Now Reading
Mulut Berbau- Punca, Simptom, Kesan dan Rawatannya

Mulut Berbau- Punca, Simptom, Kesan dan Rawatannya

Mulut berbau memberi kesan kepada orang di sekeliling kita. Mulut berbau juga dikenali sebagai halitosis atau fetor oris. Bau keluar dari mulut, gigi atau akibat masalah kesihatan. Bau nafas berbau boleh menjadi masalah sementara atau keadaan kronik. Menurut Persatuan Pergigian Amerika, sekurang-kurangnya 50 peratus orang dewasa mengalami halitosis sepanjang hayat mereka.

Punca Mulut Berbau

1. Kebersihan gigi yang buruk

Bakteria memecahkan zarah makanan yang terperangkap di gigi atau mulut. Gabungan bakteria dan makanan yang mereput di mulut akan menghasilkan bau yang tidak menyenangkan. Memberus gigi dan menggunakan benang flos secara berkala dapat membuang makanan yang terperangkap sebelum ia reput.

Memberus gigi dapat menghilangkan plak, bahan melekit yang terbentuk di gigi dan menyebabkan bau. Pengumpulan plak boleh menyebabkan kaviti dan penyakit gusi. Nafas berbau juga boleh terjadi jika anda memakai gigi palsu dan tidak membersihkannya setiap malam.

2. Memakan makanan dan minuman yang kuat bau

Apabila anda makan bawang, bawang putih atau makanan lain yang mempunyai bau kuat, perut anda menyerap minyak dari makanan semasa pencernaan. Minyak ini masuk ke aliran darah anda dan bergerak ke paru-paru anda.

Ini menghasilkan bau nafas yang dapat dihidu oleh orang sehingga 72 jam. Minum minuman dengan bau yang kuat seperti kopi juga boleh menyebabkan mulut berbau.

3. Merokok

Menghisap rokok atau cerut menyebabkan bau busuk dan mengeringkan mulut dan boleh membuatkan bau nafas menjadi lebih teruk.

4. Mulut kering

Mulut kering juga boleh berlaku jika anda tidak mengeluarkan air liur yang mencukupi. Air liur membantu menjaga kebersihan mulut dan mengurangkan bau.

Mulut kering terjadi jika anda mempunyai masalah kelenjar air liur, tidur dengan mulut terbuka atau minum ubat tertentu seperti ubat untuk tekanan darah tinggi dan masalah kencing.

5. Penyakit periodontal

Penyakit periodontal atau penyakit gusi berlaku apabila anda tidak segera mengeluarkan plak daripada gigi. Lama kelamaan, plak mengeras menjadi tartar. Anda tidak boleh mengeluarkan tartar dengan menyikat dan terus melakukannya boleh mengiritasikan gusi.

Tartar boleh menyebabkan suatu poket atau bukaan kecil terbentuk di kawasan antara gigi dan gusi. Makanan, bakteria, dan plak gigi boleh terkumpul di dalam poket tersebut lalu menyebabkan bau yang kuat.

6. Keadaan sinus, mulut, atau tekak

Bau nafas berbau boleh timbul jika anda mempunyai:

  • Jangkitan sinus
  • Titisan pasang hidung (postnasal drainage)
  • Bronkitis kronik
  • Jangkitan pada bahagian atas atau bawah sistem pernafasan anda
  • Batu tonsil yang cenderung mengumpulkan bakteria

7. Penyakit

Bau nafas yang tidak biasa boleh menjadi gejala beberapa penyakit seperti:

  • Penyakit atau kegagalan buah pinggang
  • Penyakit atau kegagalan hati
  • Diabetes
  • Apnea tidur
  • Gangguan gastroesophageal reflux (GERD)

Simptom Mulut Berbau

Selain bau busuk, anda mungkin juga merasakan rasa yang tidak sedap di dalam mulut. Sekiranya mulut berbau disebabkan oleh sesuatu keadaan yang bukan disebabkan oleh zarah makanan yang terperangkap, masalah mulut berbau ini mungkin tidak hilang walaupun setelah menggosok gigi dan menggunakan ubat kumur.

Kesan Mulut Berbau

Sebilangan orang mungkin tidak menyedari mulut berbau mereka dengan sendirinya dan mengetahuinya daripada saudara, rakan atau rakan sekerja lalu menyebabkan rasa ketidakselesaan dan kesedihan.

Dalam kes yang teruk, mulut berbau boleh memberi kesan negatif terhadap hubungan peribadi dan kualiti hidup seseorang.

Rawatan Mulut Berbau

Kaedah terbaik untuk mengurangkan mulut berbau adalah dengan menjaga kebersihan mulut untuk mengelakkan kaviti dan mengurangkan kemungkinan penyakit gusi.

Disyorkan agar setiap individu berjumpa doktor gigi untuk pemeriksaan dan pembersihan sebanyak dua kali setahun.

Doktor gigi boleh mengesyorkan ubat gigi yang merangkumi agen antibakteria atau ubat kumur antibakteria.

Sebagai alternatif, jika terdapat penyakit gusi, pembersihan profesional mungkin diperlukan untuk membersihkan penumpukan bakteria di poket antara gusi dan gigi.

SUMBER:

https://www.healthline.com/health/bad-breath

https://www.medicalnewstoday.com/articles/166636#treatment

error: Content is protected !!