Mata Bertahi – Apakah itu penyakit mata bertahi, Punca, Rawatan & Tips Pencegahan

Mata Bertahi – Apakah itu penyakit mata bertahi, Punca, Rawatan & Tips Pencegahan

Sebilangan besar mata bertahi adalah tanda bahawa mata anda dalam keadaan sihat kerana ia menghilangkan kotoran dan serpihan didalam mata. Kebersihan mata yang baik, termasuk menanggalkan solekan pada waktu malam dan menjaga kebersihan dengan mengelap mata dengan kain lap yang bersih dapat membantu mengurangkan penghasilan tahi mata.

Pada orang yang mempunyai mata yang kering, titisan mata dapat membantu melembapkan kembali mata anda. Titisan mata mempunyai pelbagai jenama dan boleh didapati di farmasi. Walaubagaimanapun, anda disarankan untuk berbincang dengan doktor sebelum membeli untuk memastikan produk selamat digunakan.

Jika tahi mata anda terlalu banyak sehingga menyebabkan kelopak mata tertutup pada waktu pagi, anda harus berjumpa dengan doktor mata untuk mengenalpasti jangkitan.

Punca Mata Bertahi

Mata bertahi selalunya bukanlah petanda yang serius,tetapi jika anda melihat adanya perbezaan dalam konsistensi, warna dan kuantiti tahi mata, ini dapat menunjukkan adanya jangkitan mata atau penyakit.

Keadaan mata yang biasa berkaitan dengan tahi mata yang tidak normal termasuk:

 • Konjungtivitis.

Tahi mata adalah gejala umum konjungtivitis atau dikenali sebagai “pink eye”. Selain mata gatal, jengkel dan merah, konjungtivitis biasanya disertai dengan lendir mata putih, kuning atau hijau yang dapat membentuk kerak di sepanjang garis bulu mata semasa anda tidur.

Dalam beberapa kes, kerak kelopak mata boleh menjadi sangat teruk sehingga menutup sementara mata anda. Terdapat tiga jenis pink eye: virus, bakteria dan alergi.

 • Jangkitan mata yang lain.

Selain konjungtivitis, terdapat banyak jangkitan mata yang menyebabkan tahi mata yang tidak normal. Ini termasuk:

 1. herpes mata (jangkitan virus virus berulang)
 2. keratitis kulat (keradangan kornea yang jarang tetapi serius)
 3. keratitis Acanthamoeba (jangkitan berpotensi membutakan yang biasanya disebabkan oleh kebersihan lensa lekap atau berenang ketika memakai kenalan).

 • Blepharitis.

Blepharitis ialah kelainan kelopak mata yang kronik. Blepharitis menggambarkan sama ada keradangan pada folikel bulu mata atau pengeluaran minyak yang tidak normal dari kelenjar meibomian di tepi dalaman kelopak mata.

Keadaan yang berkaitan yang disebut Meibomian gland dysfunction (MGD) yang boleh menyebabkan tahi mata berbuih, kerak pada kelopak mata, serta nanah kuning atau hijau, ini antara gejala yang menjengkelkan dan sering menyakitkan.

 • Stye (Ketumbit)

Stye atau ketumbit adalah kelenjar meibomian yang tersumbat di dasar kelopak mata, biasanya disebabkan oleh folikel bulu mata yang dijangkiti yang disebut sebagai hordeolum.

ketumbit menyerupai jerawat di pinggir kelopak mata dan biasanya disertai dengan kemerahan dan kelopak mata bengkak di kawasan yang terkena. Nanah kuning, kerak kelopak mata dan rasa tidak selesa semasa berkelip juga boleh berlaku.

Kebiasaannya ketumbit akan baik dengan sendiri, tetapi terdapat remedi yang anda boleh cuba dirumah untuk mempercepatkan lagi proses penyembuhan. Tapi anda perlu berhati-hati untuk tidak picit ketumbit anda bagi mengelakkan jangkitan merebak.

Adakah Mata Bertahi Merbahaya ?

Mati Bertahi adalah perkara biasa dan bukanlah tanda-tanda serius. Sebilangan jangkitan mata juga menyebabkan simptom yang serupa, jadi penting untuk mengetahui perbezaan antara tahi mata yang normal dan berbahaya.

Merawat jangkitan mata dengan cepat dapat mencegahnya menjadi lebih teruk. Ia bahkan dapat menyelamatkan penglihatan seseorang. Beberapa tanda bahawa tahi mata boleh menjadi masalah termasuk:

See Also
pelupa

 • perubahan kepada jumlah tahi mata secara tiba-tiba
 • terasa yang menyakitkan
 • mata merah
 • mata bertahi selepas kecederaan mata
 • sakit di mata
 • sensitif kepada cahaya
 • perubahan kepada penglihatan

Mata melindungi diri mereka dari bahan menyerang, termasuk debu, kelemumur, maskara, dan bulu binatang. Dengan mengeluarkan tahi mata ia sebenarnya membersihkan diri dan mengurangkan risiko jangkitan.

Rawatan Mata Bertahi

Sekiranya jangkitan mata menyebabkan mata berlendir, amalkan penjagaan mata dengan memberi ubat titisan mata antihistamindapat membantu meredakannya.

Kompres hangat yang diletakkan di atas mata anda dapat membantu melegakan gejala gatal dan ketidakselesaan mata secara umum, serta membantu menghilangkan tahi mata.

Sekiranya kelopak mata anda melekat bersama, cara terbaik untuk tanggalkannya adalah dengan membasahkan kain lap bersama air suam dan letakkan di atas mata anda selama beberapa minit sebelum membersihkan mata dengan lembut.

Tips Pencegahan

Ikuti tips mudah ini untuk mengelakkan atau menguruskan masalah mata anda:

 • Jangan menyentuh mata anda untuk mengelakkan jangkitan mata merebak.
 • Basuh tangan anda dengan kerap, terutamanya jika anda mempunyai mata merah yang berjangkit.
 • Sekiranya anda mengalami masalah mata semasa memakai kanta lekap, tanggalkannya anda dan berjumpa dengan doktor mata anda. Kadang kala beralih ke kanta lekap pakai buang harian dapat mengurangkan risiko mata bertahi yang berkaitan dengan kanta lekap.
 • Sekiranya anda mempunyai jangkitan mata, buang sebarang kosmetik yang berpotensi untuk tercemar seperti maskara dan eyeliner.
 • Sekiranya alahan adalah penyebab mata anda berair, selidiki persekitaran anda dan cuba buang dan bersihkan persekitaran anda. Sekiranya anda sensitif terhadap titisan mata, cuba gunakan dengan titisan bebas bahan pengawet.

Sumber:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/320812#:~:text=Most%20eye%20boogers%20are%20a,eye%20drops%20may%20also%20help.

https://www.allaboutvision.com/conditions/eye-discharge.htm

error: Content is protected !!