Mata kuning atau Icterus biasanya berlaku jika anda mempunyai penyakit kuning. Mata putih anda mungkin berubah menjadi kuning apabila badan anda mempunyai terlalu banyak bahan kimia yang disebut bilirubin iaitu bahan yang bewarna kuning yang terbentuk ketika sel darah merah pecah.

Hati anda akan menapis bilirubin dari darah anda dan menggunakannya untuk membuat cecair yang disebut hempedu. Hempedu tersebut akan bergerak melalui tiub nipis iaitu saluran hempedu untuk masuk ke saluran pencernaan anda dan kemudian keluar dari badan anda sebagai sampah.

Ia selalunya tidak menjadi masalah tetapi jika anda mempunyai terlalu banyak bilirubin dalam darah anda atau jika hati anda tidak dapat membuangnya dengan cepat, ia akan terbentuk di dalam badan anda dan boleh menjadikan mata anda kuning.

Apakah Punca Yang Menyebabkan Mata Kuning?

Mata kuning boleh berlaku jika satu atau lebih organ ini tidak berfungsi dengan baik:

 • Hati

Hati berperanan penting dalam tubuh anda, termasuk memecahkan sel darah merah. Keadaan yang mempengaruhi fungsi hati boleh menyebabkan mata menguning.

Parut hati (sirosis) adalah penyebab biasa disfungsi hati. Sirosis boleh disebabkan oleh:

 1. Gangguan penggunaan alkohol
 2. Barah hati
 3. Jangkitan hati
 4. Penyakit hati berlemak tanpa alkohol
 5. Hepatitis B dan C
 6. Penyakit genetik
 • Hempedu

Hati menghasilkan hempedu yang kemudian terkumpul di pundi hempedu. Pundi hempedu melepaskan hempedu yang membantu tubuh anda mencerna lemak. Ia juga menghubungkan kembali ke hati anda melalui saluran yang disebut saluran empedu.

Jaundice boleh berlaku jika saluran empedu tersumbat kerana:

 1. Batu empedu
 2. Sista
 3. Ketumbuhan
 4. Keradangan pundi hempedu (kolesistitis)

Penyumbatan pundi hempedu juga boleh menyebabkan:

 1. Menggigil
 2. Demam
 3. Sakit perut
 4. Penurunan berat badan yang tidak dapat dijelaskan
 • Pankreas

Pankreas adalah organ yang menghasilkan hormon dan enzim. Saluran yang berasal dari pankreas dan saluran empedu bergabung untuk mengalir ke usus kecil anda.

Sekiranya saluran pankreas meradang, dijangkiti, atau tersumbat, hempedu mungkin tidak mengalir dengan betul. Ini boleh menyebabkan penyakit kuning. Kanser pankreas juga boleh menyebabkan keadaan ini.

Penumpukan bilirubin juga dapat membuat kencing anda lebih gelap, kotoran anda menjadi pucat, dan menyebabkan kulit anda gatal.

 • Gangguan darah

Sel darah merah yang tidak pecah atau bilirubin yang tidak diekskresikan dengan betul juga boleh menjadikan mata anda kuning. Inilah sebabnya mengapa keadaan yang mempengaruhi berapa lama sel darah merah anda hidup, atau bagaimana ia dihasilkan, boleh menyebabkan mata menguning.

Ini termasuk:

 1. Anemia hemolitik imun yang disebabkan oleh ubat
 2. Reaksi ketidaksesuaian dari pemindahan darah, yang dianggap sebagai kecemasan perubatan
 3. Anemia sel sabit.

Bilakah Saya Perlu Berjumpa Doktor?

Dapatkan rawatan perubatan secepat mungkin jika anda melihat simptom berikut dengan mata anda yang semakin menguning kerana ini mungkin tanda-tanda keadaan serius:

 • Hilang selera makan
 • Hidung berdarah
 • Kulit gatal
 • Berasa lemah atau letih
 • Menurunkan berat badan tanpa sebab yang jelas
 • Bengkak kaki atau perut
 • Air kencing gelap
 • Najis pucat
 • Sakit sendi atau otot yang tidak normal
 • Perubahan atau kegelapan warna kulit
 • Demam
 • Muntah

Apakah Rawatan Yang Sesuai Untuk Mata Kuning?

Rawatan untuk penyakit kuning dan penyebab lain mata menguning bergantung kepada penyebabnya. Antaranya ialah:

 • Jaundis pra-hepatik

Jaundis jenis ini berlaku apabila badan anda memecah terlalu banyak sel darah merah dan hati anda tidak dapat mengikuti jumlah bilirubin yang dihasilkan, jadi ia bertambah di dalam badan anda.

Doktor anda mungkin akan memberi anda ubat untuk merawat penyebabnya atau mengurangkan gejala. Mereka mungkin mengesyorkan transfusi darah, rehidrasi melalui saluran intravena (IV), atau ubat seperti hidroksiurea (Droxia, Hydrea) jika disebabkan oleh anemia sel sabit.

 • Jaundis intra-hepatik

Jaundis jenis ini berlaku jika hati anda sudah sedikit rosak. Ia biasanya disebabkan oleh jangkitan, seperti hepatitis virus, atau parut hati.

Ubat antivirus dapat membantu merawat jangkitan virus di hati anda, menghilangkan sumber penyakit kuning anda dan melindungi anda dari komplikasi lain dari jangkitan hati.

 • Parut hati

Bepunca daripada minum alkohol atau terdedah kepada bahan kimia atau racun yang mempengaruhi hati anda dapat diatasi dengan membuang sumbernya – mengurangkan atau berhenti minum sama sekali, atau mengetahui apa yang menyebabkan kerosakan hati dan mengeluarkan diri anda dari persekitaran tersebut.

Anda mungkin memerlukan pemindahan hati jika hati anda mengalami kerosakan teruk. Sekiranya tidak ada tisu hati yang sihat yang tersisa, anda mungkin akan mengalami kegagalan hati jika hati tidak diganti.

 • Penyakit kuning

Jenis penyakit kuning ini berlaku jika saluran empedu tersumbat, yang bermaksud bahawa bilirubin dan bahan buangan lain tidak dapat keluar dari hati.

Pembedahan adalah rawatan yang paling biasa untuk penyakit kuning selepas hepar. Pembedahan ini dilakukan dengan mengeluarkan pundi hempedu, sebahagian saluran empedu, dan bahagian pankreas.

 • Keadaan pundi hempedu

Doktor anda mungkin akan mencadangkan untuk membuang pundi hempedu anda jika saluran empedu anda tersumbat, pundi hempedu meradang, atau pundi hempedu penuh dengan batu empedu.

Sumber

https://www.healthline.com/health/yellow-eyes#treatment

https://www.webmd.com/a-to-z-guides/causes-of-yellow-eyes

Tagged: