Now Reading
Mata Kabur- Punca, Diagnosis, Pencegahan, dan Rawatan

Mata Kabur- Punca, Diagnosis, Pencegahan, dan Rawatan

Mata Kabur- Punca, Diagnosis, Pencegahan, dan Rawatan

Mata kabur pada satu mata adalah kehilangan ketajaman penglihatan yang hanya mempengaruhi satu mata. Penglihatan kabur pada satu mata disebabkan oleh beberapa keadaan yang berbeza.

Ia mungkin disebabkan oleh sebab-sebab yang kecil dan tidak berbahaya seperti keluarnya air mata atau menangis, atau mungkin disebabkan oleh perkara yang serius seperti kerosakan otak yang melibatkan salah satu saraf optik.

Dalam kebanyakan kes, penglihatan kabur sama ada pada salah satu atau kedua-dua mata boleh berlaku disebabkan oleh kesalahan biasa seperti rabun jauh atau rabun dekat yang dapat dibantu dengan cermin mata rabun atau kanta lekap.

Bergantung pada kepada punca kekaburan mata, penglihatan kabur pada satu mata dapat mempengaruhi kemampuan anda untuk melihat objek pada jarak tertentu.

Penglihatan yang kabur dapat membuat mata seseorang merasa seolah-olah seperti terdapat sesuatu yang menghalang lapisan mata sehingga pengelihatan menjadi kurang jelas dan menyukarkan tumpuan ketika melakukan sesuatu.

Dalam kes yang jarang berlaku, penglihatan kabur pada satu mata dapat menunjukkan adanya gangguan pada otak atau sistem saraf pusat, seperti tumor otak yang menekan salah satu saraf optik.

Punca Mata Kabur

Terdapat banyak punca yang boleh menyebabkan penglihatan kabur antaranya adalah:

 • Kesalahan pembiasan seperti rabun dekat, rabun jauh, atau astigmatisme
 • Luka pada bahagian kornea mata
 • Degenerasi makula yang berkaitan dengan usia
 • Kelegapan kornea, atau parut
 • Retinitis berjangkit iaitu keradangan pada mata
 • Migrain
 • Neuritis optik iaitu keradangan pada saraf mata
 • Retinopati, seperti retinopati diabetes
 • Strok
 • Trauma atau kecederaan pada mata

Orang yang menghidap diabetes juga dapat mengalami penglihatan kabur jika kadar gula darah mereka turun naik dengan ketara.

 • Katarak

Katarak terbahagi kepada tiga jenis dan masing-masing adalah dijelaskan oleh lokasinya pada lensa.

Jenis katarak yang paling banyak ditemui adalah katarak nukleur. Katarak ini muncul disebabkan oleh faktor penuaan yang menyebabkan penglihatan beransur-ansur menjadi kabur.

Katarak tersebut boleh menyebabkan rabun jauh namun penglihatan jarak dekat masih boleh dilakukan sekiranya sesuatu objek itu dipegang pada jarak yang betul.

Katarak lain adalah katarak kortial yang berbentuk seperti jejari garfu pada korteks lensa mata.

Katarak tersebut adalah memanjang dari bahagian luar lensa sehingga ke bahagian   tengah. Keadaan tersebut akan mengganggu penghantaran cahaya dan menyebabkan mata mengalami silau dan kehilangan kontras.

Diagnosis

Doktor anda akan mendiagnosis penyebab penglihatan kabur anda dengan terlebih dahulu membuat cadangan perawatan bagi gejala anda. Contoh soalan yang boleh mereka ajukan termasuk:

 • Bilakah anda mula melihat penglihatan kabur?
 • Apa yang menjadikan penglihatan kabur lebih buruk atau lebih baik?

Mereka juga mungkin bertanya mengenai sejarah perubatan peribadi anda dan juga sejarah keluarga mengenai keadaan mata.

1. Ujian mata

Doktor akan melakukan pemeriksaan secara fizikal pada mata anda . Para doktor akan menguji penglihatan pesakit dengan meminta pesakit membaca carta mata.

2. Ujian darah

Doktor dapat mendiagnosi pesakit melalui ujian darah. Ujian darah boleh digunakan untuk membantu mereka menentukan sama ada terdapat bakteria dalam darah . Doktor juga dapat menggunakan ujian darah tersebut untuk mendapatkan jumlah sel darah putih pesakit (WBC) jika mereka mengesyaki terdapat jangkitan pada mata pesakit.

Pencegahan Kekaburan Mata

 • Sentiasa memakai cermin mata hitam yang memberikan perlindungan spektrum luas ketika anda keluar di bawah sinar matahari.
 • Makan makanan yang kaya dengan nutrien yang menyihatkan mata . Makanan yang tinggi asid lemak omega-3 termasuk tuna albacore , trout , dan halibut. Dapatkan vitamin A dari sumber seperti wortel , ubi jalar , dan hati .
 • Jangan merokok.
 • Lakukan pemeriksaan mata menyeluruh secara berkala, terutamanya jika seseorang dalam keluarga anda mempunyai sejarah penyakit mata.
 • Membasuh tangan sebelum memakai atau mengeluarkan kanta lekap untuk mengurangkan risiko jangkitan.
 • Memakai cermin mata pelindung semasa mengendalikan mesin berat atau semasa melakukan aktiviti seperti mengecat dan membaiki rumah.

Rawatan Mata Kabur

Sekiranya penglihatan kabur adalah berpunca daripada kesan penurunan gula dalam darah, rawatan yang diambil boleh merangkumi pengambilan makanan yang tinggi gula dengan cepat.

Ini termasuk pengambilan jus dan gula-gula. Pesakit juga boleh mengambil tablet glukosa yang akan meningkatkan kandungan gula dalam darah dengan cepat.

Rawatan lain untuk penglihatan kabur turut bergantung pada keadaan yang menyebabkan gejala penglihatan kabur pesakit. Pesakit boleh menggunakan ubat titis mata, pembedahan laser , atau ubat untuk mengawal keadaan yang berkaitan.

Sumber

https://www.healthline.com/health/hazy-vision

https://doi.org/10.1007/s11136-005-4348-8

https://www.healthgrades.com/right-care/eye-health/blurred-vision-in-one-eye

error: Content is protected !!