mata
Mata adalah organ sistem visual. Ia memberikan penglihatan kepada manusia dan haiwan, serta mampu untuk menerima dan memproses perincian visual, serta memungkinkan beberapa fungsi reaksi foto yang bebas dari penglihatan.

Apakah itu mata

Penglihatan boleh dikatakan sebagai deria manusia yang paling penting. Lebih banyak bahagian otak dikhaskan untuk penglihatan berbanding gabungan pendengaran, rasa, sentuhan dan bau. Malah, penglihatan juga adalah proses yang sangat kompleks sehingga tidak terfikir oleh akal kita.

Mata adalah organ sistem visual. Ia memberikan penglihatan kepada manusia dan haiwan, serta mampu untuk menerima dan memproses perincian visual, serta memungkinkan beberapa fungsi reaksi foto yang bebas dari penglihatan. Di samping itu, mata mengesan cahaya dan mengubahnya menjadi denyutan elektro-kimia pada neuron.

Anatomi mata

Mata mempunyai banyak bahagian yang mesti bekerjasama untuk menghasilkan penglihatan yang jelas:

 • ‘Sclera’, atau bahagian putih mata yang melindungi bola mata.
 • Anak mata, atau titik hitam di tengah mata adalah bukaan di mana cahaya dapat memasuki mata.
 • Iris, atau bahagian mata berwarna yang mengelilingi anak amta. Ia mengawal seberapa banyak cahaya yang masuk ke dalam mata dengan mengubah ukuran anak mata.
 • ‘Cornea’, tetingkap yang jelas di bahagian depan mata, menutupi iris dan anak mata.
 • Lensa yang jelas, terletak di belakang murid bertindak seperti lensa kamera dengan memfokuskan cahaya ke retina di bahagian belakang mata.
 • Retina adalah lapisan dalaman yang sensitif akan cahaya di bahagian belakang mata. Sepuluh lapisan sel yang berbeza bekerjasama di retina untuk mengesan cahaya dan mengubahnya menjadi denyutan elektrik.

Bagaimana mata berfungsi

Cara kita melihat bergantung pada pemindahan cahaya yang berlaku. Cahaya melintasi bahagian depan mata (kornea) ke lensa. Kornea dan lensa membantu memfokuskan sinar cahaya ke bahagian belakang mata (retina). Kemudian, sel-sel di retina menyerap dan mengubah cahaya menjadi denyutan elektrokimia yang dipindahkan di sepanjang saraf optik dan kemudian ke otak.

Mata berfungsi sama seperti kamera. Penutup kamera boleh ditutup atau terbuka bergantung pada jumlah cahaya yang diperlukan untuk memaparkan filem di bahagian belakang kamera. Mata, seperti penutup kamera, beroperasi dengan cara yang sama. Iris dan anak mata dapat mengawal seberapa banyak cahaya yang dilepaskan ke bahagian belakang mata.

Apabila dalam keadaan yang sangat gelap, anak mata kita menjadi sangat besar, memberikan lebih banyak cahaya masuk. Lensa kamera mampu memfokuskan objek yang jauh dan dekat dengan bantuan cermin dan alat mekanikal lain. Beza pula dengan lensa mata yang membantu kita untuk fokus tetapi kadangkala memerlukan pertolongan tambahan untuk fokus dengan jelas. Kaca mata, kanta lekap dan lensa buatan semuanya dapat digunakan untuk membantu kita melihat dengan lebih jelas.

Masalah kesihatan biasa berkaitan mata

Sebilangan besar individu mempunyai masalah mata pada satu masa atau yang lain. Ada yang tidak serius dan hilang dengan sendiri, atau senang dirawat di rumah. Tapi, ada juga yang memerlukan rawatan pakar.

Beberapa gangguan dan penyakit mata yang biasa berlaku adalah:

Kesalahan pembiasan

Ini adalah masalah mata yang paling kerap berlaku. Kesalahan pembiasan merangkumi rabun (rabun dekat), hiperopia (rabun jauh), astigmatisme (penglihatan yang memutar pada semua jarak), dan ‘presbyopia’ yang berlaku antara usia 40 hingga 50 tahun.

Degenerasi makula berkaitan umur

Sering disebut sebagai degenerasi makula berkaitan usia (AMD), ini adalah gangguan mata yang berkaitan dengan masalah penuaan dan mengakibatkan kerosakan pada penglihatan tajam dan pusat. Keadaan ini mempengaruhi makula, bahagian tengah retina yang membolehkan mata melihat dengan perincian halus. Terdapat dua bentuk AMD iaitu basah dan kering.

Katarak

Katarak adalah penutupan lensa mata dan merupakan penyebab utama masalah kebutaan, serta kehilangan penglihatan di seluruh dunia. Ia boleh menjejaskan individu daripada pelbagai lapisan umur kerana pelbagai sebab, dan boleh berlaku semasa kelahiran.

Retinopati diabetes

Ini adalah komplikasi diabetes yang biasa. Ia dicirikan oleh kerosakan progresif pada saluran darah retina, tisu yang sensitif pada cahaya di bahagian belakang mata yang diperlukan untuk mendapatkan penglihatan yang baik. Retinopati diabetes biasanya mempengaruhi kedua-dua belah mata.

Glaukoma

Ini adalah sekumpulan penyakit yang boleh merosakkan saraf optik mata dan mengakibatkan kehilangan penglihatan dan masalah kebutaan. Glaukoma berlaku apabila tekanan cecair normal di dalam mata meningkat secara perlahan-lahan. Walau bagaimanapun, penemuan baru-baru ini menunjukkan bahawa glaukoma juga boleh berlaku dengan tekanan mata yang normal.

‘Amblyopia’

Juga disebut sebagai “mata malas”, ini adalah penyebab gangguan penglihatan yang paling biasa pada kanak-kanak. Amblyopia adalah istilah perubatan yang digunakan apabila penglihatan pada salah satu mata berkurangan kerana mata dan otak tidak bekerjasama dengan baik.

‘Strabismus’

Strabismus melibatkan ketidakseimbangan bagi kedudukan kedua-dua mata. Ia boleh menyebabkan mata melintang (esotropia) atau keluar (exotropia). Biasanya, keadaan ini berlaku disebabkan kurangnya koordinasi antara mata. Hasilnya, mata memandang ke arah yang berbeza dan tidak menumpukan perhatian secara serentak pada satu titik.

‘Anisocoria’

Ini berlaku apabila anak mata mempunyai ukuran yang tidak sama. Ia boleh menjadi keadaan yang tidak berbahaya atau gejala bagi masalah perubatan yang lebih serius.

Astigmatisme

Kornea atau lensa melengkung dengan cara yang salah sehingga cahaya tidak tertumpu dengan betul pada retina.

Buta warna

Ini berlaku apabila sel kon tidak ada atau tidak berfungsi dengan betul. Seseorang yang buta warna sukar untuk membezakan antara warna-warna tertentu.

Konjunktivitis atau mata merah jambu

Ini adalah jangkitan biasa pada ‘conjunctiva’, yang meliputi bahagian depan bola mata.

Retina terasing

Keadaan ini berlaku apabila retina menjadi terasing dan memerlukan rawatan segera.

Diplopia atau pandangan berganda

Ini boleh berlaku disebabkan beberapa keadaan yang serius dan harus diperiksa oleh doktor secepat mungkin.

Pelampung (floaters)

Ini adalah titik-titik yang melintasi bidang visual seseorang. Ia adalah normal tetapi juga boleh menjadi petanda bagi sesuatu yang lebih serius, seperti retina terpisah.

Rabun

Ini dikenali sebagai masalah rabun jauh. Dengan keadaan rabun, individu sukar untuk melihat perkara-perkara yang jauh.

Neuritis optik

Saraf optik menjadi meradang, selalunya disebabkan oleh sistem imun yang terlalu aktif.

Cara menjaga mata anda

Ada beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk membantu menjaga kesihatan mata dan memastikan anda dapat melihat dengan baik:

 • Makan makanan yang sihat dan seimbang. Diet anda mesti mengandungi banyak atau buah-buahan dan sayur-sayuran, terutama sayur-sayuran berdaun kuning dan hijau. Makan ikan yang tinggi dengan kandungan lemak omega-3 seperti salmon, tuna, dan halibut juga dapat membantu kesihatan mata anda.
 • Mengekalkan berat badan yang sihat. Berat badan berlebihan atau obesiti boleh meningkatkan risiko anda menghidap diabetes. Menghidap diabetes menjadikan anda berisiko tinggi mendapat retinopati diabetes atau glaukoma.
 • Lakukan senaman secara berkala. Latihan boleh membantu mencegah atau mengawal diabetes, tekanan darah tinggi dan kolesterol tinggi. Penyakit ini boleh menyebabkan masalah mata atau penglihatan.
 • Pakai cermin mata hitam. Pendedahan kepada cahaya matahari boleh merosakkan mata dan meningkatkan risiko katarak serta degenerasi makula yang berkaitan dengan usia. Lindungi mata menggunakan cermin mata hitam yang menyekat 99 hingga 100 peratus kedua-dua sinaran UV-A dan UV-B.
 • Pakai pelindung mata. Untuk mengelakkan kecederaan mata, anda memerlukan pelindung mata ketika bermain sukan tertentu, bekerja dalam pekerjaan seperti kerja kilang dan pembinaan, atau ketika melakukan pembaikan atau projek di rumah anda.
 • Elakkan merokok. Merokok meningkatkan risiko mendapat penyakit mata yang berkaitan dengan usia seperti degenerasi makula dan katarak serta boleh merosakkan saraf optik.
 • Memakai kanta lekap dengan baik. Ambil langkah untuk mencegah jangkitan mata. Basuh tangan dengan baik sebelum memasukkan atau mengeluarkan kanta lekap anda. Ikuti juga arahan mengenai cara membersihkannya dengan betul, dan gantinya bila diperlukan.
 • Rehatkan mata anda. Sekiranya anda menghabiskan banyak masa menggunakan komputer, anda boleh lupa untuk mengedipkan mata dan mata anda boleh menjadi letih. Untuk mengurangkan sakit mata, cubalah peraturan 20-20-20: Setiap 20 minit, jauhkan diri seluas 20 kaki di hadapan anda selama 20 saat.

SUMBER

https://www.cdc.gov/visionhealth/basics/ced/index.html

https://medlineplus.gov/eyecare.html

https://www.umkelloggeye.org/conditions-treatments/anatomy-eye

https://www.medicalnewstoday.com/articles/320608#Eye-conditions

https://en.wikipedia.org/wiki/Eye

https://www.aboutkidshealth.ca/Article?contentid=1941&language=English

Summary
Mata : Ketahui lebih banyak mengenai organ dalam sistem visual ini
Article Name
Mata : Ketahui lebih banyak mengenai organ dalam sistem visual ini
Description
Mata adalah organ sistem visual. Ia memberikan penglihatan kepada manusia dan haiwan, serta mampu untuk menerima dan memproses perincian visual, serta memungkinkan beberapa fungsi reaksi foto yang bebas dari penglihatan.
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: