Now Reading
Penyakit Mata Malas (Amblyopia) – Punca, Simptom, Diagnosis, Faktor Risiko dan Rawatan

Penyakit Mata Malas (Amblyopia) – Punca, Simptom, Diagnosis, Faktor Risiko dan Rawatan

Mata malas

Penyakit mata malas (amblyopia) adalah pengurangan penglihatan dalam satu mata yang disebabkan oleh perkembangan visual yang tidak normal semasa kecil. Mata yang lebih lemah atau ‘malas’ sering merayau ke dalam atau ke luar.

Amblyopia biasanya bermula dari lahir hingga umur 7 tahun. Ia adalah punca utama penurunan penglihatan dalam satu mata dalam kalangan kanak-kanak. Jarang sekali penyakit ini menjejaskan kedua-dua belah mata sekaligus.

Diagnosis dan rawatan awal dapat membantu mencegah masalah jangka panjang dengan penglihatan anak anda. Penyakit mata malas biasanya boleh diperbetulkan dengan penggunaan cermin mata atau kanta lekap atau tompok mata. Ada juga sesetengah situasi yang memerlukan pembedahan.

 

Punca Penyakit Mata Malas (Amblyopia)

Penyakit mata malas berkembang kerana pengalaman visual yang tidak normal pada awal kehidupan. Ia mengubah laluan saraf antara lapisan tisu (retina) di bahagian belakang mata dan otak. Mata yang lebih lemah juga menerima isyarat visual yang lebih sedikit. Akhirnya, keupayaan mata untuk bekerja bersama berkurangan dan otak menyekat atau mengabaikan input dari mata yang lemah.

Apa-apa sahaja yang boleh mengaburkan penglihatan kanak-kanak atau menyebabkan mata berubah dari kedudukan sepatutnya boleh mengakibatkan penyakit berkenaan. Penyebab umum keadaan ini termasuklah:

 • Perbezaan dalam ketajaman penglihatan di antara mata (anisometropia refraktif). Perbezaan ketara antara preskripsi dalam setiap mata yang sering disebabkan oleh rabun dekat atau kadang-kala rabun jauh atau ketidaksempurnaan di permukaan mata yang dipanggil ‘astigmatisme’ boleh menyebabkan penyakit mata malas. Gelas atau kanta lekap biasanya digunakan untuk membetulkan masalah-masalah biasa ini. Pada sesetengah kanak-kanak, penyakit mata malas berlaku disebabkan oleh gabungan juling dan ‘retraction’.
 • Halangan. Apa-apa masalah dengan satu mata seperti kawasan yang gelap di dalam kanta (katarak) boleh menghalang kanak-kanak melihat dengan jelas pada mata itu. Halangan Amblyopia pada peringkat awal memerlukan rawatan segera untuk mencegah kehilangan penglihatan kekal. Ia juga seringkali menyebabkan amblyopia yang paling teruk.

 

Simptom Penyakit Mata Malas (Amblyopia)

Tanda dan simptom penyakit mata malas termasuklah:

 • Mata yang merayau ke dalam atau ke luar
 • Mata yang kelihatan tidak berfungsi bersama
 • Persepsi dalaman yang lemah
 • Juling atau menutup mata
 • Kepala yang condong
 • Keputusan ujian penglihatan tidak normal

Kadang kala, penyakit tersebut tidak dapat dikesan tanpa pemeriksaan mata.

 

Bila hendak berjumpa doktor?

Bawa anak anda berjumpa doktor jika anda melihat kedudukan mata mereka tidak tetap pada bila-bila masa selepas beberapa minggu pertama kehidupan. Ujian penglihatan sangat penting jika terdapat keturunan keluarga yang mempunyai mata silang, katarak semasa zaman kanak-kanak atau keadaan mata yang lain.

Bagi semua kanak-kanak, pemeriksaan mata lengkap disyorkan dibuat antara umur 3 dan 5 tahun.

 

Diagnosis Penyakit Mata Malas (Amblyopia)

Doktor anda akan menjalankan peperiksaan mata menyeluruh, memeriksa kesihatan mata, kedudukan mata yang tidak tetap, perbezaan penglihatan di antara mata atau penglihatan yang kurang baik di kedua-dua mata. Titisan mata (Eyedrops) biasanya digunakan untuk mengembankan mata. Ia juga akan menyebabkan penglihatan kabur selama beberapa jam atau sehari.

Kaedah yang digunakan untuk menguji penglihatan bergantung kepada umur dan peringkat perkembangan anak anda seperti:

 • Kanak-kanak yang belum boleh bercakap. Alat pembesar bercahaya boleh digunakan untuk mengesan katarak. Ujian lain boleh menilai keupayaan bayi atau anak kecil untuk mengawasi pandangannya dan mengikuti objek yang bergerak.
 • Kanak-kanak berumur 3 tahun ke atas. Ujian menggunakan gambar atau tulisan dapat menilai pandangan kanak-kanak itu. Setiap mata ditutup semasa mata sebelah diuji.

 

Faktor Risiko Penyakit Mata Malas (Amblyopia)

Faktor yang dikaitkan dengan peningkatan risiko penyakit mata malas termasuk:

 • Kelahiran pramatang
 • Saiz kecil semasa kelahiran
 • Sejarah keluarga yang mempunyai penyakit mata malas
 • Kecacatan perkembangan

 

Rawatan Penyakit Mata Malas (Amblyopia)

Ianya penting untuk memulakan rawatan untuk penyakit mata malas secepat mungkin pada zaman kanak-kanak, terutama apabila terjadinya masalah hubungan antara mata dan otak. Keputusan terbaik boleh didapati apabila rawatan dimulakan sebelum umur 7 tahun, walaupun separuh daripada kanak-kanak berumur 7 hingga 17 masih bertindak balas kepada rawatan yang dibuat.

Pilihan rawatan bergantung kepada punca penyakit mata malas dan berapa banyak keadaan yang memberi kesan kepada penglihatan anak anda. Doktor anda mungkin mengesyorkan:

 • Kaca mata pembetulan. Spek mata atau kanta sentuh boleh membetulkan masalah seperti rabun jauh, rabun dekat atau astigmatisme yang menyebabkan penyakit mata malas.
 • Tampalan pada mata. Untuk merangsang mata yang lemah, anak anda mungkin memakai tampalan pada mata di atas mata yang lebih kuat. Ia biasanya dipakai selama dua hingga enam jam sehari.
 • Penapis Bangerter. Penapis khas ini diletakkan pada kanta cermin mata yang lebih kuat. Ia akan mengaburkan mata yang lebih kuat dan seperti tampalan mata, ia berfungsi untuk merangsang mata yang lemah.
 • Titisan mata (Eyedrops). Ubat titisan dua kali seminggu yang dipanggil atropin (Isopto Atropine) boleh mengurangkan penglihatan dalam mata yang lebih kuat. Ini akan menggalakkan anak anda menggunakan mata yang lemah, dan menawarkan alternatif untuk memakai tampalan mata. Kesan sampingan bagi kaedah ini termasuk sensitif kepada cahaya.
 • Pembedahan. Sekiranya mata anak anda juling atau tidak berada di satu posisi yang tetap, doktor anda boleh mengesyorkan pembedahan untuk merawat otot mata. Anak anda juga mungkin memerlukan pembedahan jika dia mempunyai kelopak mata jatuh atau katarak.
 • Rawatan berasaskan aktiviti – seperti lukisan, teka-teki atau permainan komputer kini boleh didapati. Keberkesanan menambah aktiviti-aktiviti ini kepada terapi lain masih belum terbukti.

Bagi kebanyakan kanak-kanak dengan penyakit mata malas, rawatan yang betul meningkatkan penglihatan dalam tempoh beberapa minggu hingga beberapa bulan. Rawatan boleh berlangsung dari enam bulan hingga dua tahun.

Ianya penting bagi anak anda untuk dipantau sekiranya penyakit mata malas ini berulang. Ia boleh berlaku kepada 25 peratus kanak-kanak yang pernah mendapatnya. Sekiranya penyakit mata malas kembali, rawatan perlu berjalan semula.

SUMBER

https://www.webmd.com/eye-health/amblyopia-child-eyes#1

https://www.medicalnewstoday.com/articles/164512

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/lazy-eye/symptoms-causes/syc-20352391

https://emedicine.medscape.com/article/1214603-overview

error: Content is protected !!