Now Reading
Minum Air Gula: Adakah Dapat Membantu Ibu Mengandung?

Minum Air Gula: Adakah Dapat Membantu Ibu Mengandung?

Minuman Air Gula

Minum air gula atau glukosa disarankan oleh doktor kepada wanita hamil di mana sahaja mereka menjalani ujian diabetes kehamilan. Minuman glukosa (Juga dikenali sebagai glucola) adalah air gula dengan warna tiruan dan pengawet berbahaya dengan jangka hayat yang sangat lama.

Ini bukan sesuatu yang anda mahu minum ketika hamil tetapi doktor terus menggunakan kaedah ini untuk menguji diabetes kehamilan. Walaupun sangat penting untuk memantau glukosa darah anda semasa kehamilan, ada alternatif untuk minum air gula ini.

Minum Air Gula: Ujian Toleransi Glukosa

Untuk ujian ini, anda tidak boleh makan apa-apa sebelum berjumpa doktor pada waktu pagi. Dengan kata lain, anda tidak boleh sarapan, dan anda harus makan makanan terakhir anda pada malam sebelumnya. Ini juga berlaku untuk semua minuman kecuali air.

Pertama sekali, darah diambil untuk menentukan tahap gula darah asas anda. Darah diambil dari urat atau hujung jari atau cuping telinga anda.

Selepas itu anda minum segelas besar larutan gula pekat. Dalam ujian toleransi glukosa, 75 g glukosa dilarutkan dalam 250 hingga 300 ml air.

Jumlah yang diberikan kepada kanak-kanak adalah berdasarkan berat badan mereka.

Sekiranya ujian dilakukan untuk mengesahkan disyaki diabetes, darah akan diambil sekali lagi setelah dua jam dan tahap gula darah diukur. Darah diambil semasa menguji diabetes kehamilan.

Disarankan agar anda melakukan ujian ketika berbaring atau duduk, dan jangan makan, minum atau merokok sehingga sampel darah terakhir diambil.

Anda juga mesti menjaga diet yang normal dan seimbang pada hari-hari menjelang ujian.

Perubahan besar dalam tabiat makan anda, seperti menjalani diet, boleh mempengaruhi keputusan ujian dan menjadikannya kurang dipercayai.

Beberapa ubat juga boleh menukarkan hasilnya. Anda boleh membincangkan perkara sebenarnya yang perlu anda berhati-hati dengan doktor anda.

Pemeriksaan glukosa biasanya berlaku menjelang akhir trimester kedua, antara 24 dan 28 minggu kehamilan. Ia boleh dilakukan dalam satu atau dua langkah:

  • Ujian versi dua langkah standard bermula dengan ujian satu jam yang disyorkan untuk semua orang hamil.
  • Kemudian, jika keputusan anda dalam ujian satu jam menunjukkan bahawa anda mempunyai terlalu banyak glukosa dalam darah anda, anda mungkin diminta untuk menyelesaikan ujian tiga jam.

Ujian yang anda peroleh bergantung kepada doktor dan pilihan mereka. Tidak kira ujian mana yang anda berikan, mereka semua mencari perkara yang sama iaitu untuk melihat bagaimana tubuh dan gula darah anda bertindak balas apabila menerima banyak glukosa,

Sumber:

https://www.self.com/story/glucose-testing-pregnancy

https://amesfamilychiropractic.com/2016/02/11516/

error: Content is protected !!