Now Reading
Mesotelioma (Mesothelioma) – Simptom, Punca, Diagnosis, Faktor Risiko dan Rawatan

Mesotelioma (Mesothelioma) – Simptom, Punca, Diagnosis, Faktor Risiko dan Rawatan

mesotelioma

Mesotelioma adalah kanser mesotelium, membran pelindung yang melapisi organ dalaman badan. Selalunya, mesotelioma berlaku di lapisan paru-paru yang dikenali sebagai pleura. Jadi, kanser ini adalah sejenis kanser paru-paru.

Mesotelioma paling sering berlaku dalam pleura, atau lapisan paru-paru. Walau bagaimanapun, kanser juga boleh menyerang pelapisan jantung dan abdomen. Penyebab utama mesotelioma adalah pendedahan kepada asbestos.

Malangnya, penawar buat penyakit mesotelioma ini masih belum ditemui, tetapi dengan menjalani terapi paliatif, ia dapat meningkatkan kualiti hidup pesakit.  

Pada tahun 2015, kadar maut untuk mesotelioma di Amerika Syarikat (AS) adalah 10.93 per juta orang. Hanya 9 peratus daripada mereka yang didiagnosis dengan mesotelioma hidup lebih lama daripada 5 tahun.    

Simptom Mesotelioma

Mesotelioma pembunuh yang senyap. Ia boleh mengambil masa sehingga 30 tahun selepas pendedahan kepada zarah dan habuk asbestos untuk menunjukkan gejala serangannya. Kebanyakan diagnosis hanya dilakukan apabila penyakit sudah menjadi serius. Hasilnya bergantung pada seawal mana malignansi dapat didiagnosis.  

Tanda dan simptom berbeza bergantung kepada jenis mesotelioma dan lokasi kanser di dalam badan pesakit.

Mesotelioma Pleural dapat dikesan melalui simptom berikut: 

• Sesak nafas         

• Batuk yang menyakitkan         

• Kehilangan berat badan yang tidak dijangka dan tidak dapat dijelaskan         

• Kesakitan di bawah tulang rusuk         

• Ketulan di bawah kulit di bahagian dada         

• Sakit pinggang di bahagian bawah

• Ketidakselesaan di bahagian dada         

• Keletihan         

• Berpeluh         

• Demam         

• Kesukaran menelan         

Mesotelioma Peritoneal boleh melibatkan: 

• Kehilangan berat badan yang tidak dapat dijelaskan         

• Sakit perut         

• Bengkak pada bahagian perut         

• Muncul ketulan pada abdomen         

• Loya dan muntah         

Mesotelioma Pericardial menyebabkan: 

• Tekanan darah menjadi rendah           

• Sesak nafas         

• Pengekalan cecair, atau edema, selalunya di bahagian kaki           

• Jantung berdebar         

• Keletihan ekstrem walaupun melakukan kerja ringan            

• Kesakitan dada         

Punca Mesotelioma

Secara umum, mesotelioma terjadi apabila satu siri perubahan (mutasi) berlaku dalam sel DNA. Fungsi DNA ialah memberi arahan yang memberitahu setiap sel apa yang perlu dilakukan dalam sistem badan anda. Kehadiran mutasi dalan DNA menggalakkan sel untuk berkembang dan membiak di luar kawalan. Sel-sel yang tidak normal  akan berkumpul dan membentuk tumor. Namun, masih tidak jelas apakah punca awal mutasi genetik yang membawa kepada mesotelioma, walaupun penyelidik telah mengenal pasti faktor-faktor yang boleh meningkatkan risikonya. Kemungkinan besar kanser ini terjadi kerana interaksi antara banyak faktor, seperti keadaan yang diwarisi, persekitaran anda, keadaan kesihatan dan pilihan gaya hidup anda.

Diagnosis Mesotelioma

Mesotelioma sering didiagnosis pada peringkat lanjut kanser. Doktor akan bertanya tentang sejarah perubatan peribadi dan keluarga dan melakukan pemeriksaan fizikal. Mereka juga akan bertanya tentang pekerjaan sebelumnya jika anda disyaki menghidap mesotelioma, tujuannya untuk menilai sebarang pendedahan kepada asbestos. Jika benar anda diserang mesotelioma, imbasan pencitraan seperti imbasan sinar-X atau pengiraan tomografi (CT) akan digunakan untuk membantu diagnosis.  

Biopsi. Biopsi mesothelioma memerlukan pembuangan sel dari kawasan yang terjejas dan memeriksa mereka di bawah mikroskop. Jenis biopsi bergantung kepada bentuk gejala-gejala mesotelioma yang dialami pesakit.

Terdapat tiga jenis biopsi mesothelioma yang boleh dipertimbangkan oleh doktor anda:

  • Biopsi Bedah. Merupakan biopsi yang paling invasif dan melibatkan pengeluaran sampel besar tumor mesotelioma atau keseluruhan tumor.
  • Biopsi Endoskopik. Bagi biopsi jenis ini, doktor akan menggunakan tiub nipis dengan kamera kecil pada hujungnya untuk memeriksa tisu yang terjejas dan mengambil sampel untuk ujian.
  • Biopsi Jarum. Biopsi ini melibatkan penggunaan jarum yang sangat nipis untuk mengeluarkan sampel tumor atau cecair dari rongga dada, rongga perut, atau kantung jantung.

Anda perlu merujuk doktor anda mengenai jenis prosedur biopsi untuk mesothelioma yang paling berkesan dalam membuat diagnosis yang tepat dalam kes anda.

Torakotomi Dalam toraksotomi. Pakar bedah membelah dada pesakit di antara tulang rusuk untuk melihat kawasan sasaran dan memeriksa tanda-tanda kanser. Sampel tisu akan dikeluarkan untuk ujian di makmal.

Laparoskopi atau laparotomi. Jika terdapat gejala di bahagian abdomen, doktor boleh menjalankan laparoskopi atau laparotomi untuk memeriksa kawasan yang terlibat dan mengambil sampel tisu untuk ujian. Laparoskopi melibatkan kemasukan laparoskopi ke dalam kepak kecil di dinding abdomen. Laparoskop dilengkapi kamera kecil, seperti torakoskopi.

Proses ini terpulang kepada pesakit, sekiranya anda ingin mengetahui dengan lebih lanjut mengenai kesasihan maklumat yang diterima, anda boleh meminta ia dijalankan ke atas anda.

Pakar bedah akan membedah dan memeriksa abdomen. Sampel tisu juga akan dikeluarkan dan dihantar ke makmal. Ahli patologi boleh melihat tisu atau sampel cecair melalui mikroskop, untuk melihat sama ada terdapat malignan, jenis sel yang terlibat, dan bagaimana kanser membiak. 

Sekiranya pakar bedah merancang untuk mengeluarkan semua atau sebahagian daripada paru-paru, ujian fungsi paru-paru boleh dijalankan untuk menilai sebaik mana paru-paru berfungsi sebelum pembedahan. Ini akan menunjukkan sama ada selamat untuk menjalankan pembedahan.

Pementasan

Diagnosis yang dijalankan akan mengesahkan sama ada terdapat sel kanser, dan sejauh mana ia telah merebak. Tahap kanser yang dikenalpasti adalah antara tahap 1 hingga tahap 4.

Tahap 1 bermaksud kanser mesotelioma masih berada di dalam lapisan di sekitar paru-paru. Ia belum merebak. Pada Tahap 4, ia telah merebak ke organ-organ yang lain dan di sekitar dada.

Faktor Risiko Mesotelioma

Pendedahan Asbestos: Faktor Utama Mesotelioma

Kebanyakan mesotelioma dikaitkan dengan pendedahan terhadap partikel halus  asbestos dalam jumlah yang banyak. Asbestos  adalah mineral yang dijumpai secara semula jadi di alam sekitar. Serat asbestos kukuh dan tahan panas, menjadikannya berguna dalam pelbagai aplikasi, seperti dalam penebat, brek, tenunan, lantai dan banyak lagi produk lain.

Apabila asbestos  dipecahkan, seperti semasa proses perlombongan atau apabila mengeluarkan penebat asbestos, akan menghasilkan debu. Jika debu dihidu atau ditelan, serat asbestos  akan menetap di dalam paru-paru atau di dalam perut, di mana ia boleh menyebabkan kerengsaan yang boleh mengakibatkan mesotelioma. Bagaimana perkara ini berlaku masih tidak diketahui. Ia boleh mengambil  masa selama 20 hingga 60 tahun atau lebih untuk mesotelioma berkembang selepas pendedahan kepada asbestos.

Kebanyakan yang terdedah kepada asbestos  tidak pernah mengalami mesotelioma. Ini menunjukkan bahawa faktor lain mungkin terlibat dalam menentukan sama ada seseorang diserang mesotelioma. Sebagai contoh, anda boleh mewarisi kecenderungan kepada kanser ini melalui keluarga atau keadaan lain yang dapat meningkatkan risiko anda.

Faktor-faktor yang boleh meningkatkan risiko mesotelioma termasuklah:

• Sejarah peribadi pendedahan asbestos. Sekiranya anda terdedah secara langsung kepada serat asbestos  di tempat kerja atau di rumah, risiko mesotelioma anda semakin meningkat.           

• Hidup dengan seseorang yang bekerja dengan asbestos. Individu yang terdedah kepada asbestos boleh mendapat serat asbestos pada kulit dan pakaian mereka. Pendedahan kepada serat-serat ini selama bertahun-tahun boleh meletakkan individu lain di rumah tersebut dengan risiko mesotelioma. Risiko ini dapat dikurangkan sekiranya individu yang bekerja dengan asbestos, mandi dan menukar pakaian mereka sebelum meninggalkan kerja.  

• Sejarah keluarga menghidap mesotelioma. Jika ibu bapa, adik-beradik atau anak anda mempunyai mesotelioma, anda mungkin berisiko tinggi untuk menghidapi penyakit ini.        

• Terapi radiasi ke dada. Sekiranya anda pernah menjalani terapi radiasi untuk kanser di bahagian dada anda, anda mungkin mengalami peningkatan risiko mesotelioma.           

Rawatan Mesotelioma

Rawatan bergantung kepada beberapa faktor, termasuk:

• Lokasi kanser         

• Peringkat kanser         

• Kesihatan umum dan umur pesakit         

Rawatan Mesotelioma Pleura yang terbaik termasuk:

Pembedahan

Pesakit yang didiagnosis pada peringkat awal mendapat manfaat lebih banyak melalui pembedahan. Ia menawarkan mereka peluang terbaik untuk hidup lebih lama. Prosedur ini membuang tumor dari kawasan dada dan meningkatkan kualiti hidup.

  • Pneumonectomy Extrapleural (EPP). EPP mengyingkirkan paru-paru yang mempunyai kanser dan semua kawasan berhampiran yang terlibat dengan penyebaran mesotelioma. Ini termasuk nodus limfa yang berdekatan, bahagian lapisan dada, lapisan jantung dan diafragma.
  • Pleurektomi dan Pendekorteksan (P/D). Ia adalah sejenis pembedahan di mana sebahagian daripada pleura dikeluarkan. Prosedur ini membantu mencegah cecair daripada berkumpul di kawasan yang terjejas dan digunakan untuk rawatan mesothelioma, kanser mesothelioma pleural. Ia dikategorikan sebagai pembedahan yang kurang agresif.

Kemoterapi

Doktor boleh mengesyorkan kemoterapi kepada pesakit yang tidak layak menjalani pembedahan. Rawatan ini juga membantu melanjutkan kadar kemandirian. Kajian Wayne State University pada tahun 2016 mendapati pesakit yang diberi gabungan ubat kemoterapi hidup tiga kali lebih lama daripada pesakit tanpanya.

  • Kemoterapi Intrathoracic Hyperthermic (HITHOC). Prosedur ini menyalurkan ubat kemoterapi secara langsung ke rongga dada semasa pembedahan. Sesetengah doktor mengesyorkan prosedur ini untuk pesakit yang menjalani pleurectomy dan decortication.

– Radiasi

Terapi radiasi mengawal gejala apabila pembedahan tidak boleh dilakukan . Ia melegakan gejala seperti sakit dada dan ketidakselesaan. Selain itu ia juga boleh mengurangkan risiko pengulangan tempatan berlaku apabila digabungkan dengan pembedahan.

  • Terapi Radiasi Pancaran Luaran: Mesin yang diletakkan di luar badan menyampaikan sinaran sinar-X untuk membunuh sel-sel kanser
  • Brachytherapy: Menggunakan implan radioaktif untuk membunuh sel kanser berhampiran.

Rawatan Mesotelioma Peritoneum terbaik termasuk:

  • Kemoterapi Intraperitoneal Heated (HIPEC). Ini adalah pilihan rawatan mesotelioma yang paling berkesan untuk jenis kanser ini. Doktor memberikan ubat kemoterapi yang dipanaskan ke dalam rongga perut selepas pembedahan. Proses ini membunuh sel kanser yang selebihnya.
  • Pembedahan Cytoreductive. Rawatan ini menghilangkan tumor daripada pesakit dengan cara menghilangkan pertumbuhan kanser dari lapisan abdomen. Apabila ia disertai dengan kemoterapi intraperitoneal hyperthermic (HIPEC), ia berpeluang meningkatkan jangka hayat dan mengurangkan kadar kanser berulang.

Mesotelioma biasanya dikesan selepas tempoh perkembangan dan sering kali bersifat agresif. Atas sebab ini, kurang daripada separuh pesakit akan bertahan selama setahun selepas diagnosis.

Sumber:

https://www.webmd.com/lung/mesothelioma-causes-and-symptoms

https://www.mesothelioma.com/mesothelioma/

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/mesothelioma/symptoms-causes/syc-20375022

https://www.asbestos.com/mesothelioma/

error: Content is protected !!