ujiankehamilan

Anda rasa anda hamil? Walaupun dengan kaedah kawalan kelahiran yang paling berkesan, selalu ada kemungkinan yang kawalan kelahiran itu tidak berjaya dan hanya memerlukan satu sperma untuk menyuburkan telur. Ketahui sama ada kehamilan berlaku atau tidak dengan semudah mengambil ujian kehamilan.

Ujian kehamilan OTC biasanya menguji air kencing anda untuk hormon yang disebut sebagai human chorionic gonadotropin (HCG). HCG hanya akan ada sekiranya anda hamil. Hormon ini hanya dilepaskan jika telur yang disenyawakan melekat di luar rahim atau ke lapisan rahim anda.

Terdapat pelbagai cara untuk mengumpulkan air kencing anda untuk ujian ini. Bergantung pada ujian yang anda pilih, anda mungkin perlu:

 • Kumpulkan air kencing anda dalam cawan dan celupkan stik ujian ke dalamnya
 • Kumpulkan air kencing anda dalam cawan dan gunakan pipet untuk memindahkan sejumlah kecil cecair ke dalam bekas khas
 • Letakkan stik ujian ke kawasan aliran air kencing yang anda jangkakan sehingga air kencing anda akan mengalir di tengah saliran air kencing

Menurut kenyataan satu klinik di luar negara, kebanyakan ujian 99% berkesan jika diambil setelah haid yang tidak berlaku di waktu ia sepatutnya berlaku. Bahagian terbaik ialah anda dapat melakukannya dalam privasi kediaman anda sendiri. Cukup dengan membuka alat ujian, ikuti arahan, dan tunggu sehingga masa yang disyorkan untuk melihat hasilnya.

Setelah masa menunggu yang disarankan berlalu, ujian akan memaparkan hasil anda dengan salah satu cara berikut:

 • Perubahan warna
 • Garisan
 • Simbol, seperti tambah atau tolak
 • Perkataan “hamil” atau “tidak hamil”

Bilakah masa terbaik untuk ujian kehamilan?

Anda harus menunggu untuk melakukan ujian kehamilan sehingga seminggu selepas haid anda lewat untuk mendapatkan hasil yang paling tepat.

Sekiranya anda tidak mahu menunggu sehingga anda seminggu selepas haid anda lewat, anda harus menunggu sekurang-kurangnya satu hingga dua minggu selepas anda melakukan hubungan seks. Sekiranya anda hamil, badan anda memerlukan masa untuk mengembangkan tahap HCG yang dapat dikesan. Ini biasanya memakan masa tujuh hingga 12 hari setelah berjaya menanam telur.

Anda mungkin akan mendapat keputusan yang tidak tepat jika ujian ini dilakukan terlalu awal dalam kitaran anda.

Berikut adalah beberapa tanda bahawa anda harus menjalani ujian kehamilan.

Haid lewat

Salah satu tanda kehamilan yang pertama dan paling dipercayai adalah haid yang lewat.

Sekiranya anda tidak mengesan kitaran anda dengan teliti, mungkin sukar untuk menentukan sama ada anda terlambat atau tidak. Ramai wanita mempunyai kitaran haid 28 hari. Pertimbangkan untuk mengikuti ujian jika sudah lebih dari sebulan sejak haid terakhir anda.

Perlu diingat bahawa haid anda kadang-kadang boleh ditangguhkan atau dilangkau kerana tekanan, diet, senaman, atau keadaan perubatan tertentu.

Perhatikan juga aliran anda jika anda mengesyaki kehamilan. Adalah biasa untuk mengalami pendarahan ringan pada minggu-minggu awal kerana telur mengubur lebih dalam ke lapisan rahim semasa implantasi. Perhatikan perbezaan warna, tekstur, atau jumlah darah.

Hubungi doktor anda jika anda mengalami pendarahan dan ujian kehamilan yang positif.

Anda mengalami kekejangan

Implantasi juga dapat menghasilkan rasa yang serupa dengan kekejangan haid. Pada awal kehamilan, anda mungkin merasakan ketidakselesaan ini dan menganggap haid anda sudah hampir tiba, tetapi ia tidak tiba.

Lakukanlah ujian kehamilan. Tahap hormon berbeza mengikut wanita dan kehamilan.

Payudara sakit

Oleh kerana kehamilan anda menghasilkan lebih banyak estrogen dan progesteron, hormon ini mula menghasilkan perubahan dalam badan anda untuk menyokong pertumbuhan bayi.

Payudara anda mungkin terasa lembut dan kelihatan lebih besar kerana aliran darah meningkat. Puting mungkin menjadi sakit dan urat mungkin kelihatan lebih gelap di bawah kulit.

Kerana banyak wanita juga mengalami ketidakselesaan payudara pada hari-hari menjelang haid, gejala ini tidak selalu menunjukkan kehamilan.

Anda berasa berbeza

Bersama dengan kekejangan dan sakit payudara, kehamilan awal boleh menyebabkan:

 • Loya
 • Enggan makan
 • Keletihan
 • Kerap membuang air kecil

Gejala ini mungkin semakin kuat sebelum tahap HCG anda habis pada akhir trimester pertama. Anda tahu diri anda, jadi perhatikan badan anda. Apa-apa gejala fizikal yang tidak biasa boleh mendorong anda menjalani ujian kehamilan.

Kontraseptif anda gagal

Pil kawalan kelahiran, kondom, dan jenis alat kontraseptif lain tidak memberikan perlindungan 100 peratus daripada kehamilan. Dengan kata lain, selalu ada sedikit kemungkinan kehamilan, tidak kira betapa berhati-hatinya anda.

Di samping pilihan kawalan kelahiran anda, pertimbangkan juga untuk mengambil ujian jika anda mengalami tanda-tanda yang telah kami senaraikan.

Kesalahan atau kecacatan manusia juga boleh mengakibatkan kehamilan yang tidak dirancang. Pil kawalan kelahiran sukar untuk diingat untuk diminum setiap hari. Menurut Planned Parenthood, 9 dari setiap 100 wanita yang menggunakan pil akan hamil jika mereka tidak mengambilnya seperti yang diarahkan.

Kondom pula boleh bocor dan terkoyak atau digunakan dengan tidak betul. Menurut Planned Parenthood, hampir 18 dari setiap 100 wanita yang bergantung pada kondom untuk kontrasepsi hamil setiap tahun.

Sekiranya anda bimbang tentang kegagalan kontraseptif, tanyakan kepada doktor anda tentang kaedah kontraseptif alternatif, seperti alat intrauterin (IUD). Menurut Planned Parenthood, kurang daripada satu daripada setiap 100 wanita yang menggunakan IUD hamil setiap tahun.

Bila perlu berjumpa doktor?

Sekiranya keputusan ujian kehamilan adalah positif, berjumpalah dengan doktor. Doktor boleh mengesahkan hasilnya dengan ujian darah atau menjadualkan ultrasound awal.

Sekiranya seorang wanita hamil, sangat penting untuk diberikan rawatan pranatal atau membincangkan pilihan lain seawal mungkin.

Sekiranya seorang wanita haidnya lewat tetapi tidak hamil, ada baiknya berjumpa doktor yang dapat membantu mendiagnosis sebabnya.

Dapat disimpulkan di sini bahawa ujian kehamilan amat penting untuk menentukan sama ada anda hamil ataupun tidak. Semoga apa yang kami kongsikan di sini dapat membantu anda dan memberi pengetahuan buat anda.

Sumber:

https://www.healthline.com/health/pregnancy/five-signs-to-take-pregnancy-test#Pregnancy-Symptoms:-10-Early-Signs-That-You-May-Be-Pregnant

https://www.medicalnewstoday.com/articles/323135#seeing-a-doktor

Tagged: