Buah markisa
Buah markisa adalah buah berwarna ungu yang eksotik dengan profil pemakanan yang sihat dan pelbagai manfaat kesihatan.

Buah markisa adalah buah berwarna ungu yang eksotik dengan profil pemakanan yang sihat dan pelbagai manfaat kesihatan. Ini adalah pokok anggur tropikal berbunga yang dikenali sebagai Passiflora, tumbuh di iklim yang hangat termasuk Amerika Selatan, Australia, Afrika Selatan dan India.

Terdapat beberapa jenis buah markisa yang berbeza dari segi ukuran dan warna. Jenis yang berwarna ungu dan kuning adalah yang paling biasa didapati, termasuk:

 • Passiflora edulis. Jenis ini adalah buah kecil berbentuk bulat atau bujur dengan kulit berwarna ungu.
 • Passiflora flavicarpa. Jenis ini berbentuk bulat atau bujur dengan kulit berwarna kuning dan biasanya adalah sedikit lebih besar daripada warna ungu.

Selain itu, buah ini terkenal dengan rasa masam dan rasa asamnya. Ia dipenuhi dengan banyak keperluan penting dari tumbuhan yang boleh menawarkan manfaat kesihatan yang optimum. Malah, buah ini juga telah mendapat populariti di kalangan individu yang mementingkan kesihatan kerana sifatnya yang kaya dengan pelbagai nutrisi.

Sekarang, jom ketahui lebih lanjut tentang kehebatan buah markisa ini.

Nilai Nutrisi Buah Markisa

Berikut adalah sedikit penerangan mengenai kandungan mineral dan nilai pemakanan bagi buah ini.

Bagi hidangan 100 gram buah markisa, ia mengandungi:

 • Kalori – 97
 • Protein – 2.2 gram
 • karbohidrat – 23 gram
 • Jumlah lemak – 0,7 gram
 • Serat 10.4 gram
 • Kalsium- 2 miligram
 • Zat besi – 1.6 miligram
 • Vitamin C – 5.4 miligram

Manfaat Kesihatan Buah Markisa

Berikut adalah beberapa manfaat kesihatan penting yang buah ini yang anda perlu ketahui:

1. Baik untuk pesakit kencing manis

Buah markisa mempunyai indeks glisemik rendah (GI) dan kandungan serat tinggi (10.4%). Ini menjadikannya buah yang baik untuk menjaga kadar insulin bagi pesakit diabetes. Buah-buahan seperti buah ini tinggi dengan kandungan serat seperti ‘pectin’ yang dapat membuatkan anda berasa kenyang tanpa meningkatkan pengambilan kalori.

2. Meningkatkan kepekaan terhadap insulin

Menurut kajian dan penyelidikan, terdapat sebatian bernama ‘piceatannol’ yang terdapat pada biji buah markisa. Ia dikatakan dapat meningkatkan kepekaan insulin seseorang. Oleh itu, buah markisa adalah sangat bermanfaat dalam mengurangkan atau mencegah penyakit seperti diabetes. Selain itu, ia juga dapat membantu mengurangkan risiko penyakit lain seperti masalah jantung, masalah saraf yang mempengaruhi fungsi organ penting seperti otak.

3. Meningkatkan sistem ketahanan badan

Buah ini juga kaya dengan vitamin C, iaitu antioksida yang membantu melindungi tubuh dari kerosakan yang berlaku disebabkan radikal bebas. Vitamin C meningkatkan sistem kekebalan tubuh dengan membantu tubuh menyerap lebih banyak zat besi daripada makanan berasaskan tumbuhan, dan dapat meningkatkan kemampuan tubuh untuk melawan jangkitan di dalam tubuh.

4. Menyokong kesihatan jantung

Buah markisa kaya dengan sumber potassium, mineral yang berkaitan dengan kesihatan jantung. Potassium dapat membantu meningkatkan kesihatan kardiovaskular dengan menjadikan tekanan darah dalam tahap normal. Malah, kandungan serat yang tinggi dalam buah markisa membantu menghilangkan kolesterol berlebihan dari saluran darah. Ia memastikan darah mengalir dengan betul dari jantung ke bahagian tubuh lain untuk mencegah penyumbatan. Selain itu, kandungan sodium dalam buah ini juga adalah rendah, yang membantu menjaga tekanan darah dalam kadar rendah.

5. Membantu mengurangkan tekanan dan kegelisahan

Buah markisa kaya dengan kandungan magnesium, mineral penting yang dikaitkan dengan penurunan tekanan dan kegelisahan. Kajian sistematik dari tahun 2017 menunjukkan bahawa magnesium dapat membantu individu menguruskan tahap kegelisahan mereka. Namun, pakar mengatakan bahawa kualiti bukti yang ada adalah kurang baik, oleh itu penyelidik perlu melakukan kajian lebih lanjut mengenai manfaat ini.

6. Mencegah osteoporosis

Buah ini diketahui kaya dengan mineral seperti magnesium, kalsium, zat besi, potassium dan sodium. Mineral ini mengekalkan ketumpatan tulang, membantu pemulihan tulang dengan cepat dan mencegah berlakunya osteoporosis.

7. Membantu kulit kelihatan lebih muda

Buah markisa mempunyai banyak jenis antioksida di dalamnya seperti vitamin A, vitamin C, riboflavin dan ‘carotene’. Antioksida ini mengurangkan penghasilan radikal bebas di dalam badan kita. Radikal bebas dihasilkan oleh sel tubuh sebagai produk sampingan dan boleh menyebabkan masalah penuaan kulit. Jadi, sifat anti-radang pada buah markisa cenderung membantu menenangkan kulit kita.

Cara pengambilan buah markisa

Jika anda mahu makan buah markisa secara mentah, potong dua dan gunakan sudu untuk mengeluarkan isi dari kulit. Kulitnya tidak boleh dimakan dan individu boleh makan biji dan isi, atau hanya isinya sahaja.

Individu juga boleh mengeluarkan biji dengan menekan isi melalui penapis atau kain tipis dan menggunakan jusnya dengan pelbagai cara, seperti:

 • mencampurkannya dengan air dan gula untuk membuat minuman
 • menambahkan jus ke jus buah lain, seperti oren atau nanas
 • menambahkan jus ke yogurt dengan buah lain
 • mendidihkannya menjadi sirap yang boleh ditambah dalam sajian lain seperti sos atau pencuci mulut
 • menjadikannya seperti jeli atau jem
 • menjadikannya minuman ringan atau wain

Buah ini tidak bertindak balas dengan baik terhadap pemeliharaan suhu panas dan proses pengetinan, tetapi individu boleh membekukannya untuk kegunaan kemudian.

Kesan sampingan buah markisa yang berkemungkinan

Bagi kebanyakan orang, buah markisa adalah sangat selamat untuk diambil. Walau bagaimanapun, sesetengah orang mungkin mempunyai alergi terhadap buah ini. Seorang doktor boleh mendiagnosis masalah alahan menggunakan pelbagai ujian reaksi.

Sebilangan orang yang mempunyai alergi terhadap getah mungkin bertindak balas terhadap buah markisa. Ini dipanggil sebagai kereaktifan silang. Ia berlaku kerana terdapat beberapa protein dalam susu getah yang serupa dengan yang terdapat pada buah markisa.

Selain itu, individu yang mempunyai alergi pada getah harus berhati-hati ketika memakan buah markisa sehinggalah mereka mengetahui sama ada mereka juga bertindak balas terhadap buah tersebut atau tidak.

SUMBER

https://www.medicalnewstoday.com/articles/324383

https://www.healthline.com/nutrition/passion-fruit#2

https://www.healthifyme.com/blog/top-8-health-benefits-of-passion-fruit

https://food.ndtv.com/food-drinks/5-surprising-benefits-of-passion-fruit-1710680

Tagged: