Meclizine (Mabuk) – Kegunaan, Amaran Penggunaan, Kesan Sampingan, Kontraindikasi, Interaksi dan Dos

meclizine

Kegunaan Meclizine

Meclizine adalah antihistamin yang digunakan untuk mencegah dan merawat mual, muntah, dan pening yang disebabkan oleh mabuk.

Ia juga dapat digunakan untuk mengurangkan pening dan hilang keseimbangan (vertigo) yang disebabkan oleh masalah telinga dalam.

Cara menggunakan Meclizine HCL

Ikuti semua arahan pada pembungkusan produk. Sekiranya doktor anda telah menetapkan ubat ini, ambil seperti yang diarahkan.

Sekiranya anda tidak pasti mengenai apa-apa maklumat, berjumpa dengan doktor atau ahli farmasi anda.

Ambil ubat ini dari mulut dengan atau tanpa makanan. Sekiranya anda mengambil tablet kunyah, kunyah tablet dengan teliti sebelum menelan.

Langkah berjaga-jaga dan Amaran Penggunaan Meclizine

Sebelum mengambil meclizine, beritahu doktor atau ahli farmasi anda jika anda alah padanya; atau jika anda mempunyai alahan lain.

Produk ini mungkin mengandungi bahan yang tidak aktif, yang boleh menyebabkan reaksi alergi atau masalah lain. Bertanyalah dengan ahli farmasi anda untuk maklumat lebih lanjut.

Sebelum menggunakan ubat ini, beritahu doktor atau ahli farmasi mengenai sejarah perubatan anda.

Ubat ini boleh membuatkan anda mengantuk. Arak atau dadah (ganja) boleh membuatkan anda lebih mengantuk.

Jangan memandu, menggunakan peralatan atau mesin berbahaya, atau melakukan perkara yang memerlukan kewaspadaan tinggi sehingga anda dapat melakukannya dengan selamat.

Elakkan minuman beralkohol.  Sebelum menjalani pembedahan, beritahu doktor atau doktor gigi tentang semua produk yang anda gunakan (termasuklah ubat preskripsi, ubat bukan preskripsi, dan produk herba).

Kanak-kanak mungkin lebih peka terhadap kesan sampingan ubat ini. Ubat ini sering dapat menimbulkan kegembiraan pada anak kecil dan bukannya mengantuk.

Orang dewasa yang lebih tua mungkin lebih peka terhadap kesan sampingan ubat ini, terutamanya mengantuk, kekeliruan, atau kesukaran membuang air kecil. Mengantuk dan kekeliruan dapat meningkatkan risiko pengsan.

Semasa hamil, ubat ini harus digunakan hanya apabila diperlukan dengan jelas. Bincangkan risiko dan faedah dengan doktor anda. Tidak diketahui jika ubat ini mempengaruhi susu ibu. Rujuk doktor anda sebelum menyusu.

Kesan sampingan Meclizine

Mengantuk, mulut kering, dan keletihan mungkin berlaku. Sekiranya kesan ini berlanjutan atau bertambah buruk, beritahu doktor atau ahli farmasi anda dengan segera.

Sekiranya doktor anda telah mengarahkan anda untuk menggunakan ubat ini, ingatlah bahawa dia telah menilai bahawa faedah bagi anda lebih besar daripada risiko kesan sampingan.

Ramai individu yang menggunakan ubat ini tidak mempunyai kesan sampingan yang serius.

Beritahu doktor anda dengan segera jika anda mempunyai kesan sampingan yang serius, termasuklah: perubahan mental / mood (seperti kegelisahan, kekeliruan), degupan jantung yang cepat / tidak teratur, terketar-ketar (gegaran), kesukaran membuang air kecil.

Dapatkan segera bantuan perubatan jika anda mempunyai kesan sampingan yang sangat serius, termasuklah: sawan.

Reaksi alahan yang sangat serius terhadap ubat ini jarang berlaku. Walau bagaimanapun, dapatkan bantuan perubatan dengan segera jika anda melihat gejala reaksi alergi yang serius, termasuk: ruam, gatal / bengkak (terutama pada muka / lidah / tekak), pening teruk, kesukaran bernafas.

Ini bukan senarai lengkap kemungkinan kesan sampingan. Sekiranya anda melihat kesan lain yang tidak disenaraikan di atas, hubungi doktor atau ahli farmasi anda.

Kontraindikasi Meclizine

Kerosakan ginjal, penyakit hati, peningkatan IOP, Glaukoma, asma COPD, PUD, Hipertiroidisme.

Hipertensi, resp.tract SX rendah, penyumbatan GI, hipertrofi prostat, penyumbatan leher pundi kencing, suhu persekitaran yang tinggi.

See Also
Panadol

Interaksi Meclizine

Interaksi ubat boleh mengubah cara ubat anda berfungsi atau meningkatkan risiko anda mendapat kesan sampingan yang serius.

Artikle ini tidak mengandungi semua kemungkinan interaksi ubat. Simpan senarai semua produk yang anda gunakan (termasuklah ubat preskripsi / bukan preskripsi dan produk herba) dan kongsikan pada doktor dan ahli farmasi anda.

Jangan mulakan, hentikan, atau ubah dos ubat-ubatan tanpa kebenaran doktor anda.

Beberapa produk yang mungkin berinteraksi dengan ubat ini termasuklah: anti histamin yang digunakan pada kulit (seperti krim, salap, dan semburan diphenhydramine).

Beritahu doktor atau ahli farmasi anda jika anda mengambil produk lain yang menyebabkan rasa mengantuk seperti sakit opioid atau penghilang batuk (seperti codeine, hidrokodon), arah, dadah (ganja), ubat untuk tidur atau kegelisahan (seperti alprazolam, lorazepam, zolpidem) , pengendur otot (seperti carisoprodol, cyclobenzaprine), atau anti histamin lain (seperti cetirizine, diphenhydramine).

Periksa label pada semua ubat anda (seperti alergi atau batuk dan selesema) kerana mungkin mengandungi bahan yang menyebabkan rasa mengantuk.

Tanya ahli farmasi anda mengenai penggunaan produk tersebut dengan selamat.

Ubat ini boleh mengganggu ujian makmal tertentu (termasuklah ujian kulit alergi), yang mungkin menyebabkan keputusan ujian salah.

Pastikan kakitangan makmal dan semua doktor anda mengetahui bahawa anda menggunakan ubat ini.

Dos Meclizine

12 tahun ke bawah: 25 mg secara lisan 1 hingga 4 kali sehari atau 50 mg secara lisan dua kali sehari. Meclizine harus diberikan satu jam sebelum perjalanan dan dilanjutkan selama ia berkesan.

Sumber:

https://www.pediatriconcall.com/drugs/meclizine/736#:~:text=Contraindications%20%3A,Hyperthyroidism%2C%20Hypertension%2C%20Lower%20resp.

https://www.webmd.com/drugs/2/drug-4520/meclizine-oral/details

error: Content is protected !!