Now Reading
Molluskum Kontagiosum Penyakit Kulit yang Menyebabkan Ketulan!

Molluskum Kontagiosum Penyakit Kulit yang Menyebabkan Ketulan!

Molluskum kontagiosum

Molluskum kontagiosum adalah jangkitan kulit yang disebabkan oleh virus Molluskum Kontagiosum. Ia menghasilkan ketulan atau luka pada lapisan atas kulit anda. Ketulan kecil biasanya tidak menyakitkan. Mereka akan hilang dengan sendiri dan jarang meninggalkan bekas luka apabila tidak dibiarkan. Jangka hayat virus ini berbeza-beza untuk setiap orang tetapi ketulan dapat bertahan dari dua bulan hingga empat tahun. Molluskum kontagiosum disebarkan melalui kontak langsung dengan seseorang yang mengalaminya atau dengan menyentuh objek yang tercemar dengan virus seperti tuala atau sehelai pakaian. Ubat-ubatan dan rawatan pembedahan tersedia tetapi kebanyakan rawatan tidak diperlukan dalam kebanyakan kes. Virus ini boleh menjadi lebih sukar untuk diubati jika anda mempunyai sistem imun yang lemah. 

Simptom Molluskum Kontagiosum:

Sekiranya anda atau anak anda bersentuhan dengan virus molluskum kontagiosum , anda mungkin tidak melihat simptom jangkitan sehingga enam bulan. Tempoh inkubasi rata-rata adalah antara dua hingga tujuh minggu.

Anda mungkin melihat kemunculan sekumpulan kecil luka tanpa rasa sakit. Ketulan ini muncul secara sendirian atau dalam kekelompokan sebanyak 20. Kebiasaannya:

 • sangat kecil, berkilat dan halus
 • berwarna kemerah-merahan, putih atau merah jambu
 • keras dan berbentuk seperti kubah dengan lekuk di tengahnya
 • dipenuhi dengan inti pusat bahan lilin
 • diameter antara 2 hingga 5 milimeter 
 • hadir di mana sahaja kecuali di telapak tangan atau telapak kaki anda – khusus pada wajah, perut, belakang badan, lengan, dan kaki kanak-kanak atau paha dalaman, alat kelamin dan perut orang dewasa

Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai sistem imunisasi tubuh yang lemah, anda mungkin mempunyai simptom yang lebih ketara. Ketulan berdiameter 15 milimeter, kira-kira seukuran syiling sepuluh sen pun. Ketulan muncul lebih kerap pada wajah dan biasanya tahan terhadap rawatan.

Punca Molluskum Kontagiosum:

Anda boleh mendapat molluskum kontagiosum dengan menyentuh luka pada kulit seseorang yang mengalami jangkitan ini. 

Kanak-kanak boleh menyebarkan virus semasa bermain dengan kanak-kanak lain.

Remaja dan orang dewasa lebih cenderung mengidapnya melalui hubungan seksual. 

Anda juga boleh dijangkiti semasa sukan bersentuhan yang melibatkan sentuhan kulit seperti gusti atau bola sepak.

Virus ini dapat bertahan di permukaan yang telah disentuh oleh kulit seseorang dengan molluskum kontagiosumOleh itu, ianya virus ini boleh dijangkiti dengan pengendalian tuala, pakaian, mainan, atau barang lain yang telah tercemar.

Berkongsi peralatan sukan yang disentuh juga boleh menyebabkan penularan virus ini. Virus ini boleh terus berada pada peralatan untuk disebarkan kepada orang lain. Ini termasuk barang-barang seperti sarung tangan besbol, tikar gusti dan topi keledar bola sepak.

Sekiranya anda mempunyai molluskum kontagiosum, anda mungkin menyebarkan jangkitan ke seluruh badan anda. Anda boleh memindahkan virus dari satu bahagian badan anda ke bahagian lain dengan menyentuh, menggaru, atau mencukur ketulan dan kemudian menyentuh bahagian badan anda yang lain.

Risiko Molluskum Kontagiosum:

Sesiapa sahaja boleh mendapatkan molluskum kontagiosum, tetapi sekumpulan orang tertentu lebih cenderung dijangkiti daripada yang lain. Kumpulan ini merangkumi:

 • kanak-kanak berumur antara 1 hingga 10 tahun
 • orang yang tinggal di iklim tropika
 • orang yang mempunyai sistem imun yang lemah disebabkan oleh faktor seperti pemindahan organ atau rawatan kanser
 • orang yang mempunyai dermatitis atopic yang merupakan bentuk eksim yang biasa menyebabkan ruam bersisik dan gatal
 • orang yang menyertai sukan bersentuhan seperti gusti atau bola sepak 

Diagnosis Molluskum Kontagiosum:

Ketulan kulit yang disebabkan oleh molluskum kontagiosum mempunyai penampilan yang berbeza. Doktor anda akan menentukan diagnosis jangkitan dengan hanya melihat kawasan yang terkena. Pengikisan kulit atau biopsi dapat mengesahkan diagnosis.

Biasanya tidak perlu merawat molluskum kontagiosum tetapi anda harus selalu meminta doktor anda memeriksa sebarang luka kulit yang bertahan lebih lama daripada beberapa hari. Diagnosis molluskum kontagiosum yang disahkan akan mengesampingkan sebab-sebab lain untuk luka seperti kanser kulit, cacar air, atau ketuat.

Rawatan Molluskum Kontagiosum:

Kerana molluskum kontagiosum terhad pada individu yang sihat, rawatan mungkin tidak diperlukan. Walaupun demikian, masalah seperti keterlihatan luka, penyakit atopik yang mendasari, dan keinginan untuk mencegah penularan mungkin mendorong untuk mendapatkan rawatan atau terapi. 

Rawatan untuk molluskum biasanya digalakkan jika luka berada di kawasan genital (pada atau dekat zakar, vulva, vagina, atau dubur). Sekiranya terdapat luka di kawasan ini, sebaiknya dapatkan rawatan kerana ada kemungkinan anda menghidap penyakit lain melalui hubungan seksual.

Anda haruslah peka terhadap beberapa rawatan yang tersedia melalui Internet mungkin tidak berkesan malah ianya juga boleh memudaratkan kesihatan..

Penyingkiran fizikal

Penyingkiran luka secara fizikal termasuk krioterapi (pembekuan lesi dengan nitrogen cair), kuretase (penembusan inti dan pengikisan bahan kaseus atau cheesy) dan terapi laser. Pilihan ini cepat dan memerlukan penyedia penjagaan kesihatan yang terlatih dan ianya juga berkemungkinan memerlukan anestesia tempatan dan boleh mengakibatkan rasa sakit, kerengsaan dan parut pasca prosedur.

Ianya bukan idea yang baik untuk mencuba dan membuang luka atau cecair di dalam luka secara sendiri. Dengan mengeluarkan luka atau cairan luka sendiri anda mungkin melakukan autoinokulasi bahagian tubuh yang tidak sengaja atau berisiko menyebarkannya kepada orang lain. Dengan menggaru atau mengikis kulit, anda boleh menyebabkan jangkitan kuman.

Terapi Oral

Penghapusan luka secara beransur-ansur dapat dicapai dengan terapi oral. Teknik ini sering diinginkan untuk pesakit pediatrik kerana pada amnya kurang menyakitkan dan mungkin dilakukan oleh ibu bapa di rumah dalam persekitaran yang kurang mengancam. Cimetidine oral telah digunakan sebagai rawatan alternatif untuk anak-anak kecil yang takut akan kesakitan yang disebabkan oleh krioterapi, kuretase, dan terapi laser atau kerana kemungkinan terjadinya parut harus dielakkan. Walaupun simetidin selamat, tidak menyakitkan dan ditoleransi dengan baik, moluska muka tidak bertindak balas serta luka di tempat lain di badan.

Terapi Topikal

Krim Podophyllotoxin (0.5%) boleh dipercayai sebagai terapi rumah untuk lelaki tetapi ianya tidak digalakkan untuk wanita hamil kerana dianggap toksik pada janin. Setiap luka mesti dirawat secara berasingan kerana kesan terapi dilokalisasikan. Pilihan lain untuk terapi topikal termasuklah iodin dan asid salisilik, kalium hidroksida, tretinoin, cantharidin (ejen melepuh biasanya digunakan dalam suasana pejabat), dan imiquimod (pengubah sel T). Imiquimod belum terbukti berkesan untuk rawatan moluskum contagiosum pada kanak-kanak dan tidak digalakkan untuk kanak-kanak kerana kemungkinan berlakunya kejadian buruk. Rawatan ini mesti diresepkan oleh profesional penjagaan kesihatan.

Terapi untuk orang yang mengalami masalah imun

Sebilangan besar terapi berkesan pada pesakit yang tidak kompeten. Walau bagaimanapun, pesakit dengan HIV/AIDS atau keadaan imunosupresif yang lain sering tidak bertindak balas terhadap rawatan tradisional. Di samping itu, rawatan ini sebahagian besarnya tidak berkesan dalam mencapai kawalan jangka panjang pada pesakit HIV.

Jumlah CD4 yang rendah telah dikaitkan dengan moluska muka yang meluas dan oleh itu telah menjadi penanda penyakit HIV yang teruk. Sejauh ini, terapi yang bertujuan untuk meningkatkan sistem imunisasi telah membuktikan terapi yang paling berkesan untuk molluscum contagiosum pada orang yang mengalami masalah imunisasi. Dalam kes yang ekstrem interferon intralesi telah digunakan untuk merawat luka wajah pada pesakit ini. Walau bagaimanapun, kesan sampingan interferon yang teruk dan tidak menyenangkan, seperti gejala seperti influenza, kelembutan di tempat, kemurungan, dan kelesuan, menjadikannya rawatan yang tidak diingini. Tambahan pula, terapi interferon terbukti paling berkesan bagi orang yang sihat. Namun begitu, terapi sinaran tidak banyak memberi faedah.

Pandangan Jangka Panjang Bagi Pengidap Molluskum Kontagiosum:

Jangkitan molluskum kontagiosum biasanya akan hilang dengan sendirinya jika sistem imun anda sihat. Biasanya, ini berlaku secara beransur-ansur dalam masa 6 hingga 12 bulan dan tanpa parut. Namun, bagi beberapa orang, mungkin diperlukan beberapa bulan hingga beberapa tahun untuk menghilangkan ketulan. Jangkitan boleh menjadi lebih berterusan dan bertahan lebih lama bagi orang yang mempunyai masalah sistem imun.

Setelah luka memudar, virus molluskum kontagiosum tidak lagi terdapat di dalam badan anda. Apabila ini berlaku, anda tidak dapat menyebarkan virus ke orang lain atau ke bahagian badan anda yang lain. Anda akan melihat lebih banyak masalah hanya jika anda dijangkiti lagi. 

Tidak seperti cacar air, jika anda pernah mengalami molluskum kontagiosum, anda tidak dilindungi daripada dijangkiti lagi.

Pencegahan Molluskum Kontagiosum:

Cara terbaik untuk mencegah terkena molluskum kontagiosum adalah dengan mengelakkan menyentuh kulit orang lain yang mengalami jangkitan. Mengikuti cadangan ini juga dapat membantu anda mencegah penyebaran jangkitan:

 • Amalkan mencuci tangan dengan air suam dan sabun yang berkesan.
 • Arahkan anak-anak dalam teknik mencuci tangan yang betul kerana mereka lebih cenderung menggunakan sentuhan semasa bermain dan berinteraksi dengan orang lain.
 • Elakkan berkongsi barang peribadi. Ini termasuk tuala, pakaian, sikat rambut, atau sabun ketul.
 • Elakkan menggunakan peralatan sukan bersama yang mungkin bersentuhan langsung dengan kulit orang lain.
 • Elakkan menyentuh kawasan kulit anda di mana terdapat ketulan.
 • Pastikan ketulan bersih dan tertutup untuk mengelakkan diri anda atau orang lain menyentuhnya dan menyebarkan virus.
 • Elakkan mencukur atau menggunakan elektrolisis di mana ketulan berada.
 • Elakkan hubungan seksual jika anda mempunyai ketulan di bahagian kemaluan.

Komplikasi

Luka yang disebabkan oleh molluskum kontagiosum biasanya jinak dan hilang tanpa parut. Namun menggaru luka atau menggunakan pencukur atau pengikis dan meraup untuk menghilangkan luka, boleh menyebabkan parut. Atas sebab ini, membuang luka secara fizikal tidak sering digalakkan pada individu yang sihat.

Komplikasi yang paling biasa adalah jangkitan sekunder yang disebabkan oleh bakteria. Jangkitan sekunder mungkin merupakan masalah yang signifikan pada pesakit imunokompromi seperti mereka yang mempunyai HIV / AIDS atau mereka yang menggunakan terapi ubat imunosupresif. Dalam kes ini, rawatan untuk mencegah penyebaran jangkitan lebih lanjut dianjurkan. 

Secara keseluruhannya, penjagaan kesihatan dan pergaulan bersentuhan amat penting dalam menghindari molluskum kontagiosum. Dapatkan rawatan dengan segera jika ia berlarutan atau semakin teruk. 

Sumber:

https://www.cdc.gov/poxvirus/molluscum-contagiosum/treatment.html

error: Content is protected !!