Now Reading
Mikroorganisma Alga: 10 Manfaat Mikroorganisma Untuk Manusia

Mikroorganisma Alga: 10 Manfaat Mikroorganisma Untuk Manusia

mikroorganisma alga

Faedah daripada mikroorganisma alga untuk manusia sangat banyak. Dari aplikasi dalam industri makanan, kepada proses kemusnahan sisa pepejal atau pembangunan vaksin dan kemajuan perubatan. 

Mikroba atau mikroorganisma adalah entiti mikroskopik kecil yang boleh dikelaskan ke dalam kumpulan yang berlainan, seperti bakteria, kulat, protozoa, mikroalga dan virus. Mereka hidup di dalam tanah, air, makanan dan usus haiwan, antara lain.

Manusia telah menggunakan mikroorganisma dalam industri yang berbeza, seperti makanan atau pertanian, di mana makanan fermentasi seperti bir, yogurt dan keju dapat dihasilkan, atau mikroorganisme dapat digunakan untuk melepaskan nitrogen dari tanah yang tumbuh-tumbuhan perlu tumbuh.

Tidak semua mikroorganisma bermanfaat untuk kehidupan manusia, terdapat beberapa organisma yang membatasi pengeluaran makanan atau tinggal di haiwan dan tumbuhan yang menjana penyakit (Todar, 2008).

Dalam tubuh manusia, mikroorganisma yang berbeza bertanggungjawab untuk menyumbang kepada proses yang berbeza, seperti pencernaan.

Mikroorganisma bermanfaat dalam industri yang berbeza dan menyumbang kepada pelbagai proses biologi yang berlaku di dalam tubuh manusia.

Senarai Manfaat Mikroorganisma Untuk Manusia

1- Industri Makanan

Mikroorganisma digunakan dalam pengeluaran makanan dan minuman yang ditapai. Kulat seperti ragi atau bakteria seperti lactobacilli adalah penting dalam industri makanan.

Proses penapaian yang membawa kepada pengeluaran minuman beralkohol atau produk berasaskan susu berasid berlaku apabila mikroorganisma memperoleh tenaga dari sel-sel makanan tanpa perlu mengambil oksigen. Dalam erti kata lain, proses penapaian membolehkan penguraian bahan organik kompleks.

Makanan seperti keju, buah zaitun, sosej, coklat, roti, wain, bir dan kicap dibuat dengan bantuan pelbagai jenis bakteria dan ragi.

Dalam kebanyakan produk ini bakteria memainkan peranan penting. Mereka bertanggungjawab untuk menghasilkan asid laktik, bahan yang membolehkan pemeliharaan makanan.

2- Perubatan Dan Sains

Mikroorganisma juga mempunyai potensi yang penting dalam bidang perubatan dan sains. Mereka biasanya digunakan secara industri untuk pengeluaran antibiotik, vaksin dan insulin. Serta membuat diagnosis penyakit tertentu.

Dalam perubatan, bakteria digunakan untuk menghasilkan beribu-ribu antibiotik. Spesies bakteria seperti Streptomyces Mereka bertanggungjawab untuk menghasilkan lebih daripada 500 antibiotik yang berbeza. Begitu juga, terdapat antibiotik yang dihasilkan daripada kulat dan lain-lain jenis bakteria.

Nama antibiotik bermaksud “menentang kehidupan.” Nama ini disebabkan oleh fakta bahawa peranan utama sebatian ini adalah untuk menyerang bakteria dan organisme uniselular lain yang mungkin patogen bagi manusia.

Majoriti antibiotik yang digunakan hari ini didapati dari pemerhatian terhadap penyebaran kulat pada haiwan dalam keadaan penguraian.

3- Rawatan Buangan

Mikroorganisma memainkan peranan penting dalam pengurusan dan penjualan sisa domestik dan perindustrian. Mereka bertanggungjawab untuk membersihkan sisa melalui proses biologi penguraian atau penstabilan bahan organik. Proses penguraian ini adalah setua kehidupan di Bumi.

Proses penguraian biologi yang terkawal dikenali sebagai pengkomposan. Produk akhir yang dibuang oleh proses ini dipanggil kompos. Ia boleh diklasifikasikan sebagai kompos anaerobik apabila bahan organik diuraikan daripada penggunaan kulat, bakteria dan protozoa.

Mikroorganisma bertanggungjawab untuk memecahkan masalah dengan meningkatkan suhu dan menghasilkan karbon dioksida. Dengan cara ini, bahan yang dipanggil humus dijana yang mempunyai rupa yang serupa dengan tanah untuk ditanam.

4- Mikroflora

Terdapat berbilion bakteria yang mendiami sistem pencernaan manusia. Dianggarkan bahawa satu kilogram berat badan setiap orang terdiri daripada bakteria yang dikenali sebagai mikroflora. Bakteria ini bertanggungjawab untuk memecahkan sisa makanan yang belum pernah diproses dan dicerna.

Mikrofora juga bertanggungjawab untuk mempertahankan tubuh daripada kulat dan bakteria yang berbahaya kepada kesihatan manusia. Menghasilkan vitamin K, yang perlu untuk mengawal proses pembekuan darah.

Tubuh manusia boleh menampung 400 spesies bakteria yang berlainan, sesetengah daripada mereka hanya bermanfaat dan yang lain mungkin berpotensi membahayakan.

Adalah penting bahawa terdapat keseimbangan antara kedua-dua jenis mikroorganisma ini untuk memastikan kelangsungan hidup. Bakteria berfaedah yang hidup di dalam usus kita dikenali sebagai probiotik dan boleh didapati secara komersil apabila tubuh gagal untuk memelihara mereka.

5- Udara

Udara terdiri terutamanya daripada gas, zarah debu dan wap air. Walau bagaimanapun, ia juga mengandungi mikroorganisma dalam bentuk sel vegetatif, spora, kulat, alga, virus dan sista protozoan.

Udara bukanlah medium di mana mikroorganisma boleh berkembang, tetapi ia bertanggungjawab untuk mengangkutnya bersama-sama dengan bahan zarahan. Walau bagaimanapun, jumlah mikroorganisma yang terdapat di udara jauh lebih rendah daripada yang dapat dijumpai di dalam tanah atau air.

Mikroba yang berada di udara bertanggungjawab untuk penurunan sel-sel mati yang dilepaskan dari kulit manusia. Jika mikroorganisma ini tidak wujud, dunia akan penuh dengan gunung kulit mati.

6- Bioteknologi

Bioteknologi adalah cabang sains yang bertanggungjawab terhadap manipulasi organisma hidup melalui kejuruteraan genetik. Ia mempunyai pelbagai aplikasi dalam sains biologi dan secara langsung bergantung kepada mikroorganisma.

Bioteknologi mikrob bertanggungjawab untuk kajian genom, yang membolehkan untuk meningkatkan vaksin dan membangunkan alat yang lebih baik untuk diagnosis penyakit.

Kemajuan dalam bioteknologi mikrob telah membenarkan kawalan haiwan dan tumbuhan perosak, dari pembangunan pemangkin patogen dan organisma penapaian. Semua ini telah membenarkan bioreparasi tanah dan air yang tercemar oleh proses pertanian, terutamanya.

Secara umum, mikroorganisma, dalam hubungannya dengan bioteknologi, telah membolehkan pembangunan sumber tenaga alternatif, biofuel, bioalkohol dan penyelidikan untuk bidang pertanian.

7- Pertanian

Mikroorganisma yang hidup di dalam tanah membolehkan untuk meningkatkan produktiviti pertanian. Manusia menggunakan organisma secara semulajadi untuk membangunkan baja dan biopesticides.

Objektif yang diusahakan dengan pembangunan bahan-bahan ini adalah untuk menyumbang kepada pertumbuhan tumbuhan dan perosak kawalan, pertumbuhan rumpai dan penyakit lain (Schulz, Brankatschk, Dumig, & Kogel-Knabner, 2013).

Mikroorganisma yang terdapat di dalam tanah membolehkan tumbuhan menyerap lebih banyak nutrien sebagai sumber tenaga yang diperlukan untuk hidup. Tumbuh-tumbuhan alga ini pula menyampaikan sisa mereka kepada mikroorganisma supaya mereka memakannya dan menghasilkan biofertilizers.

Industri pertanian telah menggunakan mikroorganisma alga selama seratus tahun terakhir untuk penjanaan biofertilizers dan biopesticides.

See Also
pokok rhu

Dengan cara ini, makanan tumbuhan boleh ditanam dengan cara yang terkawal dan selamat, menghalang potensi ancaman alam sekitar dan menyumbang kepada percepatan proses semulajadi seperti pelepasan nitrogen dari tanah.

8- Evolusi Varian Mikroorganisma

Kehidupan seperti yang diketahui hari ini, wujud berkat evolusi berjuta-juta mikroorganisma yang mengubah struktur dunia dan menimbulkan bentuk kehidupan kompleks.

Mikroorganisma ini dikenali sebagai sianobakteria dan bertanggungjawab untuk pembangunan keadaan aerobik di tanah primitif, yang membolehkan proses fotosintesis menjadi mungkin. Perubahan keadaan ini membawa kepada perkembangan kehidupan dan evolusinya selama berjuta-juta tahun.

Bakteria adalah organisma uniselular seperti mikroorganisma alga yang dibangunkan berjuta-juta tahun lalu. Beberapa teori mencadangkan, terima kasih kepada proses penyejukan global, satu siri reaksi kimia yang kompleks berlaku di dalam air.

Selama berjuta-juta tahun, reaksi kimia ini membenarkan bakteria untuk membangunkan asid nukleik, dan protein, mengambil bentuk zarah yang lebih kompleks. Akhirnya, zarah-zarah primitif baru ini datang bersama-sama dan memberi laluan kepada pembentukan sel-sel yang kemudian menjadi cara hidup baru.

9- Persekitaran

Mikroorganisma hadir di mana sahaja di biosfera dan kehadiran mereka mempengaruhi alam sekitar di mana mereka hidup bersama. Kesan mikroorganisma di alam sekitar ini boleh memberi manfaat, berbahaya atau neutral mengikut piawaian yang dikenakan oleh pemerhatian manusia.

Manfaat yang diperoleh daripada tindakan mikroorganisma berlaku kerana aktiviti metabolik mereka di alam sekitar. Aktiviti yang dijalankan berkaitan tumbuhan dan haiwan, dari mana mereka mengambil tenaga untuk menjalankan proses biologi.

Dengan cara ini, terdapat konsep bioreparation, yang terdiri daripada penghapusan bahan toksik untuk alam sekitar, seperti tumpahan minyak di dalam air atau tanah.

Proses dan pemprosesan bahan toksik biopenurasan hanya mungkin dengan tindakan mikroorganisma kerana kebanyakan zarah mencemarkan alam sekitar boleh dihuraikan oleh pelbagai jenis bakteria.

10- Tubuh Badan Manusia

Komuniti mikroorganisma yang lebih kompleks yang terletak di tubuh manusia mempunyai kuasa untuk mengimbangi atau mengimbanginya. Atas sebab ini, sebatian seperti probiotik telah dibangunkan untuk menguruskan dos yang diperlukan bakteria yang bermanfaat yang membolehkan pengawalseliaan proses dalaman badan.

Ada terapi biologi di mana bahan dari usus satu pesakit dimasukkan ke dalam yang lain untuk mengatur jumlah bakteria yang terkandung dalam usus. Dengan cara ini bilangan mikroorganisma yang diperlukan untuk menjalankan proses badan yang penting adalah seimbang.

Kesimpulannya, pelbagai jenis mikrob terdapat dalam persekitaran dan boleh dimanfaatkan untuk pelbagai aplikasi dalam kehidupan seharian, meskipun banyak lagi jenis mikrob menjadi misteri alam yang tidak dapat dirungkai sehingga kini

Sumber:

1) https://ms.thpanorama.com/articles/salud-fsica/10-beneficios-de-los-microorganismos-para-el-ser-humano.html

2) https://www.bharian.com.my/rencana/komentar/2021/07/843768/teroka-manfaat-fungsi-mikrob-dalam-kehidupan

3) https://ms.wikipedia.org/wiki/Mikroorganisma

error: Content is protected !!