Menara Kuala Lumpur: 10 Aktiviti Menarik Yang Anda Boleh Lakukan

menara kuala lumpur

Menara Kuala Lumpur adalah salah satu pencakar langit yang terletak di ibu negara Malaysia iaitu Kuala Lumpur.

Malaysia memang sukakan bangunan pencakar langit yang tersergam indah menggapai awan. Lambang kebanggaan dan kejayaan negara. Jadi, kami nak bawa anda jalan-jalan dan meneroka antara bangunan tertinggi di Malaysia ini, Menara Kuala Lumpur.

Menara KL Tower adalah mercu tanda paling mudah dikenali dan popular di Malaysia. Dibangun pada tahun 1994, menara ini setinggi 421 meter dan dengan mudah dapat pemandangan kota tertinggi dan paling menakjubkan. Puncak seperti gelendong menara berkilauan ini dapat dilihat dari hampir di mana sahaja di Kuala Lumpur.

Gelanggang tontonan Menara KL terletak pada ketinggian 276 meter, sekurang-kurangnya 100 meter lebih tinggi daripada Skybridge Menara Berkembar Petronas.

Pemandangannya luar biasa pada waktu siang dan lebih baik pada waktu malam apabila anda dapat melihat seluruh pusat bandar yang berkilauan.

Jom ketahui 10 aktiviti menarik yang anda boleh lakukan di Menara Kuala Lumpur.

1. Melihat pemandangan Kuala Lumpur dari Dek Pemerhatian

Dek pemerhatian dalaman menawarkan panorama indah di Kuala Lumpur yang tiada tandingan. Dibuka dari 9.00 pagi hingga 10.00 malam setiap hari sepanjang tahun, anda boleh melihat Kuala Lumpur secara lebih dekat melalui binokular yang terletak di sekitar dek.

2. Melihat pemandangan langit di Sky Deck

Mahu lihat dari pandangan atas? Lihat langit yang terbuka dari Sky Deck ini dan ia juga merupakan sudut pandangan tertinggi di Menara Kuala Lumpur.

Tapi, hati-hati ya! Kerana anda yang gayat atau takut dengan ketinggian pasti tidak selesa berada di Sky Deck ini nanti.

3. Masuk ke dalam Sky Box

Jika sesuatu yang mengujakan yang anda cari, cuba duduk di dalam Sky Box. Ia bukan sahaja mendebarkan malah berbaloi untuk gambar Instagram anda.

Diinspirasikan daripada Eureka Skydeck 88 di Melbourne, Sky Box ini dikelilingi sepenuhnya oleh panel kaca yang dilanjutkan dari Sky Deck.

Sky Box boleh menampung sehingga enam orang pada satu-satu masa. Kami harap anda sukakan ketinggian, kalau tak, boleh pening-pening lalat dibuatnya!

4. Melawat Zoo Mini

Kalau anda pencinta haiwan, zoo mini ini patut anda kunjungi. Zoo ini menempatkan pelbagai haiwan kecil dari seluruh dunia, seperti meerkat, rakun, dan rubah telinga kelawar, yang pasti buat anda tersenyum kerana kecomelan haiwan-haiwan di sini.

Ia juga sangat sesuai buat anda yang ingin bawa anak-anak anda ke tempat yang boleh membuatkan mereka teruja dan dapat belajar sesuatu yang baru.

5. Akuarium Blue Coral

Terokai keajaiban Akuarium Blue Coral. Akuarium ini mempunyai pelbagai jenis hidupan laut yang berwarna-warni dan menarik seperti ikan kardinal, ikan badut api, jerung terumbu, anemoni, ikan laut, ikan buntal dan spesies ikan lain.

Kanak-kanak juga pasti teruja, dan anda juga dapat belajar ilmu baharu mengenai spesies ikan yang berada di laut air masin, kan?

6. Rumah Terbalik

Tidak perlu pergi ke Hawkins, Indiana untuk melawat Upside Down – pergi saja ke Rumah Terbalik di pintu masuk ke Menara KL.

Anda akan merasa seperti Alice in Wonderland kerana anda mengembara melalui pondok Inggeris dua tingkat yang menawan, yang telah dibina terbalik dengan sepenuhnya.

Dibuka dari pukul 9.00 pagi hingga 7.00 malam setiap hari, pelawat tentu seronok bergambar dan mengambil gambar dalam pelbagai adegan aneh.

7. Taman KL Forest Eco

Jika anda perlu menghirup udara segar tapi tidak mahu memandu terlalu jauh keluar dari Kuala Lumpur, malah masih boleh melihat Menara Kuala Lumpur, apa kata anda lawati hutan simpan yang betul-betul di tapak Menara KL.

Hutan Simpan Bukit Nanas ini adalah hutan simpan yang paling lama di negara ini, dan merupakan rumah kepada Pokok Jelutong yang telah hidup beberapa abad yang lalu.

Seluas 9.3 ekar, hutan hujan tropika ini seolah-olah apa yang penduduk bandar perlukan, perasaan ketenangan yang mengalu-ngalukan. Saya memang mengesyorkan Canopy Walk, yang berketinggian 200 meter dan merentasi sepanjang taman itu.

8. Teater XD

Pilih pengembaraan anda di Teater XD, yang memberikan anda pilihan beberapa simulasi 6D. Pastikan anda berpegang kuat pada kerusi anda semasa pengalaman interaktif yang menarik, lengkap dengan pencahayaan dan kesan angin.

See Also
avant chocolate

Anda pasti teruja sekiranya anda belum pernah ke sini, kerana rata-rata maklum balas daripada pengunjung semuanya sangat positif dan mereka mendapat pengalaman baru yang menyeronokkan!

9. Zon Simulasi F1

Dibuka dari jam 9 pagi hingga 10 malam, anda boleh berangan menjadi Lewis Hamilton di Zon Simulasi F1. Lengkap dengan audio dan visual yang menambah debaran kepada anda, pengalaman ini akan membuatkan anda berasa berada dalam kereta F1.

Anda yang suka menonton perlumbaan F1 di TV bolehlah cuba sendiri pengalaman memandu dan berlumba F1 ini menggunakan simulator yang disediakan di sini.

10. Restoran Atmosphere 360

Berehat sebentar di Atmosphere 360, sambil mengamati pemandangan matahari terbenam yang terbaik di Kuala Lumpur dan menikmati makanan di sini. Anda akan dihiburkan dengan lampu siling gentian optik berputar yang memberikan ilusi menikmati hidangan al fresco di bawah langit malam berbintang.

Restoran ini menawarkan pelbagai pilihan hidangan bufet untuk makan tengah hari dan makan malam. Anda boleh menikmati hidangan mewah yang direka dan dimasak oleh chef yang menggunakan bahan-bahan segar.

Menara Kuala Lumpur ini sebenarnya menara telekomunikasi paling tinggi di Asia Tenggara. Menara Telekomunikasi Kuala Lumpur ini merupakan menara telekomunikasi yang ketujuh tertinggi di dunia di belakang Menara CN di Kanada pada ketinggian 553m, Menara Ostankino di Russia setinggi 537m, Menara Shanghai di Negara China dengan 468m tinggi, Borj-e Milad dengan ketinggian 435m di Iran, dan Tokyo Sky Tree dengan ketinggian 634m di Jepun.

Jadi marilah kita bersama-sama melawat menara Kuala Lumpur pada hujung minggu ini supaya dapat merasai sendiri suasana dan keseronokan di sana.

Sumber:

1) https://www.traveloka.com/ms-my/explore/activities/aktiviti-menarik-yang-anda-tidak-tahu-di-menara-kuala-lumpur/52531

2) https://www.mstar.com.my/travel/destinasi/2019/12/17/tempat-menarik-kl

3) https://ammboi.my/10-tempat-menarik-di-klcc/

error: Content is protected !!