Now Reading
Manfaat Semula Jadi Mahkota Dewa Yang Harus Anda Ketahui

Manfaat Semula Jadi Mahkota Dewa Yang Harus Anda Ketahui

Tanaman mahkota dewa biasanya digunakan sebagai tanaman hiasan sahaja. Ramai orang tidak mengetahui faedah tanaman ini. Namun, sebilangan orang mengetahuinya tetapi tidak menggunakannya sebagai ubat kerana mereka menyangka bahawa tanaman ini beracun dan membahayakan kesihatan.

Sebenarnya, mahkota dewa mengandungi khasiat yang baik untuk tubuh, seperti:

  • Alkaloid
  • Polifenol
  • Flavonoid

Dari nutrien ini, anda akan mendapat banyak manfaat kesihatan jika anda menggunakannya dengan cara yang betul.

Manfaat Semula Jadi Mahkota Dewa

Detoksifikasi semula jadi

Detoksifikasi diperlukan oleh badan anda kerana tidak semua toksin dapat dikeluarkan dari badan dengan sempurna. Caranya adalah dengan merebus beberapa helai daun, kemudian minum airnya seminggu sekali. Toksin akan dikeluarkan melalui najis, peluh, dan air kencing.

Mencegah jangkitan bakteria

Tumbuhan ini juga berfungsi untuk menghalang bakteria yang boleh menyebabkan penyakit di dalam badan anda kerana tanaman ini mengandungi alkaloid yang bertindak sebagai anti bakteria.

Bertindak sebagai anti-virus

Khasiat mahkota dewa bukan sahaja dapat mencegah bakteria, tetapi kandungan alkaloid dalam mahkota dewa juga berfungsi sebagai anti-virus seperti manfaat kesihatan echinacea .

Ini sangat baik untuk tubuh anda kerana dapat mencegah beberapa penyakit yang disebabkan oleh virus yang masuk ke dalam badan.

Meningkatkan sistem pertahanan badan

Sistem imun yang bertambah baik, akan mempengaruhi kesihatan tubuh yang baik. Badan anda tidak akan mudah jatuh sakit jika sistem pertahanan badan anda kuat.

Ini kerana mahkota dewa mengandungi zat saponin yang dapat meningkatkan sistem pertahanan badan seperti manfaat kesihatan artemisia annua.

Meningkatkan kecergasan

Bahan saponin dalam mahkota dewa juga berfungsi untuk meningkatkan kecergasan lelaki dan wanita sama seperti faedah kesihatan memakan tauge .

Caranya adalah dengan merebus buah mahkota dewa yang telah dikeringkan, dan minum satu jam sebelum melakukan hubungan intim dengan pasangan anda.

Menurunkan kandungan gula dalam darah

Tanaman ini sangat bermanfaat bagi penghidap penyakit diabetes. Caranya adalah dengan menyediakan  5 keping hirisan mahkota dewa, rebus dengan air sebanyak 5 cawan kemudian tunggu hingga air rebusan menjadi separuh. Minum tiga kali sehari.

Melancarkan peredaran darah dalam badan

Mahkota dewa mengandungi flavoniod yang boleh membantu peredaran darah. Peredaran darah yang lancar membolehkan pengedaran nutrien ke seluruh badan berjalan dengan kadar yang optimum agar seluruh organ di dalam badan menjadi sihat.

Meningkatkan metabolisme

Flavonoid bukan sahaja dapat melancarkan peredaran darah. Tetapi juga bermanfaat untuk meningkatkan metabolisme badan.

Anti radang

Kandungan flavonoid juga dapat bertindak sebagai anti-radang. Bagi individu yang mengalami keradangan pada organ tertentu, anda boleh menjadikan tanaman ini sebagai ubat semula jadi tanpa kesan sampingan.

Sebagai ubat alahan

Mahkota dewa juga dapat dijadikan sebagai ubat alergi kerana tanaman ini mengandungi polifenol yang mampu merawat alahan secara semula jadi.

Sumber:

https://drhealthbenefits.com/herbal/herbal-plant/health-benefits-gods-crown

error: Content is protected !!