Now Reading
Mata Berkedip atau Myokymia: Punca, Rawatan, Komplikasi

Mata Berkedip atau Myokymia: Punca, Rawatan, Komplikasi

mata berkedip

Mata berkedip atau Myokymia diberikan definisi sebagai kontraksi otot spikular dan fasik halus tanpa atrofi otot atau kelemahan otot. Mata berkedip berpunca dari pengecutan fasik otot orbicularis oculi. Myokymia kelopak mata biasanya berlaku pada salah satu kelopak mata bawah.

Apabila banyak kedua-dua kelopak mata terlibat, kontraksi fasikular setiap kelopak mata adalah saling bergantung antara satu sama lain. Dalam kebanyakan kes, myokymia kelopak mata adalah tidak serius dan tidak dikaitkan dengan penyakit lain.

Punca Mata Berkedip

Berikut adalah punca myokymia:

 • Tekanan – Seiring dengan kurang tidur, tekanan adalah penyebab utama keadaan ini;
 • Diet yang kurang baik – Mempunyai tahap nutrien utama yang tidak mencukupi seperti magnesium boleh mencetuskan kekejangan kelopak mata. Jika anda minum banyak minuman berkafein, ia juga boleh menyebabkan kelopak mata anda berkedip;
 • Mata Kering – Keadaan ini adalah biasa di kalangan orang yang berusia lebih dari 50 tahun, mata kering juga boleh menyebabkan mata berkedip;
 • Alergi – Orang yang mengalami alahan mata sering mengalami bengkak, gatal atau mata berair. Aksi menggosok mata akan melepaskan histamin di tisu kelopak mata dan air mata, yang boleh menyebabkan kelopak mata berkedip; dan
 • Ketegangan Mata – Orang yang menghabiskan lebih banyak masa memandang di depan skrin digital sering mengalami ketegangan mata, yang seterusnya boleh menyebabkan kelopak mata berkedip.

Apa yang boleh anda lakukan untuk menghentikan mata yang berkedip?

Ubat yang paling berkesan untuk mata berkedip ialah kurangkan tekanan atau kegelisahan anda. Tidur yang mencukupi dapat membantu mencegah keletihan pada otot di sekitar mata anda, yang boleh menyebabkan kedipan.

Sekiranya anda berehat, anda juga cenderung untuk tidak menggunakan perangsang seperti kafein yang boleh mencetuskan kedipan mata.

Untuk melegakan simptom mata yang berkedip ringan, doktor mencadangkan:

 • Tidur yang mencukupi;
 • Mengurangkan tekanan;
 • Mengelakkan atau mengehadkan kafein;
 • Meminimumkan penggunaan alcohol; dan
 • Mengubati gejala mata kering, yang boleh menyebabkan kerengsaan yang menyebabkan mata berkedip.

Ubat yang tertentu juga boleh menyebabkan mata berkedip sebagai kesan sampingan. Sekiranya anda menggunakan satu atau lebih ubat preskripsi dan mengalami kedipan kelopak mata, berbincanglah dengan doktor atau ahli farmasi anda mengenai apakah gejala anda mungkin berkaitan dengan ubat dan bincangkan kemungkinan rawatan alternatif jika diperlukan.

Bila anda perlu berjumpa doctor?

Mata berkedip biasanya hilang dengan sendirinya dalam beberapa hari atau minggu dengan rehat yang secukupnya, menghilangkan tekanan anda dan penurunan  pengambilan minuman berkafein.

Jadualkan janji temu dengan doktor anda sekiranya:

 • Kedipan tidak hilang dalam beberapa minggu;
 • Kelopak mata anda tutup sepenuhnya dengan setiap kedipan atau anda menghadapi kesukaran untuk membuka mata;
 • Berkedip juga berlaku di bahagian muka atau badan anda yang lain;
 • Mata anda berwarna merah atau bengkak atau mengalami keputihan; dan
 • Kelopak mata anda terkulai.

Apakah komplikasi yang berpotensi?

Setelah penyebab utama kedipan mata didiagnosis, ia adalah penting bagi anda untuk mengikuti rancangan rawatan anda untuk mengurangkan risiko komplikasi yang mungkin berlaku termasuk:

 • Kerengsaan atau kesakitan mata yang kronik;
 • Pengikisan kornea, ulser atau parut; dan
 • Kehilangan penglihatan dan kebutaan.

Walaupun kedipan mata itu sendiri biasanya merupakan gejala kecil, ia boleh menjadi serius tanpa rawatan yang berkesan.

Beberapa keadaan yang berkaitan dengan kedipan mata termasuk:

Kegelisahan: Ini adalah keadaan yang lebih daripada sekadar gangguan saraf, kegelisahan adalah keadaan kronik yang boleh mengganggu kualiti hidup anda dan menjadi berbahaya jika tidak dirawat. Anda perlu berbincang dengan doktor anda jika kedipan mata anda diiringi dengan gejala lain termasuk masalah tidur, penurunan keinginan seksual, sakit kronik, atau pemikiran bunuh diri.

Tekanan: Tekanan kronik tanpa rawatan boleh menyebabkan komplikasi serius dan kerosakan emosi dan fizikal yang kekal, ini termasuk keadaan seperti penyakit kardiovaskular, masalah gastrointestinal, disfungsi seksual, dan penyalahgunaan dadah.

Gangguan tidur: Kedipan mata sering merupakan gejala keletihan fizikal, yang mungkin anda alami kerana kurang tidur yang berkualiti. Kehilangan tidur yang kronik boleh menyebabkan gangguan fizikal dan emosi seperti kenaikan berat badan, penyakit kardiovaskular, dan kemurungan.

Sekiranya anda selalu bangun dari tidur dan tidak mendapat rehat yang mencukupi, atau anda mengantuk sepanjang hari, anda mungkin mengalami apnea tidur, keadaan di mana pernafasan anda terganggu semasa tidur, dan ini akan menyebabkan anda bangun (walaupun anda tidak sedar sepenuhnya) beberapa kali malam. Ini boleh menyebabkan komplikasi kesihatan lain termasuk aritmia (degupan jantung tidak teratur), diabetes, tekanan darah tinggi, atau strok. Lihat pakar tidur untuk mendapatkan diagnosis dan rawatan untuk diagnosis gangguan tidur yang tepat.

Sekiranya anda mengalami sebarang gejala ini selain mata anda berkedip, berbincanglah dengan doktor anda. Dengan menangani keadaan kesihatan anda yang lain, mengkaji sejarah perubatan anda, dan membincangkan faktor risiko kesihatan anda, anda boleh mencari rawatan yang berkesan dan mencegah komplikasi selanjutnya.

Sumber artikel :

https://emedicine.medscape.com/article/1213160-overview

https://www.healthgrades.com/right-care/eye-health/eyelid-twitch#:~:text=The%20most%20common%20known%20causes,irritation%20that%20leads%20to%20twitching.

https://www.mayoclinic.org/symptoms/eye-twitching/basics/when-to-see-doctor/sym-20050838

error: Content is protected !!