yang boleh dilakukan untuk menjaga kesihatan mulut dan gigi yang kuat.

 • Minum air berfluorida dan gosok gigi dengan ubat gigi fluorida.
 • Amalkan kebersihan mulut yang baik. Gosok gigi dengan teliti dua kali sehari dan flos setiap hari di antara gigi untuk menghilangkan plak gigi.
 • Berjumpa dengan doktor gigi anda sekurang-kurangnya sekali setahun, walaupun anda tidak mempunyai gigi semula jadi atau mempunyai gigi palsu.
 • Jangan gunakan produk tembakau. Sekiranya anda merokok, berhenti.
 • Hadkan pengambilan minuman beralkohol.
 • Sekiranya anda menghidap diabetes, berusaha untuk mengawal penyakit ini. Ini akan mengurangkan risiko komplikasi lain, termasuk penyakit gusi. Mengubati penyakit gusi boleh membantu menurunkan kadar gula darah anda.
 • Sekiranya ubat menyebabkan keadaan mulut kering, bertanyakan pada doktor sekiranya ada ubat lain boleh diganti. Tetapi, jika masalah mulut kering tidak dapat dielakkan, minum banyak air, kunyah gula-gula tanpa gula, dan elakkan produk tembakau dan alkohol.
 • Berjumpa dengan doktor atau doktor gigi anda sekiranya anda mengalami perubahan deria rasa dan bau secara tiba-tiba.
 • Sebagai pengasuh, bantu individu yang lebih tua menggosok dan membersihkan gigi jika mereka tidak dapat melakukan aktiviti ini secara sendiri.

Walaupun kebanyakan orang memberus gigi secara kerap, ramai yang tidak membersihkan gigi mereka dan sebilangan orang tidak melakukan pemeriksaan gigi secara berkala. Beberapa perubahan kecil dalam rutin harian dapat membuat perbezaan besar dalam jangka panjang.

Doktor gigi dapat menghilangkan sebarang penumpukan pada gigi dan merawat penyakit gusi yang ada. Tetapi, penjagaan gigi setiap hari bergantung pada anda, dan ia adalah sangat penting untuk memberus gigi, menggunakan ubat gigi yang sesuai dan melakukan flos gigi (membersihkan antara gigi anda).

SUMBER

https://www.innerbody.com/image_digeov/dige28-new.html

https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/ConditionsAndTreatments/mouth

https://www.uofmhealth.org/health-library/mouth

https://www.cdc.gov/oralhealth/basics/adult-oral-health/tips.html

https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/ConditionsAndTreatments/mouth

https://kidshealth.org/en/parents/mouth-teeth.html

error: Content is protected !!