Now Reading
Mengapa wabak monkeypox kebanyakannya menyerang lelaki yang melakukan hubungan seks dengan lelaki

Mengapa wabak monkeypox kebanyakannya menyerang lelaki yang melakukan hubungan seks dengan lelaki

Sejak monkeypox mula memberi keburukan beribu-ribu orang di seluruh dunia pada musim ini, terdapat dua persoalan yang tertimbul : Mengapa virus yang tidak pernah berjaya merebak melebihi beberapa kes di luar Afrika tiba-tiba telah menyebabkan wabak global yang begitu besar? Dan mengapakah sebahagian besar lelaki terjejas kerana melakukan hubungan seks dengan lelaki?

Sejarah lama mengenai jangkitan seksual dan kajian awal wabak mungkin dikaitkan: Virus ini mungkin telah memasuki rangkaian berkenaan seksual yang saling berkaitan dalam komuniti ini, di mana ia boleh merebak dengan cara yang tidak boleh berlaku dalam populasi umum.

Tetapi masih terdapat banyak ketidakpastian, dan komunikasi yang tidak pasti kerana risiko menstigma MSM—oleh kerana komunikasi ini untuk berlaku secara terang-terangan tentang tingkah laku seksual adalah sukar. “Saya fikir kita perlu bercakap lebih lanjut mengenai seks,” kata ahli epidemiologi Yale School of Public Health dan bekas aktivis HIV Gregg Gonsalves. “Semua orang sangat jelas tentang stigma, dan mengatakannya berulang kali. Intinya ialah anda masih perlu menangani risiko jangkitan dalam komuniti kami.”

Sejak awal Mei, lebih daripada 2000 kes monkeypox telah dilaporkan di lebih daripada 30 negara di mana virus itu biasanya tidak kelihatan.

Hubungan Seksual ini jelas memainkan peranan dalam penularan. Daripada 152 orang dalam set data UKHSA, 82 telah dijemput untuk temu bual tambahan yang memberi tumpuan kepada kesihatan seksual mereka. Di antara 45 yang mengambil bahagian, 44% melaporkan lebih daripada 10 pasangan seks dalam 3 bulan sebelumnya, dan 44% melaporkan seks berkumpulan semasa tempoh inkubasi. Tepat punca dan bagaimana virus itu disebarkan adalah kurang jelas. Penyelidik telah menemui DNA virus, dan juga virus berjangkit, dalam air mani sesetengah pesakit, tetapi mereka tidak pasti itu penting untuk penghantaran; sentuhan kulit ke kulit mungkin sudah memadai. (STI lain, termasuk herpes dan kudis, juga terutamanya merebak dengan cara ini.)

Seberapa cepat virus itu akan merebak pada bulan-bulan mendatang bergantung kepada usaha kawalan. Pihak berkuasa kesihatan negara di Eropah, Kanada dan Amerika Syarikat telah mengeluarkan panduan tentang cara mengurangkan risiko jangkitan, dan aplikasi temu janji telah memaklumkan pengguna tentang risiko cacar monyet dan simptomnya, yang mungkin mengubah corak hubungan. Meningkatkan kesedaran dalam kalangan pekerja penjagaan kesihatan mungkin memberi kesan juga, Whittles berkata: Diagnosis yang lebih cepat bermakna pesakit akan mengasingkan diri lebih cepat dalam jangkitan mereka, dapat mengurangkan penghantaran seterusnya. “Jadi, terdapat beberapa cara berbeza yang tingkah laku boleh berubah, walaupun bukan orang yang kurang melakukan hubungan seks,” katanya. Dan model itu tidak mengambil kira individu yang dijangkiti dapat mengembangkan imuniti. Ini bermakna “kita mungkin melihat kelembapan wabak lebih awal daripada yang kita bayangkan,” kata Endo.

Banyak negara juga sedang bersiap sedia untuk memulakan kempen imunisasi. Ini dapat menumpukan mereka yang mempunyai ramai pasangan seksual mungkin berpotensi mendapat pendekatan yang paling berkesan. Dalam panduan baharu yang diterbitkan pada 21 Jun, UKHSA mengumumkan bahawa ia akan mula menawarkan vaksin kepada MSM pada risiko tertinggi—“Kriteria yang berisiko adalah merangkumi orang yang mengambil bahagian dalam hubungan seks berkumpulan, menghadiri hubungan seks di tempat premis

Ianya sangat penting untuk memaklumkan komuniti tersebut dan melakukannya dengan cara yang betul, kata Gonsalves. “Kita harus berkata: Ini bukan tentang siapa anda, atau status anda. Ia mengenai apa yang anda lakukan. Dan kami tidak akan menghalangnya. Tetapi ketahuilah bahawa anda berisiko lebih besar jika anda melakukan perbuatan ini.”

error: Content is protected !!