puffy eyes
Kantung di bawah mata adalah bengkak ringan di bawah mata yang menyebabkan mata menjadi bengkak (puffy eyes).

Kantung di bawah mata adalah bengkak ringan di bawah mata yang menyebabkan mata menjadi bengkak (puffy eyes). Ia adalah perkara biasa yang berlaku apabila anda semakin berusia. Dengan penuaan, tisu di sekeliling mata anda, termasuk beberapa otot yang menyokong kelopak mata anda menjadi lemah. Lemak yang membantu menyokong mata kemudiannya bergerak ke kelopak mata bawah, menyebabkan kelopak mata kelihatan bengkak. Cecair juga mungkin terkumpul di ruang bawah mata anda, menambah kepada bengkak.

Kantung di bawah mata biasanya merupakan kebimbangan kosmetik dan jarang menandakan penyakit perubatan yang serius. Rawatan pemulihan di rumah seperti pemampat sejuk boleh membantu mengurangkan penampilan kantung di bawah mata. Untuk kulit yang longgar di bawah mata pula, pembedahan kelopak mata mungkin menjadi pilihan.

Simptom Mata Bengkak

 Kantung di bawah mata boleh termasuk:

  • Bengkak ringan
  • Kulit longgar
  • Lingkaran hitam

Punca Mata Bengkak

Terdapat beberapa faktor penyumbang mata bengkak. Antara sebabnya adalah:

–  Keletihan

Terlebih tidur atau keletihan yang melampau atau berjaga malam beberapa jam selepas waktu tidur boleh menyebabkan lingkaran gelap membentuk di bawah mata anda. Kekurangan tidur juga boleh menyebabkan kulit anda menjadi kusam dan pucat, membolehkan tisu gelap dan saluran darah di bawah kulit anda kelihatan.

Selain itu, ia juga boleh menyebabkan cecair terkumpul di bawah mata anda, menyebabkan ia kelihatan bengkak. Akibatnya, lingkaran hitam yang anda lihat mungkin adalah bayang-bayang yang dihasilkan oleh kelopak mata anda.

– Umur

Penuaan semulajadi adalah punca umum bagi lingkaran hitam dan kantung di bawah mata anda. Apabila anda semakin tua, kulit anda menjadi lebih nipis. Anda juga kehilangan lemak dan kolagen yang diperlukan untuk mengekalkan keanjalan kulit anda. Apabila ini berlaku, saluran darah gelap di bawah kulit anda menjadi lebih kelihatan menyebabkan kawasan di bawah mata anda menjadi gelap.

– Tekanan pada mata

Menonton skrin televisyen atau komputer dalam masa yang lama boleh menyebabkan ketegangan yang ketara di mata anda. Tekanan ini boleh menyebabkan saluran darah di sekitar mata anda membesar. Hasilnya, kulit di sekitar mata anda boleh menjadi gelap.

– Alahan

Reaksi alahan dan kekeringan mata boleh juga mencetuskan lingkaran hitam. Apabila anda mempunyai reaksi alahan, badan anda melepaskan histamines sebagai tindak balas terhadap bakteria berbahaya. Selain daripada menyebabkan gejala yang tidak selesa seperti gatal-gatal, kemerahan, dan mata bengkak, histamine juga menyebabkan saluran darah anda melebar dan kelihatan lebih jelas di bawah kulit anda.

Alahan juga boleh meningkatkan keinginan anda untuk menggosok dan menggaru kulit yang gatal di sekeliling mata anda. Tindakan ini boleh merebakkan gejala anda  menyebabkan keradangan, bengkak, dan saluran darah pecah. Inilah yang mengakibatkan bayang-bayang gelap di bawah mata anda.

– Dehidrasi

Dehidrasi adalah antara penyebab biasa lingkaran hitam di bawah mata anda. Apabila badan anda tidak menerima jumlah air yang cukup, kulit di bawah mata anda kelihatan kusam dan mata anda kelihatan mendalam. Ini disebabkan oleh jarak dekat dengan tulang yang mendasarinya.

– Pendedahan kepada cahaya matahari

Pendedahan kepada cahaya matahari yang melampau boleh menyebabkan tubuh anda menghasilkan lebihan melanin, pigmen yang memberikan warna kulit anda. Terlalu banyak sinaran matahari terutamanya pada mata anda, boleh menyebabkan pigmentasi di sekeliling kulit untuk menjadi gelap.

– Genetik

Sejarah keluarga juga memainkan peranan penting pada lingkaran hitam di bawah mata anda. Ia boleh diwarisi dan tandanya boleh dilihat pada awal zaman kanak-kanak. Gejalanya boleh menjadi semakin teruk ataupun hilang secara perlahan semakin anda berumur. Kecenderungan kepada keadaan perubatan lain seperti penyakit tiroid juga boleh menyebabkan lingkaran gelap di bawah mata anda.

Rawatan Mata Bengkak

Kantung di bawah mata selalunya adalah kebimbangan kosmetik dan tidak memerlukan rawatan khusus. Rawatan dari rumah dan perubahan gaya hidup boleh membantu mengurangkan atau menghapuskan mata bengkak.

Rawatan perubatan dan pembedahan boleh didapati jika anda prihatin mengenai penampilannya. Namun, rawatan tidak boleh dilindungi oleh insurans perubatan jika ia dilakukan semata-mata untuk meningkatkan penampilan anda.

– Ubat-ubatan

Jika anda merasakan bahawa bengkak di bawah mata anda disebabkan oleh alahan, tanya doktor anda mengenai sebarang alergi ubat preskripsi.

– Terapi

Pelbagai rawatan kedutan digunakan untuk memperbaiki penampilan kantung di bawah mata. Ia termasuklah pelapisan laser, bahan kimia dan pengisi, yang boleh meningkatkan tona kulit, mengetatkan kulit dan menghilangkan kantung di bawah mata anda.

Pembedahan kelopak mata

Pembedahan kelopak mata bergantung pada apa yang menyebabkan kantung di bawah mata anda. Pembedahan kelopak mata (blepharoplasty) merupakan antara pilihan rawatan yang sedia ada. Semasa blepharoplasty, pakar bedah menghilangkan lemak berlebihan melalui hirisan pada lipatan semula jadi kelopak mata atas atau di bawah. Beliau kemudiannya menyambungkan semula kulit dengan jahitan larut kecil. Prosedur ini biasanya dilakukan sebagai prosedur pesakit luar.

SUMBER

https://www.healthline.com/health/eye-health/how-to-get-rid-of-puffy-eyes

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bags-under-eyes/symptoms-causes/syc-20369927

https://www.webmd.com/beauty/features/eyes-puffy-circles

https://www.medicalnewstoday.com/articles/swollen-eyes-from-crying

Summary
Mata Bengkak (Puffy Eyes)
Article Name
Mata Bengkak (Puffy Eyes)
Description
Kantung adalah bengkak mata di bawah mata yang menyebabkan mata menjadi bengkak, justeru digelar mata bengkak (puffy eyes).
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: