melanoma
Melanoma, sejenis kanser kulit yang paling serius, berkembang di dalam sel (melanosit) yang menghasilkan melanin iaitu pigmen yang memberikan warna pada kulit anda.

Melanoma, sejenis kanser kulit yang paling serius, berkembang di dalam sel (melanosit) yang menghasilkan melanin iaitu pigmen yang memberikan warna pada kulit anda. Kanser jenis ini juga boleh terbentuk di mata dan jarang sekali memberi kesan dalam badan, seperti di hidung atau tekak anda.

Mendapatkan diagnosis awal dan mendapatkan rawatan segera dapat membantu menangani penyakit itu sebelum ia bertambah serius.

Disebabkan itu, individu haruslah mengawasi tahi lalat yang berubah atau tumbuh. Menggunakan perlindungan yang mencukupi apabila terdedah kepada cahaya matahari juga dapat membantu seseorang mencegah melanoma.

Simptom Melanoma

Pada peringkat awal, melanoma mungkin sukar dikesan. Ianya adalah penting untuk memeriksa kulit anda bagi mengenal pasti sekiranya ada perubahan yang terjadi.

Perubahan pada penampilan kulit adalah petunjuk penting bagi melanoma. Doktor akan menggunakan maklumat tersebut dalam proses diagnostik. Beberapa gejala yang perlu mendorong seseorang untuk berjumpa dengan doktor, termasuk:

 • Perubahan kulit, seperti bintik baru atau tahi lalat atau perubahan warna, bentuk, atau ukuran tempat atau tahi lalat yang sedia ada.
 • Sakit kulit yang tidak sembuh.
 • Tompok atau sakit yang menyakitkan, gatal, atau lembut
 • Tompok atau sakit yang mula berdarah.
 • Tompok atau benjolan yang kelihatan berkilat, berlilin, licin atau pucat.
 • Benjolan merah yang kukuh dan berdarah atau kelihatan mempunyai ulser atau berkerak.
 • Titik merah rata yang kasar, kering atau bersisik.

Pemeriksaan ABCDE

Pemeriksaan tahi lalat ABCDE adalah kaedah penting untuk mendedahkan luka yang berpotensi menjadi kanser. Ini menerangkan lima ciri mudah untuk memeriksa tahi lalat membantu seseorang mengesahkan atau menolak kemungkinan melanoma:

 • Asimetri (Asymmetric): Tahi lalat bukan kanser cenderung kelihatan bulat dan simetri, sedangkan satu sisi tahi lalat kanser cenderung kelihatan berbeza dari sisi yang lain.

 • Sempadan (Border): Ini mungkin kelihatan tidak teratur berbanding halus dan mungkin adalah compang-camping, berlekuk atau kabur.

 • Warna (Color): Melanoma cenderung mengandungi warna yang tidak rata, termasuk hitam, coklat dan gelap. Ia juga mungkin mengandungi pigmentasi putih atau biru.

 • Diameter: Melanoma boleh menyebabkan perubahan pada ukuran tahi lalat. Contohnya, jika tahi lalat menjadi lebih besar dari diameter satu perempat inci, ia mungkin adalah kanser.

 • Berkembang (Evolving): Perubahan penampilan tahi lalat selama beberapa minggu atau bulan boleh menjadi tanda kanser kulit.

Punca Melanoma

Melanoma berlaku apabila adanya masalah pada sel penghasil melanin (melanosit) yang memberi warna pada kulit anda.

Biasanya, sel kulit berkembang dengan cara terkawal dan teratur di mana sel baru yang sihat menolak sel yang lebih tua ke permukaan kulit anda. Sel-sel ini kemudian akan mati dan akhirnya jatuh. Tetapi, apabila beberapa sel mengalami kerosakan DNA, sel-sel baru mungkin mula tumbuh di luar kawalan dan akhirnya membentuk sejumlah besar sel kanser.

Namun, apa yang merosakkan DNA pada sel kulit dan bagaimana ini boleh menyebabkan melanoma masih tidak jelas. Ada kemungkinan bahawa gabungan faktor, termasuk faktor persekitaran dan genetik boleh menyebabkan melanoma. Namun, doktor percaya bahawa pendedahan kepada sinaran ultraviolet (UV) daripada matahari dan dari lampu dan alat ‘penjemuran” adalah penyebab utama melanoma.

Cahaya UV tidak menyebabkan semua melanoma, terutamanya yang berlaku di tempat-tempat di badan yang tidak terdedah kepada cahaya matahari. Ini menunjukkan bahawa faktor lain juga boleh menyumbang kepada risiko melanoma.

Diagnosis Melanoma

Sebilangan besar kes melanoma boleh mempengaruhi kulit. Ia biasanya menghasilkan perubahan pada tahi lalat sedia ada. Seseorang dapat mengesan sendiri tanda-tanda awal melanoma dengan memeriksa tahi lalat yang ada serta jeragat berwarna yang lain. Malah, individu juga harus sentiasa melakukan pemeriksaan bahagian belakangnya secara berkala, kerana ia mungkin sukar untuk melihat tahi lalat di kawasan ini.

Suami/ isteri, ahli keluarga, rakan, atau doktor dapat membantu memeriksa bahagian belakang dan kawasan lain yang sukar dilihat tanpa bantuan. Sebarang perubahan pada penampilan kulit memerlukan pemeriksaan lebih lanjut oleh doktor.

Ujian klinikal

Doktor boleh menggunakan alat mikroskopik atau fotografi untuk memeriksa kulit yang terkesan dengan lebih terperinci.

Sekiranya mereka mengesyaki kanser kulit, doktor akan melakukan biopsi dermatologi luka untuk menentukan sama ada ia adalah kanser atau tidak. Biopsi adalah prosedur di mana pakar perubatan mengambil sampel luka dan menghantarnya untuk diperiksa di makmal.

Laporan biopsi boleh menunjukkan salah satu perkara berikut:

 • Keadaan yang benar-benar jinak dan tidak memerlukan rawatan lanjut, seperti tahi lalat biasa.

 • Tahi lalat atipikal, yang mungkin memerlukan pembuangan secara konservatif (menanggalkan sedikit kulit normal di sekeliling hanya untuk memastikan bahagian itu benar-benar dibuang) bergantung pada pertimbangan doktor dan ahli patologi.

 • Melanoma nipis yang memerlukan pembedahan.

 • Melanoma yang lebih tebal dan memerlukan pembedahan lebih besar atau ujian tambahan di mana nodus limfa akan diperiksa.

Faktor Risiko Melanoma

Faktor-faktor yang boleh meningkatkan risiko melanoma termasuk:

 • Kulit cerah. Kekurangan pigmen (melanin) di kulit anda bermakna anda kurang mendapatkan perlindungan daripada sinaran UV. Sekiranya anda mempunyai rambut berambut perang atau merah, mata berwarna cerah dan jeragat atau selaran matahari dengan mudah, anda lebih cenderung menghidap melanoma berbanding individu dengan kulit yang lebih gelap. Tetapi, melanoma boleh memberi kesan pada orang dengan kulit yang lebih gelap, termasuk orang Hispanik dan orang berkulit hitam.

 • Sejarah selaran matahari. Satu atau lebih selaran matahari yang melepuh boleh meningkatkan risiko melanoma anda.

 • Pendedahan cahaya ultraviolet (UV) yang berlebihan. Terdedah kepada sinaran UV, yang berasal daripada sinar matahari dan cahaya dan alat “penjemuran” dapat meningkatkan risiko kanser kulit, termasuk melanoma.

 • Menetap lebih dekat dengan kawasan khatulistiwa atau pada ketinggian yang lebih tinggi. Orang yang tinggal lebih dekat dengan khatulistiwa bumi, di mana sinar matahari adalah lebih langsung, mengalami jumlah sinaran UV yang lebih tinggi berbanding mereka yang tinggal di utara atau selatan. Selain itu, jika anda tinggal pada ketinggian yang tinggi, anda juga boleh terdedah kepada lebih banyak sinaran UV.

 • Mempunyai banyak tahi lalat atau tahi lalat yang tidak normal. Mempunyai lebih 50 tahi lalat biasa di badan menunjukkan peningkatan risiko melanoma. Malah, mempunyai jenis tahi lalat yang tidak normal juga boleh memberi kesan yang sama. Dalam aspek perubatan, ia dikenali sebagai nevi displastik dan cenderung menjadi lebih besar berbanding tahi lalat biasa dan mempunyai sempadan tidak teratur dan campuran warna.

 • Sejarah keluarga dengan keadaan melanoma. Sekiranya ahli keluarga terdekat – seperti ibu bapa, anak atau adik beradik kandung menghidap melanoma, anda juga mempunyai peluang yang lebih besar untuk mengembangkan melanoma.

 • Sistem imun yang lemah. Individu dengan sistem imun yang lemah mempunyai peningkatan risiko bagi keadaan melanoma dan kanser kulit yang lain. Sistem kekebalan tubuh anda mungkin terganggu jika anda mengambil ubat untuk menekan sistem imun, seperti selepas pemindahan organ, atau jika anda mempunyai penyakit yang merosakkan sistem kekebalan tubuh, seperti AIDS.

Rawatan Melanoma

Rawatan kanser kulit adalah serupa dengan kanser lain. Namun, tidak seperti kebanyakan kanser yang memberi kesan di dalam badan, ianya adalah lebih mudah mengakses tisu kanser dan membuangnya sepenuhnya. Disebabkan itulah, pembedahan adalah pilihan rawatan yang standard untuk kes melanoma.

Pembedahan melibatkan pembuangan kulit yang terkesan dan beberapa tisu bukan kanser di sekelilingnya. Apabila pakar bedah membuang bahagian itu, mereka akan menghantarnya ke patologi untuk menentukan sejauh mana kanser telah memberi kesan, dan memastikan bahawa mereka telah membuang kesemua itu.

Sekiranya melanoma merangkumi kawasan kulit yang luas, cantuman kulit mungkin diperlukan. Selain itu, jika terdapat risiko bahawa kanser telah merebak ke nodus limfa, doktor boleh melakukan prosedur biopsi nodus limfa.

Mereka juga boleh mengesyorkan terapi radiasi untuk merawat melanoma, terutama pada peringkat yang kemudian.

Tambahan lagi, keadaan melanoma juga boleh berlaku pada organ lain. Sekiranya ini berlaku, doktor akan melakukan rawatan bergantung pada tempat melanoma telah merebak, termasuk:

 • Kemoterapi, di mana doktor akan menggunakan ubat-ubatan yang mensasarkan sel-sel kanser.

 • Imunoterapi, di mana doktor akan memberikan ubat-ubatan yang berfungsi dengan sistem imun untuk membantu melawan kanser.

 • Terapi yang disasarkan, menggunakan ubat-ubatan bagi mengenal pasti dan mensasarkan gen atau protein tertentu yang khusus untuk melanoma.

SUMBER

https://www.medicalnewstoday.com/articles/154322

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/melanoma/symptoms-causes/syc-20374884

https://www.medicinenet.com/melanoma/article.htm

Summary
Melanoma - Simptom, Punca, Diagnosis, Faktor Risiko dan Rawatan
Article Name
Melanoma - Simptom, Punca, Diagnosis, Faktor Risiko dan Rawatan
Description
Melanoma, sejenis kanser kulit yang paling serius berkembang di sel (melanosit) yang menghasilkan melanin iaitu pigmen yang memberikan warna pada kulit.
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: