milk thistle
Milk thistle memperolehi namanya daripada getah susu yang keluar apabila dicarik daunnya yang mempunyai tanda putih yang unik.

Pengenalan

Milk thistle memperolehi namanya daripada getah susu yang keluar apabila dicarik daunnya yang mempunyai tanda putih yang unik. Milk thistle adalah sejenis tumbuhan yang berasal dari Eropah dan dibawa ke Amerika Utara oleh pihak penjajah. Ia kini boleh didapati di seluruh bahagian timur Amerika Syarikat, California, dan Amerika Selatan. Tumbuhan ini tumbuh sehingga 2 meter tinggi dan mempunyai bunga berwarna ungu terang yang besar.

Menurut legenda yang diwar-warkan, tanda putih tersebut adalah susu Maryam, ibu kepada Nabi Isa A.S. Bahagian atas tumbuhan dan benihnya digunakan untuk menghasilkan ubat. Namun begitu, benihnya sering digunakan oleh orang ramai.

Selain itu, ia cenderung diambil secara oral untuk merawat gangguan hati termasuk kerosakan hati yang disebabkan oleh bahan kimia, alkohol, dan kemoterapi. Selain itu, ia juga boleh merawat kerosakan hati yang berpunca dari Amanita phalloides (topi kematian) keracunan cendawan, demam kuning, penyakit hati radang kronik, sirosis hati, dan hepatitis kronik.

Ia juga diambil secara oral untuk masalah hilang selera makan, pedih ulu hati (dispepsia), masalah pundi hempedu, prostat yang membesar (hiperplasia prostat jinak), gangguan darah (beta-talasemia), dan ketidaksuburan.

Sesetengah individu mengambil secara oral untuk penyakit kencing manis, kerosakan buah pinggang yang disebabkan oleh kencing manis, mabuk, penyakit limpa, kanser prostat, radang paru-paru dan dada, malaria, kemurungan, masalah rahim, meningkatkan susu ibu, simptom alahan, gangguan haid, gangguan obsesif-kompulsif (OCD), penyakit Alzheimer, penyakit Parkinson, sklerosis berganda, kolesterol tinggi, dan simptom menopaus.

Selain itu, milk thistle juga boleh digunakan pada kulit untuk ketoksikan kulit yang disebabkan oleh sinaran.

Ia juga boleh diambil melalui intravena (IV) untuk merawat keracunan cendawan Amanita phalloides (topi kematian).

Dalam makanan, daun dan bunga milk thistle dimakan sebagai sayuran sebagai salad dan pengganti bayam. Benihnya pula dipanggang untuk digunakan sebagai pengganti kopi.

Kegunaan Milk Thistle

Milk thistle boleh digunakan sebagai rawatan semula jadi untuk merawat masalah hati. Masalah hati tersebut termasuklah sirosis, demam kuning, hepatitis, dan masalah pundi hempedu.

Sesetengah individu mendakwa ia juga boleh:

  • Memberi manfaat kepada jantung dengan mengurangkan tahap kolesterol
  • Membantu merawat kencing manis pada individu yang mempunyai kencing manis jenis 2 dan sirosis hati.

Kesan Sampingan Milk Thistle

Milk thistle boleh mencetuskan beberapa kesan sampingan, termasuklah sakit kepala, loya, cirit-birit, kembung perut, dan angin dalam badan. Kadangkala, terdapat juga laporan bahawa ia boleh menyebabkan, sakit otot, sakit sendi, dan disfungsi seksual.

Malah, reaksi alahan juga mungkin adalah salah satu dari kesan sampingan penggunaan. Individu yang mempunyai alahan terhadap ragweed, bunga daisi, bunga kubis, kiwi, atau tumbuhan dalam keluarga aster juga boleh mengembangkan alahan terhadap milk thistle. Dalam kes yang jarang berlaku, ia boleh menyebabkan alahan yang mengancam nyawa, iaitu alahan satu-badan yang dikenali sebagai anafilaksis Sekiranya tidak dirawat, anafilaksis boleh menyebabkan kejutan, koma, kegagalan jantung atau kesukaran pernafasan, bahkan kematian.

Interaksi Milk Thistle

Milk thistle boleh menurunkan gula darah anda, jadi ia perlu digunakan dengan berhati-hati kerana ia boleh mencetuskan hipoglikemia (gula darah rendah) pada individu yang menghidap kencing manis.

Oleh sebab ia memberikan kesan yang ringan seperti estrogen, individu yang mengalami keadaan sensitif hormon seperti endometriosis, fibroid rahim, kanser payudara, atau kanser rahim harus mengelakkan suplemen ini. Malah, ia juga boleh mengurangkan keberkesanan pil kontraseptif yang berasaskan estrogen.

Ia boleh mengubah cara tubuh anda memetabolisme ubat-ubatan tertentu dalam hati seperti:

• Antibiotik seperti Biaxin (clarithromycin)

• Antikoagulan seperti Coumadin (warfarin)

• Nonsteroidal anti-radang dadah (NSAIDs) seperti Advil (ibuprofen), Celebrex (celecoxib), dan Voltaren (diclofenac)

• Dadah statin seperti Mevacor (lovastatin) dan Lescol (fluvastatin)

Untuk mengelakkan sebarang komplikasi, sentiasa dapatkan nasihat doktor mengenai sebarang suplemen atau ubat-ubatan herba yang anda ambil.

Dos Milk Thistle

Tiada garis panduan yang mengarahkan penggunaan milk thistle secara jelas. Suplemen biasanya dijual dalam bentuk kapsul tetapi ia juga boleh didapati sebagai tablet, uncang teh, dan tincture oral. Dos biasa adalah antara 175 miligram hingga 1,000 miligram. Secara umum, semakin tinggi dos pengambilan, semakin besar risiko untuk anda mengalami kesan sampingan.

Petua gabungan seperti titisan Iberogast (digunakan untuk merawat dispepsia) dan tablet Barberol (dirumuskan untuk pesakit kencing manis) dianggap berkesan dengan milk thistle dalam dos sebanyak 10 miligram dan 210 miligram. Walau bagaimanapun, dos yang tinggi tidak semestinya sesuai buat diri anda dan mendatangkan hasil yang lebih baik.

Suplemen yang mengandungi milk thistle biasanya dijual di kedai makanan semula jadi, kedai farmasi, kedai ubat, dan kedai-kedai yang mengkhususkan dalam produk herba. Selain itu, anda juga boleh membeli produk thistle susu secara dalam talian.

SUMBER

https://www.rxlist.com/milk_thistle/supplements.htm

https://www.webmd.com/digestive-disorders/milk-thistle-benefits-and-side-effects#1

https://www.verywellhealth.com/the-benefits-of-milk-thistle-88325

Summary
Milk Thistle
Article Name
Milk Thistle
Description
Milk thistle memperolehi namanya daripada getah susu yang keluar apabila dicarik daunnya yang mempunyai tanda putih yang unik.
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: